Υπέρ της συζήτησης για αύξηση της στρατιωτικής θητείας εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα επί του παρόντος.

«Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της στρατιωτικής θητείας. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει υποχρεωτική θητεία στα 18», είπε η κ. Μπακογιάννη σε εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών». «Η επιμήκυνση της θητείας, ιδιαίτερα στον στρατό ξηρά αλλά και στα άλλα όπλα, δεν μπορεί να είναι ταμπού. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξουμε, με θάρρος και χωρίς φόβο για πολιτικό κόστος», ανέφερε ακόμη η κ. Μπακογιάννη, που έκανε και αναρτήσεις με το ίδιο περιεχόμενο στον λογαριασμό της στο Twitter.

Παναγιωτόπουλος για τη στρατιωτική θητεία
Στο ερώτημα για αύξηση της στρατιωτικής θητείας κλήθηκε να απαντήσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις που έκανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Όταν λέμε επί του παρόντος, δεν σημαίνει ότι αύριο μπορεί να υπάρξει. Ασφαλώς περιμένουμε τις προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και συμπλήρωσε: «Χρειάζονται πιο στοχευμένες παρεμβάσεις, ας πούμε, σε επίπεδο πρόσληψης μόνιμων στελεχών, είτε με επαγγελματίες οπλίτες, είτε με οπλίτες βραχείας ανακατάταξης, που στοχευμένα θα ενισχύσουν κάθε κλάδο, παρά αύξηση της στρατιωτικής θητείας».

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το θερμό επεισόδιο»
Σε ό,τι αφορά την ένταση με την Τουρκία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. «Αλλά η Ελλάδα κάνει τη δουλειά της, δια του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, που επικοινωνούν τα εθνικά δίκαια και την ισχυρή επιχειρηματολογία της χώρας μας παντού και κινητοποιούν διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, έχει συμμάχους», συμπλήρωσε.

Για το ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει γεώτρηση σε περιοχή που περιλαμβάνεται στη συμφωνία της με τη Λιβύη, ο κ. Παναγιωτόπουλος παρέπεμψε στη δήλωση του πρωθυπουργού, επαναλαμβάνοντας ότι «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της μέχρι κεραίας».

https://europost.gr/mylos-sti-n-d-i-mpakogianni-syzitei-ayxisi-tis-stratiotikis-thiteias-kai-o-nikos-panagiotopoylos-to-aporriptei-epi-toy-parontos/