Μόσχα: Προσαρμοσμένος στον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών πυρηνικών βομβών στην Ευρώπη ο στρατιωτικός μας σχεδιασμός

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Φωτ. AP 

Η Ρωσία, στον στρατιωτικό της σχεδιασμό, θα λάβει υπόψη τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών πυρηνικών βομβών που αναπτύσσονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο επικαλείται τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το Politico, επικαλούμενο ένα διπλωματικό έγγραφο των ΗΠΑ και δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιταχύνει την ανάπτυξη των εκσυγχρονισμένων τακτικών πυρηνικών τους όπλων B61-12 στις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Η άφιξη της αναβαθμισμένης αεροπορικής βόμβας βαρύτητας B61-12 που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη άνοιξη, επιταχύνθηκε για αυτόν τον Δεκέμβριο, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στους συμμάχους του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης στις Βρυξέλλες αυτόν τον μήνα, αποκαλύπτει το τηλεγράφημα.

Η κίνηση, η οποία περιλαμβάνει την αντικατάσταση παλαιότερων όπλων με τη νεότερη έκδοση σε διάφορες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη για πιθανή χρήση από βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων, έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με τις απειλές της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία και αυξανόμενες ανησυχίες ότι η Δύση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τη Μόσχα από το να περάσει αυτή τη γραμμή.

Η ημερομηνία άφιξης ήταν έκπληξη για ορισμένους μακροχρόνιους παρατηρητές, οι οποίοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω μια ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη. Το μήνυμα πίσω από την αποστολή των πρώτων βομβών τον Δεκέμβριο μπορεί να απευθύνεται περισσότερο σε Ευρωπαίους συμμάχους που αισθάνονται ιδιαίτερα ευάλωτοι στη Μόσχα.

Το έγγραφο, το οποίο δεν είχε δημοσιοποιηθεί προηγουμένως και συντάχθηκε για να διανεμηθεί σε όλο το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ώστε να δώσει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια περίληψη των όσων συζητήθηκαν μεταξύ των υπουργών Άμυνας στη συνάντηση του ΝΑΤΟ, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι σύμμαχοι νιώθουν εκνευρισμένοι.

Το έγγραφο αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, 15 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν ανησυχίες ότι η συμμαχία «δεν πρέπει να ενδώσει στον πυρηνικό εκβιασμό του Πούτιν».

Οι B61 είναι μια οικογένεια πυρηνικών βομβών που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και η επίδειξή τους έγινε αρχικά σε υπόγειες πυρηνικές δοκιμές στη Νεβάδα. Μια ντουζίνα εκδόσεων έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών και οι περισσότερες από αυτές έχουν αποσυρθεί από τότε.

Η διαχείριση του “Προγράμματος Επέκτασης Ζωής B61-12” όπως ονομάζεται, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανήκει στο Υπουργείο Ενέργειας και σκοπεύει να αντικαταστήσει πολλές προηγούμενες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 βομβών που είναι αποθηκευμένες σε αεροπορικές βάσεις στη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Τουρκία.
Καθημερινή
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα