Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Στηρίζουμε το τουρκικό αίτημα για τα F-16, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές» χαρακτήρισε τη συμφωνία για την πώληση και αναβάμιση των F-16, που επιδιώκει η Άγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει το αίτημα για τα F-16 και υπογράμμισε ότι η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, ενώ
δήλωσε πως το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ αναπτύσσεται συνεχώς και ζήτησε να αρθούν οι κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

«Αναμένουμε να αρθούν οι κυρώσεις το συντομότερο δυνατό», είπε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος της Τουρκίας για τα F-16 είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. «Θέλουμε μια επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό», είπε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αναμένει από το Κογκρέσο να αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο.

Στην Τουρκία o Άντονι Μπλίνκεν -Πέταξε με Τσαβούσογλου πάνω από τις σεισμόπληκτες περιοχές [εικόνες & βίντεο]
Μιλώντας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου είπε: «Ως Τουρκία, αξιολογήσαμε τις προσδοκίες μας από τις δύο υποψήφιες χώρες».

Τι είπε ο Μπλίνκεν για τα F-16
Ο Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, είπε: «Έφερα το μήνυμα του Προέδρου Μπάιντεν, ο λαός των ΗΠΑ είναι μαζί σας για να σας υποστηρίξει». Ο Αμερικανός ΥΠ ΕΞ είπε ότι οι ΗΠΑ μετά το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου έστειλαν πολλές ομάδες διασωστών στην πληγείσα περιοχή και ανακοίνωσε την απόφαση της Ουάσιγκτον να παράσχει επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια για υποστήριξη.

Δηλώνοντας ότι ΗΠΑ και Τουρκία δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κάθε θέμα, ο Μπλίνκεν επεσήμανε, πάντως: «Θα συνεχίσουμε να συμπορευόμαστε δίπλα-δίπλα ως φίλοι και σύμμαχοι».

Ερωτηθείς κατά πόσον η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την Τουρκία στο θέμα των F-16 ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τα θετικά βήματα που κάνει η Τουρκία για βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Αρμενία, ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα για το «ξεπάγωμα» της διαδικασίας.

Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σθεναρά τη γρήγορη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δεδομένων των βημάτων που έχουν ήδη κάνει, παρόλο που ο Τούρκος ομόλογός του τόνισε την ανάγκη για πιο συγκεκριμένα βήματα.

Η Ουάσιγκτον θα στηρίξει την Τουρκία «για όσο χρόνο χρειαστεί», μετά τους σεισμούς που έπληξαν τη χώρα πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσε επίσης. Ο Μπλίνκεν είπε ακόμη ότι η σαφής φωνή της Τουρκίας για υποστήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας ήταν κριτικής σημασίας.

«Ως κυβέρνηση προς το παρόν, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το αίτημά σας. Ο Τσαβούσογλου, από την άλλη, τόνισε ότι η Τουρκία δεν προσβλέπει σε πώληση F-16 υπό όρους. «Δεν ευνοούμε την πώληση υπό όρους, δεν θα ήταν σωστό», τόνισε.

“https://www.iefimerida.gr/kosmos/mplinken-se-tsaboysogloy-gia-ta-f-16”>Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Στηρίζουμε το τουρκικό αίτημα για τα F-16, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μόλις επικυρώσει η Τουρκία την είσοδο της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα υπάρξει το χρονοδιάγραμμα. Οι ΗΠΑ θεωρούν το ΝΑΤΟ στην κορυφή της εθνικής τους ασφάλειας για αυτό δεν θα κάνουν πίσω μέχρι να υποκύψει η Τουρκία.
    Η Τουρκία το αφήνει να περάσουν οι εκλογές και μετά θα κάνει τη δύσκολη κυβίστηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα