Μπλόκο στην αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας λίγο μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΠΟ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ

ΚΟΣΜΟΣ14|11|2019 | 11:43


O Λίντσεϊ Γκρέιαμ (δεύτερος από αριστερά) ήταν παρών στη συνάντηση Τραμπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΑΡ/Patrick Semansky
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σφοδρά πυρά δέχεται ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ για την απόφασή του να μπλοκάρει το ψήφισμα της Γερουσίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων λίγο μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ταγίπ Ερντογάν, που είχε εκφράσει την οργή του για το θέμα.

Το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων (πάνω από ένα εκατομμύριο στην οκταετία 1915 έως 1923 από την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία) είχε περάσει με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 495 ψήφους υπέρ και 11 κατά, αλλά προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας και του Τούρκου προέδρου.

Ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ στην εισήγησή του είπε ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική πρέπει να αντανακλά «μια τίμια εξιστόριση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονιών. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τις πλάτες στα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας». Αλλά ο Γκρέιαμ – στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ – αντέτεινε ότι οι γερουσιαστές δεν πρέπει «να επιχειρήσουν να ξαναγράψουν την Ιστορία», επιχείρημα που είχε επικαλεστεί λίγες ώρες νωρίτερα και ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου με τον Τραμπ.

Η είδηση – ακόμη και σε μια μέρα με φορτωμένη ατζέντα (βλ. ακροάσεις για την παραπομπή του Τραμπ για το ουκρανικό) – προκάλεσε αίσθηση στην Ουάσιγκτον, φραστικά πυρά, κυρίως από τους Δημοκρατικούς και επαίνους από την Άγκυρα και Τούρκους Εθνικιστές. «Τι συμβαίνει μ’ αυτόν τον άνθρωπο;», σχολίασε η συγγραφέας και ακτιβίστρια Έιμι Σίσκινγκ για την κίνηση του Γκρέιαμ. «Πότε μια γενοκτονία δεν είναι γενοκτονία; Όταν ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ συναντάται με την Τουρκία», πρόσθεσε ο σχολιαστής Τζέρεμι Νιουμπέργκερ. Ο Γκρέιαμ είναι από τους στενότερους συμμάχους του Τραμπ εντός του κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και από τις πιο δυνατές φωνές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Κογκρέσο και ως εκ τούτου ασκεί, όπως σχολιάζουν αμερικανικά ΜΜΕ, σε κάποιο βαθμό επιρροή στις αποφάσεις του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αν και κατά καιρούς έχει επιτεθεί εναντίον κάποιων απρόβλεπτων κινήσεων και κοντόφθαλμων αποφάσεων του νυν ενοίκου του Λευκού Οίκου. Ο Γκρέιαμ είχε εξαπολύσει πρόσφατα πυρά κατά της απόφασης του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία, κίνηση που έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν να εξαπολύσει τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων συμμάχων μέχρι πρότινος της Ουάσιγκτον.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/ipa-geroysiastis-mplokare-anagnorisi-armenikis-genoktonias

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα