Μητσοτάκης: «Ναι» στα Δυτ. Βαλκάνια υπό όρους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μήνυμα του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε χθες, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, που διεξάγεται υπό γερμανική προεδρία, πως η στρατηγική επιλογή της Ελλάδας ήταν και παραμένει η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων «υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα». Ποια είναι αυτή; Κατ’ αρχάς στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή επισήμανε πως θέλει καλή και ειλικρινή γειτονία με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά αυτό περνάει μέσα από την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί. Τελευταία γίνονται βήματα εμπρός, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ έχει εξαγγείλει την αλλαγή των διαβατηρίων ώστε να αναγράφεται το καινούργιο όνομα της χώρας, ενώ σταδιακά αναμένεται η αλλαγή και στα υπόλοιπα κρατικά έγγραφα. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση «πάγωσε» προσώρας την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τους γείτονες, ώστε να υπάρξουν πρώτα απτά δείγματα γραφής.

Από εκεί και πέρα, αναφορικά με τις υπόλοιπες χώρες, η «αιρεσιμότητα» αφορά την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την Αλβανία, την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας, που συχνά πυκνά αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και ενίοτε τριβής μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τα λοιπά, το κεντρικό θέμα της Διαδικασίας ήταν η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας. Εκτός από τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων που συμμετέχουν στη Διαδικασία, έλαβαν μέρος και ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης: πλην της Ελλάδας, παρούσες ήταν ακόμα η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κροατία, η Πολωνία και η Σλοβενία, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρωθυπουργός και οι λοιποί ηγέτες της Διαδικασίας του Βερολίνου αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση και την περιφερειακή συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και για τα επιτεύγματα της Διαδικασίας του Βερολίνου στην περιοχή, επτά χρόνια μετά την εκκίνησή της.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στη Διαδικασία του Βερολίνου, η οποία, όπως είπε, «συμβάλλει ουσιαστικά στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και στην προσέγγιση των λαών της περιοχής, καθώς και στην επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων», ενώ ανακοίνωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει την επέκταση της Πρωτοβουλίας των Πράσινων Διαδρόμων, με σκοπό την απρόσκοπτη διακίνηση απαραίτητων αγαθών μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της Ε.Ε., με παροχή διευκολύνσεων στα σύνορα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Επιστροφή των ΗΠΑ

Παρούσα ήταν χθες στη συνδιάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Γερμανίδα ουσιαστικά πήρε το μήνυμα από τις ΗΠΑ, καθώς δεν πέρασαν πολλές μέρες που ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ –με αρμοδιότητα ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα– Φίλιπ Ρίκερ έκρουσε τον κώδωνα στην Ευρώπη, ζητώντας να μην αφήσει τα 18 εκατ. πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων ευάλωτα σε «επιθετικές ενέργειες». Ουσιαστικά ο Ρίκερ είπε στην Ευρώπη να βάλει «στοπ» στη ρωσική και κινεζική επιρροή στα Βαλκάνια. Το μήνυμα ελήφθη, εξ ου και η παρουσία της Φον ντερ Λάιεν. Η εξίσωση βεβαίως δεν είναι εύκολη, καθώς πρέπει να βρεθεί χρυσή τομή μεταξύ των λεπτών ισορροπιών στην περιοχή και της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών αυτών. Η Αγκελα Μέρκελ έκανε την αρχή ανακοινώνοντας ότι η Γερμανία θα δώσει 3 εκατ. δόσεις εμβολίων στα Δυτικά Βαλκάνια «το συντομότερο δυνατό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα