Μ.Τσαβούσογλου: «Δύο κράτη στην Κύπρο – Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις από ΕΕ – Η Ελλάδα θα συρθεί σε διάλογο»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Άκρως προκλητικός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέντευξή του στην ακραία ισλαμική εφημερίδα Γενί Ακίτ μιλώντας για δύο κράτη στην Κύπρο και προκαταλαμβάνοντας όχι μόνον ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στην επόμενη Σύνοδο της ΕΕ αλλά και το ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε διάλογο με την Τουρκία

Σε αυτή τόνισε ότι «οι δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται. Τα ερευνητικά μας πλοία Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις δραστηριότητες έρευνας τους στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα αντιδρά στις δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις προβάλλοντας μαξιμαλιστικά επιχειρήματα. Ωστόσο αυτές οι αντιρρήσεις δεν έχουν αξία». Υποστήριξε περαιτέρω ότι «παρά την αδιάλλακτη στάση τους, εμείς τονίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι είμαστε ανοιχτοί για διάλογο. Η πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες. Εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη, κι εμείς είμαστε έτοιμοι».

Μάλιστα προανήγγειλε και Σύνοδο της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο, αναφερόμενος σε «λογικά μέλη της ΕΕ». Τα οποία όπως είπε «γνωρίζουν ότι μια αρνητική απόφαση που τυχόν ληφθεί σε αυτή τη Σύνοδο θα βλάψει την ΕΕ. Εύχομαι να επικρατήσει η κοινή λογική στη Σύνοδο Κορυφής. Θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση που λαμβάνει η ΕΕ, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τ/κ»

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι, “προτεραιότητά μας είναι η δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη επίλυσή του για να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και η ασφάλεια του τ/κ λαού”. Προς αυτή την κατεύθυνση,” επιδείξαμε μέχρι σήμερα ειλικρίνεια και καλή πρόθεση. Ωστόσο υπάρχει μια προβληματική νοοτροπία στο νησί που δεν βλέπει την τ/κ κοινότητα ως ίση και μάλιστα την αγνοεί. Ο στόχος αυτής της νοοτροπίας δεν είναι ο διαμοιρασμός, είναι η επικυριαρχία. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν πάνω από 50 χρόνια είναι προϊόν αυτής της νοοτροπίας”, ανέφερε. Εκφράσεις που προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση όταν προέρχονται από τα χείλη των εισβολέων στο νησί που εξακολουθούν μάλιστα να διαθέτουν δυνάμεις κατοχής σε αυτό.

Υπερασπίστηκε μάλιστα και τις τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια – που παραβιάζουν ακόμη και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –  καθώς όπως είπε “εμείς πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στα Βαρώσια που θα ωφελήσει όλους ως αποτέλεσμα των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν με σεβασμό στα δικαιώματα ιδιοκτησίας”.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ethnika-themata/937698_tsavoysogloy-emeis-synehizoyme-me-oroyts-reis-prokatelave-oti
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα