ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ. Νέα βαλκανική πολιτική.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έναρξη ενταξιακού διαλόγου με τα Σκόπια και τα Τίρανα. Είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη που έχει και θετικά και προβληματικά σημεία, τα οποία, όμως, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. .
Τα θετικά είναι πως διευκολύνεται η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και η επιδίωξη να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη αυτό που τα πρώτα χρόνια της κατάρρευσης του Ανατολικού Συνασπισμού ονομάστηκε ενδοχώρα. Προκαλώντας δικαιολογημένες αντιδράσεις.
Πιο συγκεκριμένα:
Η Αλβανία θα πρέπει να προσαρμόσει τη μειονοτική πολιτική της στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Κάτι που αποτελεί περαιτέρω διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Προϊόντος του χρόνου αρνητικά στερεότυπα μεταξύ των δύο λαών θα αρχίσουν να υποχωρούν. Ο ηπειρωτικός χώρος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτά ενιαία χαρακτηριστικά. Μπορεί οι κρατικές διοικήσεις στις οποίες αναφέρονται οι δύο λαοί να είναι διαφορετικές αλλά σιγά σιγά ο χώρος ενοποιείται οικονομικά και υπάρχει μεγαλύτερη πολιτισμική ώσμωση και επαφή.Αναμφίβολα αυτό είναι θετικό. Η Αλβανία είναι μια χώρα με την οποία η Ελλάδα, αν ξεπεραστούν εκατέρωθεν προκαταλήψεις, μπορεί να συνεργαστεί. Και αυτό, στρατηγικά είναι πολύ σημαντικό.
Μπορεί η συνεργασία με το Βορρά της χώρας να είναι δυσκολότερη αλλά με την Αλβανία κάτω των Τιράνων και την όποια επιρροή διαθέτει στην αλβανική πρωτεύουσα, η συνεργασία είναι δυνατή και οι δύο λαοί έχουν κοινά χαρακτηριστικά.
Ακόμη και η απωθημένη επιθυμία περί Βορείου Ηπείρου εν μέρει ικανοποιείται.
Όπως και απο την άλλη πλευρά ικανοποιούνται οι αλβανικές φαντασιώσεις.
Με τα Σκόπια διαμορφώνεται ένας ευρύτερος οικονομικός χώρος και η επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών γίνεται ευκολότερη. Αυτό εξυπηρετεί και τη Θεσσαλονίκη που αποτελεί προνομιακό προορισμό των γειτόνων. Διευρύνεται η οικονομική και πολιτισμική της αναφορά. Αρκεί οι πολίτες της και οι αρχές της να εκμεταλλευτούν καταλλήλως την αλλαγή.
Η εξέλιξη ευνοεί, ακόμη, την εκλογική προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ, η μετριοπαθής πολιτική παρουσία του οποίου είναι προτιμότερη απο τις εμμονές και τις αγκυλώσεις της ηγεσίας του VMRO.
Το αρνητικό είναι πως και οι δύο χώρες είναι γερμανικής επιρροής και αυτό, ίσως, θα δημιουργεί κατά καιρούς προβλήματα στην Ελλάδα. Η Γερμανική πολιτική ενθαρρύνει την ανάδειξη τεχνητών μειονοτήτων στην περιοχή (όπως και η Βρετανική) και μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποβεί ανησυχητική.
Θα μπορούσε να περιοριστεί η γερμανική επιρροή στις δύο χώρες;
Δεν θα μπορούσε να αντισταθμιστεί απο την Γαλλία, διότι, ιστορικά, η Γαλλία ανέπτυξε, κυρίως, σχέσεις με την Σερβία και δευτερευόντως με την Ελλάδα. Η Σερβία, όμως, έχει να διανύσει πολύ δρόμο, ακόμη, για να ενταχθεί στην Ένωση.
Με δεδομένο ότι η Γερμανία βρίσκεται σε μια παρασκηνιακή διαμάχη με τις ΗΠΑ μπορεί να έχουμε τις εξής δύο εξελίξεις.
Απο τη μια να ενθαρρυνθεί η ρωσική και τουρκική παρουσία στην περιοχή (κατά την ανάλυση διαμόρφωσης μιας ημιστρατηγικού χαρακτήρα σχέσης μεταξύ Γερμανίας- Ρωσίας- Τουρκίας).
Οι ΗΠΑ πέρα απο τη δική τους παρουσία και επιρροή στις δύο βαλκανικές χώρες να ενθαρρύνουν την Ελλάδα να διαδραματίσει ρόλο πόλου στα Βαλκάνια.
Έχει η Ελλάδα τέτοια δυνατότητα;
Ναι, αν προσεγγίσει σοβαρά το θέμα: Να ονομάσει το υφυπουργείο εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) σε Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Να μεταφέρει σοβαρές αρμοδιότητες απο την Αθήνα στο υπουργείο αυτό, μέρος της αρμόδιας για τα Βαλκάνια υπηρεσίας του ΥΠΕΞ να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη και να αξιοποιηθούν οι θεσμοί (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ΙΜΧΑ, ΑΠΘ) που μπορούν να παράγουν προβληματισμούς εξωτερικής βαλκανικής πολιτικής.
Υπάρχουν δύο, ακόμη, χώρες που επηρεάζουν τις προς ένταξη χώρες. Η Ιταλία με επιρροή, κυρίως, στον αλβανικό βορρά αλλά και στους τσάμηδες και η Βουλγαρία. Η Σόφια, ενδιαφέρεται, κυρίως, για τα Σκόπια αλλά το ενδιαφέρον αυτό δεν επηρεάζει την Ελλάδα. Η επαφή γίνεται σε μια γεωγραφική περιοχή που το ελληνικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο. Επίσης, η βουλγαρική θέση περί γεωγραφικής ένωσης των δύο κρατών είναι ξεπερασμένη.
Η ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. θα αναπτύξει το βιοτικό επίπεδο του λαού της γειτονικής χώρας και θα του παράσχει επικοινωνιακή κινητικότητα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μειώνοντας την εξάρτησή τους απο τη Βουλγαρία.
Είναι ευκαιρία. Ας την αξιοποιήσουμε.Ας δούμε λίγο μακρύτερα απο το στενό γεωγραφικό μας ορίζοντα.

Ας καταφέρουμε, επιτέλους και κάτι στη γειτονιά μας. Πέρα απο τον μικρόθωρο ορίζοντα που, συνήθως η Αθήνα βλέπει τις εξελίξεις.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ακόμη ένα ευχολόγιο για το πως θα έπρεπε να είναι η συμβίωση μας με τους βόρειους γείτονες, όταν είναι γνωστό ότι είναι ποιο διεφθαρμένοι από ότι συζητάμε εμείς μεταξύ μας για την διαφθορά του πολιτικού μας αποστήματος.
    Αλήθεια εάν ονομαστεί το υφυπουργείο σε υπουργείο το υπάρχον δουλικό πολιτικό προσωπικό θα αλλάξει κάτι εκτός από το να διορίσουμε μερικούς ακόμη κηφήνες που θα αλλάζουν με την αλλαγή της εκάστοτε κυβέρνησης;
    Καλύτερα να επιμείνετε στη δημιουργία μοχλού πίεσης για τα θέματα της βορείου Ελλάδος μπάς και φοβηθούν οι κοτζαμπάσηδες των Αθηνών, παρά να περιμένουμε από την Γερμανική Ευρώπη που ονειρεύεται την έξοδο της στο Αιγαίο να συνεργαστεί στη δημιουργία σχέσεων αμοιβαίας συνεργασίας όταν υπάρχει το προηγούμενο της Γιουγκοσλαβίας με τα επακόλουθα στην περιοχή

  2. Η Αλβανία δεν έπρεπε να είχε μπει στο ΝΑΤΟ με τις ευχές τής Ελλάδος, ούτε πρέπει να μπει στην ΕΕ και πάλι με τις δικές μας ευχές.

    α) Η Β. Ήπειρος ευρίσκεται ακόμη υπό κατοχή, τού Πρωτοκόλλου τής Κερκύρας μηδέποτε εφαρμοσθέντος. Πάντα θεωρητικά μιλώντας, διότι ασφαλώς δεν πρέπει να περιμένει κανείς τίποτε απ’ αυτούς τούς άχρηστους που μάς κυβερνούν, θα έπρεπε να τεθεί θέμα ανακίνησής του στον ΟΗΕ.

    β) Να επιστραφούν οι κλαπείσες μέχρι σήμερα περιουσίες των Β/Ηπειρωτών στο ακέραιο και να υπάρξουν πλήρεις αποζημιώσεις.

    γ) Ν’ αρχίσει ο άμεσος επαναπατρισμός των Αλβανών (περίπου 1,5 εκατομμ.), που διαμένουν στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τα κακοποιά στοιχεία (πλείστα όσα μεταξύ των!).

    Άλλωστε, με την Αλβανία ισχύει ακόμη το εμπόλεμο, που εντελώς λανθασμένα κάποιοι νομίζουν ότι έχει αρθεί μονομερώς.

    Τέλος, να μην λησμονούμε ότι η Αλβανία είναι όμορό μας κράτος, εντελώς φίλα προσκείμενο στην Τουρκία, στην οποία παρέχει στρατιωτικές διευκολύνσεις.

    Βέτο Ελλάδος στην είσοδο τής Αλβανίας στην ΕΕ, μέχρι να διευθετηθούν οι προαναφερθείσες διαφορές!

    Εννοείται ότι τίποτε απ’ αυτά δεν θα γίνει και το ναρκωκράτος θα γίνει ένα ακόμη μέλος τού ευρωπαϊκού σκουπιδοτενεκέ.

  3. Και για όλα αυτά ξεχάσθηκε-ούτε αναφέρεται στο άρθρο- η επιζήμια – αποδεκτή ως τέτοια πανελληνίως πια- Συμφωνία των Πρεσπών ”για ένα κομμάτι ψωμί” ,που θα το χαρούν οι πρωτευουσιάνοι και των τριών κρατών και οι ”πάτρωνές” τους ;;;.
    Και την προηγούμενη φορά -τώρα μάλιστα περισσότερο ενόψει εκλογών για να βοηθηθεί ο φίλος του κ.Τσίπρα κ.Ζάεφ -η Ευρωπαική Επιτροπή πρότεινε την έναρξη συνομιλιών για Αλβανία και Σκόπια ,αλλά δεν έγινε δεκτή η εισήγηση της -από την Γαλλία φανερά και άλλες χώρες (λέγε με Ελλάδα)στα μουλωχτά – .
    Τώρα θα γίνει (είπαμε ενόψει εκλογών στα Σκόπια και λόγω των σεισμών στην Αλβανία), αλλά -όπως ανακοινώθηκε -θα υπάρχει η ρήτρα ότι το όποιο Κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης δεν θα κλείνει χωρίς πλήρη συμμόρφωση της Αλβανίας και Σκοπίων και η διαπραγμάτευση ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΑ για όλα ”και φτου απ’την αρχή”.
    Οπότε θα επιβεβαιωθεί και το εύκολο πια ΒΕΤΟ του κ.Μητσοτάκη -όπως το προανήγγειλε- και για τις δύο χώρες ,αφού σίγουρα δεν θα συμμορφώνονται οι κυβερνήσεις τους ,που ποτέ δεν έδειξαν πλήρη συμμόρφωση με τα Ευρωπαικά κεκτημένα και την βουλιμία τους για κάθε Ελληνικό (Ιστορία ,κρασιά ,θάλασσες).
    Αχ τι καλό μας έκανες αείμνηστε Μακεδόνα Κων/νε Καραμανλή ,που με αντίθετη όλη την τότε Αντιπολίτευση μας έβαλες στην ΕΟΚ το 1979.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα