Μόλις το 18% των Αλγερινών ενέκριναν την αλλαγή συντάγματος: Πέρασε όμως λόγω της αποχής

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

epa08790391 An Algerian man prepares to vote at a polling station during a vote for a revised constitution, in Algiers, Algeria, 01 November 2020. EPA/STR

Το «Ναι» κέρδισε στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο πρότεινε η εξουσία στην Αλγερία, αλλά σημαδεύτηκε από αποχή που σημείωσε ρεκόρ.

Μια οδυνηρή αποδοκιμασία για τον πρόεδρο Αμπντελματζίντ Ταμπούν, που συνεχίζει να νοσηλεύεται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Το «Ναι» συγκέντρωσε το 66,8% των ψήφων, ανακοίνωσε ο Μοχάμεντ Τσάρφι, πρόεδρος της ανεξάρτητης εκλογικής αρχής (ANIE), σε συνέντευξη Τύπου χαιρετίζοντας ένα «απαραίτητο στάδιο για την οικοδόμηση μιας νέας Αλγερίας».

Το τελικό ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 23,7%, σύμφωνα με την ΑΝΙΕ, ιστορικό χαμηλό σε μείζονα ψηφοφορία.

Η αποχή ρεκόρ -στην πραγματικότητα, το μοναδικό διακύβευμα της ψηφοφορίας, καθώς η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ- αποτελεί οδυνηρή, αν όχι ταπεινωτική, ήττα για τον Ταμπούν και την κυβέρνησή του, που αντιμετωπίζουν από τον Φεβρουάριο του 2019 άνευ προηγουμένου λαϊκό ξεσηκωμό, το «Χιράκ» («Κίνημα»).

Συγκριτικά, στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2019 η συμμετοχή είχε ανέλθει στο 39,93%, ήταν δηλαδή η χαμηλότερη από όλες τις προηγούμενες στην ιστορία της Αλγερίας, αναγκάζοντας τον Ταμπούν να αποπειραθεί να εξασφαλίσει νομιμοποίηση.

Μόλις 5,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι συμμετείχαν στη χθεσινή ψηφοφορία από τα 23,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Οι 900.000 Αλγερινοί της διασποράς δεν συμπεριλαμβάνονται στην καταμέτρηση αυτή, αλλά το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα στο εξωτερικό ήταν μονοψήφιο, κατέγραψε η εκλογική αρχή.

Ουσιαστικά δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για τη νίκη του «Ναι» , καθώς στην προεκλογική εκστρατεία, που άφησε παγερά αδιάφορο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αυτό ήταν πρακτικά το μοναδικό πολιτικό μήνυμα που είχε προβολή.

Σε όσους εναντιώθηκαν στην προτεινόμενη αναθεώρηση δεν επιτράπηκε να οργανώσουν καν δημόσιες συγκεντρώσεις. Οι υποστηρικτές του Χιράκ τάχθηκαν υπέρ της αποχής. Οι ισλαμιστές κάλεσαν τους πολίτες να ψηφίσουν «Όχι».

«Μεγάλη νίκη για το Χιράκ»

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Σαΐντ Σαλχί, αντιπρόεδρος της αλγερινής Ένωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (LADDH) έγραψε στο Twitter: «μια μεγάλη νίκη του Χιράκ (…) Η εξουσία πρέπει να καταγράψει την αποτυχία της και να επανεξετάσει τον οδικό της χάρτη. Η διαδικασία της συντακτικής δημοκρατικής μετάβασης είναι η λύση».

Οι υποστηρικτές του Χιράκ απέρριψαν το περιεχόμενο και τη μορφή της πρωτοβουλίας, την οποία εξέλαβαν απλά ως «αλλαγή βιτρίνας», και κάλεσαν σε αποχή.

Λόγω της πανδημίας της Covid-19, η πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα ήταν περιορισμένη, με μόλις δύο έως τρεις ψηφοφόρους να επιτρέπεται να εισέρχονται κάθε φορά και με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

«Ο αλγερινός λαός θα πάει, για άλλη μια φορά, στο ραντεβού με την ιστορία για να φέρει την προβλεπόμενη αλλαγή την Κυριακή 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να αρχίσει μια νέα εποχή, η οποία θα κάνει πραγματικότητα τις προσδοκίες του λαού μας για ένα κράτος ισχυρό, σύγχρονο και δημοκρατικό», προεξοφλούσε ο Ταμπούν σε μήνυμά του που μεταδόθηκε προχθές, Σάββατο, από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APS.

Η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δεν επελέγη τυχαία: η 1η Νοεμβρίου είναι η επέτειος της έναρξης του Πολέμου της Ανεξαρτησίας από την αποικιακή δύναμη Γαλλία (1954-1962).

Ο μεγάλος απών της ψηφοφορίας, ο Ταμπούν, 74 ετών, εισήχθη την Τετάρτη σε νοσοκομείο στη Γερμανία για να υποβληθεί σε εξετάσεις, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του κορονοϊού στο περιβάλλον του. Η κατάστασή του ήταν «σταθερή» και δεν προκαλούσε «καμία ανησυχία», σύμφωνα με την προεδρία, η οποία έχει να ενημερώσει τους πολίτες για την πορεία του από την Πέμπτη.

Η σύζυγός του ψήφισε αντ’ αυτού με πληρεξούσιο σε σχολείο του Αλγερίου.

Καταστολή

Ο Ταμπούν μετέτρεψε την αναθεώρηση του Συντάγματος, τη νιοστή από την ανεξαρτησία το 1962, σε φάρο της προεδρίας του, τείνοντας αρχικά το χέρι στους διαδηλωτές «του λαϊκού, αυθεντικού, ευλογημένου Χιράκ».

Οι ακτιβιστές του Χιράκ ζητούν από τον Φεβρουάριο του 2019 βαθιά αλλαγή του «συστήματος» που δημιουργήθηκε μετά την ανεξαρτησία. Μάταια μέχρι στιγμής, μολονότι το Κίνημα εξώθησε τον Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να παραιτηθεί τον Απρίλιο του 2019, έπειτα από 20 χρόνια μονοκρατορίας.

Το νέο Σύνταγμα εγγυάται σειρά δικαιωμάτων και ελευθεριών αλλά δεν φέρνει ουσιαστική πολιτική αλλαγή: διατηρεί πρακτικά αυτούσιο το σημερινό προεδρικό σύστημα.

Το κίνημα ανεστάλη τον Μάρτιο λόγω της υγειονομικής κρίσης και εν συνεχεία της καταστολής.

Η καταστολή έθεσε στο στόχαστρο υποστηρικτές του Χιράκ, αντιπολιτευόμενους, δημοσιογράφους και χρήστες του Διαδικτύου, σύμφωνα με υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΒΧ

Αθήνα, Ελλάδα

Μόλις το 18% των Αλγερινών ενέκριναν την αλλαγή συντάγματος: Πέρασε όμως λόγω της αποχής

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα