Μια πολλή ενδιαφέρουσα εκπομπή για τον Εμφύλιο με συμμετοχή του Πάνου Δημητρίου. Αφιερώνεται στη μνήμη του.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πριν απο λίγες ημέρες αναρτήσαμε στο ιστολόγιο “Ανιχνεύσεις” μια παλιά εκπομπή των “Ανιχνεύσεων” της ΕΡΤ3. Είχε γίνει το Δεκέμβριο του 1999 και παρουσίαζε μια συζήτηση για τον Εμφύλιο μεταξύ του Πάνου Δημητρίου, ο οποίος έφυγε απο τη ζωή χθές Πέμπτη σε ηλικία 100 χρονών, και του Βασίλη Κόντη καθηγητή ιστορίας, ο οποίος είχε εκδώσει, τότε, ένα βιβλίο για τον Εμφύλιο με διάφορα ντοκουμέντα. Το μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων αναλύει ο Υποστράτηγος ε.α. Στέλιος Παπαδόπουλος ο οποίος συμμετείχε στις επιχειρήσεις ως νεαρός, τότε, αξιωματικός ενώ μιλούν στην κάμερα κάτοικοι διαφόρων χωριών του Γράμμου που έζησαν τα γεγονότα. Πρόκειται για μια πολλή αξιόλογη εκπομπή. Την αναρτούμε και σήμερα στη μνήμη του Πάνου Δημητρίου.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπεροχη αναδρομη στο παρελθον ,αγαπητε κ. Σαββιδη , με ενδιαφεροντα στοιχεια απο τον συγγραφεα και πρωταγωνιστη των γεγονοτων Πανο Δημητριου-που φυσικα δεν απεκαλυψε και να θυμοτανε -αυτολεξει τις συζητησεις του με τον Ζαχαριαδη, ηταν ομως πειστικωτερος απο τον πανεπιστημιακο καθηγητη κ. Κοντη, ο οποιος , κυριως για την 5η Ολομελεια του ΚΚΕ – την οποιαν δικαιως οι περισσοτεροι την θεωρουν προδοτικη,γιαυτο και δεν την μνημονευουν-, αντι να ”μπερδευει” αρκετα τους τηλεθεατες για την σταση του ΚΚΕ εναντι της Μακεδονιας και των σλαβομακεδονων-σημερινων Σκοπιανων- θα επρεπε να διαβασει αυτολεξει την αποφαση της 5ης Ολομελειας , που ειναι καταγεγραμμενη σε πολλα βιβλια ,μεταξυ των οποιων και στο βιβλιο του κ. Νικολαου Μερτζου ” Τα δεκα θανασιμα λαθη του ΚΚΕ”, για να μη βγαζει ο καθε τηλεθεατης τα συμπερασματα του, για το θεμα αυτο. Τελος και εσεις στον προλογο σας καταγραψατε το ΕΑΜ ως δημιουργημα του ΚΚΕ-το οποιο απεκρυπτετο επιμελως μεχρι το 1944,προς αγραν της πατριωτικης κυριως νεολαιας της ΕΠΟΝ,ΕΟΝ – κατι που και τωρα αρνουνται οι τοτε ΕΑΜΙΤΕΣ , οι οποιοι θεωρουν ως ιδρυτη και αρχηγο τους τον αστο Μπαμπη Κλαρα , τον γνωστο ως Αρη Βελουχιωτη, γιαυτο και η φωτογραφια του κοσμουσε και κοσμει τα κομματικα γραφεια του ΠΑΣΟΚ και του Συριζα, αντι της φωτογραφιας του Ζαχαριαδη, ο οποιος και τον κατεδωσε προ της δολοφονιας του στα Τρικαλα, επειδη ,και αντιδρουσε για την Συμφωνια της Βαρκιζας και υπεστηριζε την συμμετοχη του ΚΚΕ στις γενικες εκλογες το 1946 και επειδη αυτα τα υποσχεθηκαν στην Βαρκιζα και για να μητρησουν τις δυναμεις τους σε γενικες εκλογες και για να παυσουν στη συνεχεια τις ανταρσιες τους κατα της μετεκλογικη κυβερνησεως, στην οποιαν και θα συμμετειχαν. Αντ’αυτου το ξημερωμα των εκλογων της 31ης Μαρτιου 1946 αρχισε στο Λιτοχωρο ο γ’ γυρος. Δεχθειτε τις ειλικρινεις ευχαριστιες μου.

  2. Μπάμπης Κλάρας, άκου Μπάμπης Κλάρας.

    Που να κάνεις καριέρα στο μετα-κομμουνιστικό γίγνεσθαι με τέτοιο όνομα. Χρειάζεσαι και το καλλιτεχνικό σου ψευδώνυμο για να πας μπροστά, να πούμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα