Νέα εξέλιξη: Οι Τούρκοι κτύπησαν εσκεμμένα τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Κομπάνι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

OCTOBER 13, 2019

Οι δυνάμεις των Η.Π.Α. υποστηρίζουν ότι η Τουρκία “σκόπευσε” εσκεμμένα τα «αμερικανικά στρατεύματα» με βολές πυροβολικού στη Συρία, γράφει η εφημερίδα Washington Post.

Οι τουρκικές δυνάμεις που κτύπησαν με βολές πυροβολικού κοντά σε στρατόπεδο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία την Παρασκευή, γνωρίζουν εδώ και μήνες ότι οι Αμερικανοί βρίσκονταν εκεί, σύμφωνα με τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι θέτουν ερωτήματα εάν η Τουρκία προσπαθεί να σπρώξει αμερικανικά στρατεύματα μακρύτερα από τα σύνορα.

Το περιστατικό συνέβη σε μια βάση σε λόφο με θέα στην πόλη Κομπάνι καθώς η Τουρκία συνεχίζει μια εισβολή που ξεκίνησε την Τρίτη εναντίον των Κούρδων της Συρίας, με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνεργαστεί εδώ και χρόνια στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η εισβολή επικεντρώθηκε σε μια περιοχή 60 μίλια δυτικά της πόλης Κομπάνι, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες να ελέγξει ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας.

Οι βολές προσγειώθηκαν περίπου στις 9 μ.μ. της Παρασκευής μέσα σε περιοχή που απέχει λίγα εκατοντάδες μέτρα από τη βάση του Mistenur Hill, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Ο πλοίαρχος Brook DeWalt, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι τα στρατεύματα των Η.Π.Α “βρέθηκαν κάτω από τις βολές του τουρκικού πυροβολικού”, αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν. Είπε ότι υπήρξε και έκρηξη.

«Οι ΗΠΑ απαιτούν η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα [οι αμερικανοί στρατιωτικοί] να αναλάβουν άμεση αμυντική δράση», τόνισε ο ΝτιΓουόλτ. Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι πλήρως ενημερωμένες για το πού βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή επιχειρήσεων, ότι τους δόθηκαν αναλυτικά συντεταγμένες.

«Οι πάντες γνωρίζουν ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός» και «επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα», διεμήνυσε ο στρατηγός Μάιλι. Σύμφωνα με την Washington Post: “Αλλά η κατάσταση, ήταν πιο σοβαρή από ό, τι χαρακτηρίστηκε την Παρασκευή, ανέφεραν αρκετοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπο την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Ένας αξιωματικός του Στρατού που έχει εγκατασταθεί στη βορειοανατολική Συρία και γνωρίζει την κατάσταση δήλωσε ότι ξεκίνησαν πολλοί γύροι βολών πυροβολικού από την πλευρά των συνόρων της Τουρκίας και ότι είχαν ένα αποτέλεσμα, στο οποίο τα βλήματα προσγειώθηκαν και στις δύο πλευρές του αμερικανικού φυλακίου.

“Αυτό είναι ένα όπλο περιοχής”, δήλωσε ο αξιωματικός, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των βολών. “Αυτό δεν είναι κάτι που θα κάναμε ποτέ σε μια συνεργαζόμενη δύναμη”. Ο αξιωματικός είπε ότι η Τουρκία γνώριζε ότι υπήρχαν Αμερικανοί στο λόφο και ότι πρέπει να κτύπησαν σκόπιμα. Τα μέλη της υπηρεσίας έφυγαν από το φυλάκιο μετά το περιστατικό, αλλά επέστρεψαν το Σάββατο, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ και εικόνες που κυκλοφορούσαν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. “Είμαστε εδώ για μήνες, και είναι η πιο σαφώς καθορισμένη θέση σε ολόκληρη την περιοχή”, δήλωσε ο αξιωματικός.

ΠΗΓΗ: WASHINGTON POST

Πηγή: Νέα εξέλιξη: Οι Τούρκοι κτύπησαν εσκεμμένα τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Κομπάνι https://hellasjournal.com/2019/10/nea-exelixi-oi-toyrkoi-ktypisan-eskemmena-tis-amerikanikes-eidikes-dynameis-sto-kompani/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα