Μυστικές επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, λένε ρωσικά ΜΜΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν τον Ιούνιο του 2021 στη Γενεύη / Φωτογραφία: AP
14/11/2022  14:44
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας διεθνών πληροφοριών της Ρωσίας μετέβη αεροπορικώς στην Τουρκία για μια υψηλού επιπέδου συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Όπως αποκαλύπτει η ρωσική οικονομική εφημερίδα Komersant – σε ένα δημοσίευμα, που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από άλλο ΜΜΕ- ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας διεθνών πληροφοριών πέταξε νωρίτερα σήμερα για την Άγκυρα με ρωσική αντιπροσωπεία.

Η ίδια υποστηρίζει ότι το Κρεμλίνο δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε τα περί μυστικής συνάντησης επί τουρκικού εδάφους, ενώ Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ, σύμφωνα με το Reuters.

Η Komersant δεν κατονόμασε μέλη της Αμερικανικής αντιπροσωπείας. Ο αντίστοιχος σε αξίωμα του Ναρίσκιν, είναι ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, τον οποίο είχε στείλει ο Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο του 2021 στη Μόσχα σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, από τη σχεδιαζόμενη τότε εισβολή στην Ουκρανία.

Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη ενώπιος ενωπίω διπλωματική επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά τη συνάντηση τον περασμένο Ιανουάριο – έναν μήνα πριν την εισβολή – του Ρώσου ΥΠ ΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν στη Γενεύη.

Το δημοσίευμα της Kommersant έρχεται λίγες μέρες μετά την επιβεβαίωση από αμερικανικές και ρωσικές πηγές περί ανοικτής γραμμής μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας λόγω των πυρηνικών απειλών του Κρεμλίνου.

Προτροπή των ΗΠΑ στο Κίεβο για «ρεαλιστικές απαιτήσεις»
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν είχε τηλεφωνικές επαφές με Ρώσους ομολόγους του από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει κλιμάκωσή του.

Η φερόμενη συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών σε τουρκικό έδαφος έρχεται μετά από πληροφορίες ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις στην Ουκρανία για συμβιβασμό με τη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Η Wall Street Journal ανέφερε χθες Κυριακή ότι ο Σάλιβαν είχε πει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι να υιοθετήσει «ρεαλιστικές» απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων αναθεωρώντας και τη δημόσια αξίωσή του περί επιστροφής της προσαρτημένης Κριμαίας. Ο Σάλιβαν αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι «πιέζει» την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας αυτό που λέει η κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν θα συζητήσει «τίποτε για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μαρκ Μάιλι, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία και την Ουκρανία να αξιοποιήσουν την αναμενόμενη μείωση των πολεμικών επιχειρήσεων το χειμώνα για να διερευνήσουν διπλωματικές λύσεις για τον πόλεμο. Ο Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αποχώρηση της Ρωσίας από όλες τις κατεχόμενες περιοχές, περιλαμβανομένης και της Κριμαίας.

Μπορέλ: Από το Κίεβο εξαρτάται η έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα
Από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ είπε το πρωί ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία εξαρτάται από το ίδιο το Κίεβο, και δεν είναι απόφαση της Δύσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη βελγική πρωτεύουσα για το κατά πόσον η Δύση πιέζει το Κίεβο να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Ισπανός διπλωμάτης απάντησε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία το πότε θα αποφασίσει να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει τι θα κάνει. Το δικό μας καθήκον είναι να τη στηρίξουμε», είπε ο Μπορέλ.

Εκτιμήσεις σε διπλωματικούς κύκλους και μέσα ενημέρωσης συγκλίνουν σε άσκηση πίεσης στο Κίεβο να δεχθεί τώρα την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, έχοντας μόλις απελευθερώσει τη Χερσώνα.

Επιπροσθέτως ο Μπορέλ σημείωσε ότι «σήμερα σημαντική απόφαση είναι η έναρξη της αποστολής εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού . Η αποστολή θα ξεκινήσει και θα είναι λειτουργική σε μερικές εβδομάδες. Θα είναι στην Πολωνία και είναι πολλές χώρες διατεθειμένες να συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή, η οποία θα εκπαιδεύσει περίπου 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες».

Τόσο το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών όσο και αυτό των Υπουργών Άμυνας θα εστιάσουν στην Ουκρανία, είπε ο Μπορέλ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα