Μπασάρ αλ Άσαντ: Μεγάλος αριθμός τζιχαντιστών ήρθε στη Συρία από τα Βαλκάνια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία σχετικά τον αριθμό των τζιχαντιστών και τρομοκρατών που  έχουν έρθει από τα Βαλκάνια στη Συρία, αφού η κυβέρνησή του δεν έχει τον έλεγχο των συνόρων με την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ζάγκρεμπ «Βέτσερνι Λιστ» (Vecernji List), όπως σημειώνει η σερβική ‘Blic’ (blic.rs) στη Συρία δεν υπάρχει μετριοπαθής αντιπολίτευση, αλλά μόνο τζιχαντιστές και τρομοκράτες και απέρριψε την ιδέα ομοσπονδιοποίησης της χώρας.

(Σημείωση: η συνέντευξη έγινε πριν από τις αεροπορικές επιθέσεις με τα χημικά όπλα όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι).

«Δεν ελέγχουμε τα σύνορα με την Τουρκία»

Όταν ρωτήθηκε πως οι τρομοκράτες  από τα Βαλκάνια φθάνουν στη Συρία, ο Άσαντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακριβής πληροφορία επειδή «η γειτονική Τουρκία με υπό την εγκληματική ηγεσία ( στο κείμενο: вођством kriminalca ) του Ερντογάν υποστηρίζει την ενίσχυση της παρουσίας αυτών των τρομοκρατών στη Συρία».

«Δεν έχουμε τον έλεγχο των συνόρων και επομένως δεν μας επιτρέπεται να έχουμε ακριβή στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των τρομοκρατών που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα. Αλλά, το βασικό θέμα δεν είναι η εθνικότητα αυτών των τρομοκρατών, επειδή, ξέρετε, οι τρομοκράτες βλέπουν ολόκληρο τον κόσμο ως ενιαίο χώρο. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους ούτε την εθνική διάσταση, ούτε τα πολιτικά σύνορα. Έτσι, ο κίνδυνος για τη χώρα σας και για την  Ευρώπη γενικότερα, δεν προέρχεται μόνο από Ευρωπαίους τρομοκράτες», είπε ο Άσαντ.

«Οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν την τρομοκρατία»

Ο Άσαντ δήλωσε ότι μόνο ο στρατός της Συρίας καταπολεμά την τρομοκρατία, ενώ οι δυτικές χώρες, παρά το γεγονός ότι κήρυξαν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, υποστηρίζουν την τρομοκρατία και συνεργάζονται με τους τρομοκράτες στη Συρία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Συρία έχει την υποστήριξη των συμμάχων- Ιράν, Ρωσίας και Χεζμπόλα από το Λίβανο.

Όχι στην Ομοσπονδιοποίηση

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για ομοσπονδιοποίηση, οι Σύριοι ζουν μαζί στο ίδιο σύστημα, χωρίς προβλήματα εδώ και δεκαετίες και αιώνες, ακόμη και πριν από την ύπαρξη του συριακού κράτους, ακόμη και κατά τη διάρκεια  και πριν από την οθωμανική αυτοκρατορία. Δεν έχουν καταγραφεί πόλεμοι μεταξύ των τμημάτων του συριακού λαού βάσει θρησκείας, αιρέσεων ή εθνικοτήτων, μπορούν να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον.

»Το ζήτημα της ομοσπονδιοποίησης εφευρέθηκε για να επιτευχθεί μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη του Ιράκ, στην ύπαρξη, δηλαδή, ενός αδύναμου κράτους, μιας κακής κυβέρνησης με φτωχούς σε μια φτωχή πατρίδα».

Πρόσθεσε ότι την ανατροπή της  ύπαρξης  του συριακού κράτους αναζητούν οι δυτικές χώρες  με επικεφαλής τις ΗΠΑ σε συνεργασία τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, επειδή δεν αποδέχονται ανεξάρτητο κράτος και ισότιμες σχέσεις.

Τα αραβικά κράτη δορυφόροι των ΗΠΑ

Πρόσθεσε ότι οι περισσότερες χώρες του Κόλπου, μαζί με τη Δύση υποστηρίζουν τους αντάρτες, επειδή «τα περισσότερα κράτη του Κόλπου είναι δορυφορικά κράτη που δεν τολμούν να πουν  ‘όχι’.

Ο Άσαντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τη Συρία, επειδή «η πολιτική των ΗΠΑ σε γενικές γραμμές βασίζεται στη δημιουργία χάους σε διάφορα μέρη του κόσμου και στις συγκρούσεις μεταξύ των κρατών».

Όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ με την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπασάρ αλ Άσαντ τόνισε ότι «έστειλε στρατεύματα στη Συρία, χωρίς της συνεργασία και χωρίς νόμιμο αίτημα προς το συριακό κράτος, αυτό σημαίνει ότι η νέα διοίκηση, όπως και οι άλλες, δεν θέλουν την επιστροφή της σταθερότητας στη Συρία», είπε.

(blic.rs)

www.echedoros-a.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα