Μια παρουσίαση βιβλίου με πολιτικές προεκτάσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης

Το ζήτημα των απαντήσεων στην κρίση και στα προβλήματα που αυτή σωρεύει καθημερινώς στην ελληνική κοινωνία απασχολεί το σύνολο του ελληνικού λαού. Απασχολεί και τους επιστήμονες της χώρας. Στην κατεύθυνση οριοθέτησης των προβλημάτων και προσδιορισμού των οδών αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τις διαρκείς πολιτικές σκληρής λιτότητας, κινείται και το περιεχόμενο του βιβλίου με τον τίτλο “Πλευρές ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου για την Ελλάδα” (εκδόσεις ΖΥΓΟΣ), που υπογράφουν ο αν. καθηγητής Οικονομικών και κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης και ο νομικός Θέμης Τζήμας.

Όσο ενδιαφέρον και εάν είναι το βιβλίο και το περιεχόμενό του, άλλο τόσο ενδιαφέρουσα φαίνεται να είναι η σύνθεση του πάνελ των παρουσιαστών της συγκεκριμένης μελέτης. Συγκεκριμένα το βιβλίο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, στην Θεσσαλονίκη στο κινηματοθέατρο “Αλέξανδρος”, Εθνικής Αμύνης 1 (απέναντι από τον Λευκό Πύργο). Η ώρα προσέλευση του κοινού έχει οριστεί στις 6 μ.μ. και η ώρα έναρξης στις 6.30 μ.μ.

Η δημοσιογράφος Μαρία Αναγνωστίδου θα συντονίσει  τη συζήτηση και το πάνελ θα αποτελείται από τους: Δημήτρη Τσοβόλα, πρώην υπουργό Οικονομικών, πρώην πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νικόλαο Δαμιανάκη, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Σοσιαλιστικής Προοπτικής και Σπύρο Ρισβάνη, μέλος της νομαρχιακής Επιτροπής ΛΑΕ Θεσσαλονίκης.

Η σύνθεση του πάνελ ήδη προδιαθέτει για κάποιες πολιτικού τύπου εικασίες και σκέψεις, κυρίως λόγω της παρουσίας του Δημήτρη Τσοβόλα, αλλά κάτι τέτοιο θα αδικούσε το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο φαίνεται να αγγίζει όλα τα φλέγοντα ζητήματα της σημερινής οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης, ιδωμένα από μια αριστερή θεωρητική σκοπιά. Οι συντάκτες της μελέτης, φαίνεται να επιμένουν στο ζήτημα των αποκρίσεων στα προβλήματα που επισώρευσε η πολιτική των “μνημονίων” και η αναζήτηση προοπτικής και διεξόδου από την κρίση και τις συνέπειές της.

Οι συντάκτες της μελέτης έχουν επίγνωση της αγωνίας του ελληνικού λαού για απαντήσεις στα κομβικής σημασίας προβλήματά του: “Η μόνιμη πρόκληση σε κάθε άτομο, πολιτικό υποκείμενο ή κοινωνικό κόμμα που τολμά να αμφισβητήσει την ισχύουσα τάξη πραγμάτων είναι αυτή της εναλλακτικής πρότασης». Και αυτό είναι κάτι, φυσιολογικό, διότι «η κοινωνία δεν αρκείται στη διαπίστωση και στην καταδίκη, θέλει την προοπτική της επίλυσης και της βελτίωσης”.

Ως προς την κατεύθυνση της ανάλυσης και της διάγνωσης των προβλημάτων της χώρας το γενικό πλαίσιο της μελέτης ορίζεται από το περιεχόμενο της ακόλουθης πρότασης: “Η χρονική σύμπτωση των συσσωρευμένων αδυναμιών του παρασιτικού ελληνικού καπιταλισμού με το βάθεμα της διεθνούς συστημικής κρίσης και την επικράτηση του νεοφιλελεύθερου δόγματος στις αστικές, συντηρητικές, πολιτικές δυνάμεις, ειδικότερα αυτές που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέδειξαν την Ελλάδα ως πεδίο πολιτικής εφαρμογής των πιο προωθημένων, των πιο αντιδραστικών πολιτικών για την ληστρική επιδρομή του διεθνούς υπερσυσσωρευμένου (χρηματοπιτωτικού κυρίως» κεφαλαίου”.

Οι συντάκτες δεν περιορίζονται μόνο σε στενές επιστημονικές κρίσεις, αλλά προχωρούν και σε αντίστοιχες πολιτικές: “Οι επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, στα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα, στις σχέσεις εργασίας και στο επίπεδο διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων είναι δραματική. Βεβαίως, εξίσου δραματική είναι η επικράτηση της απογοήτευσης, ιδίως μετά την κατάρρευση των ανεδαφικών προσδοκιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα θύματα της εμμονής στο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα των Μνημονίων είτε οδηγούνται στην παραίτηση, είτε ακόμη χειρότερα, παρασύρονται στις αγκαλιές των “φιδιών” που εκκολάφθηκαν στους βούρκους του ρατσισμού και του φασισμού”.

Με γνώμονα αυτά τα δεδομένα, οι μελετητές , στο πλαίσιο των ερευνών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (ΕΔΕΚΟΠ), θεώρησαν ότι οφείλουν να συμβάλλουν “στον διάλογο για την εναλλακτική πρόταση για την ελληνική κοινωνία και οικονομία”.

Σε αυτήν την προοπτική και εναλλακτική πρόταση αναφέρεται το περιεχόμενο του βιβλίου και σε αυτήν θα αναφερθούν οι παρουσιαστές του. Είναι φυσικό επόμενο ότι τόσο το ενδιαφέρον περιεχόμενο της μελέτης, όσο και η παρουσία του Δημήτρη Τσοβόλα, πρώην υπουργού Οικονομικών των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικεφαλής της ΛΑΕ, αλλά και των δύο πολιτικών στελεχών της νέας γενιάς, του Νίκου Δαμιανάκη, από την Σοσιαλιστική Προοπτική και του Σπύρου Ρισβάνη από την ΛΑΕ, θα δώσουν την αφορμή για την έναρξη ενός κύκλου συζητήσεων και πολιτικού διαλόγου στην ελληνική κοινωνία, που θα πηγαίνει στο βάθος των πραγμάτων. Κάτι που επιχειρούν, ούτως ή άλλως, οι μελετητές στο συγκεκριμένο πόνημά τους.

Ήδη ξεκίνησαν οι βολιδοσκοπήσεις για την πραγματοποίηση αντίστοιχης εκδήλωσης στην Αθήνα, με παρόμοια σύνθεση στο πάνελ των παρουσιαστών.

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ. της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής”

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα