Μπορέλ: Ανοιχτό το θέμα της ένταξης με Τίρανα και Σκόπια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στη συνέντευξη τύπου του Εξωτερικού Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία δόθηκε χθες Δευτέρα 10 Μαΐου, δήλωσε πως τα Δυτικά Βαλκανία διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ευρώπη, ως μια βασική γεωπολιτική περιοχή. Ενώ σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων για τις διαπραγματεύσεις ένταξης με τα Τίρανα και τα Σκόπια, παραμένουν ανοιχτές για μερικές ακόμη εβδομάδες και επίσης θα συνεχιστούν αδιάκοπα στη Βιέννη.

Όσον αφορά τη διαδικασία ένταξης, ο Μοορέλ ανέφερε ότι:

“Για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, η ΕΕ συμμετέχει στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένα γεωπολιτικό πρόβλημα. Πρέπει να κοιτάξουμε τα Δυτικά Βαλκάνια.

Αυτό θα κάνουμε την επόμενη εβδομάδα με τους ηγέτες των Βαλκανίων. Συμφωνήσαμε με τις αρχές και τώρα οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν θα μείνουμε δύο χρόνια χωρίς να μιλήσουμε για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το καλοκαίρι, τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Και θα υποβάλουν προτάσεις που θα συζητήσουμε, όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με εκείνα.

Ανησυχούμε για την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία και τη διχοτόμηση με την Αλβανία. Όλα παραμένουν όπως ήταν.

Η Βόρεια Μακεδονία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη των συνομιλιών”.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών αποφάσισε να ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ ΕΕ της Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας ταυτόχρονα, έτσι ώστε οι χώρες να μην διαιρεθούν.

Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο στη διαδικασία προσχώρησης μεταξύ Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, αδιαχώριστα. Ποτέ δεν ήταν το σχέδιό μας να χωρίσουμε τις δύο χώρες”, δήλωσε ο Μπορέλ, ολοκληρώνοντας τις συζητήσεις για το κατά πόσο η Αλβανία και η Β. Μακεδονία θα προχωρούσαν ξεχωριστά για την έναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ.”

himara.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα