Μητσοτάκης-Ερντογάν συμφώνησαν ότι διαφωνούν -Συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ04|12|2019 | 16:53UPD: 04|12|2019 | 22:59


Χειραψία Μητσοτάκη-Ερντογάν/Φωτογραφία Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ώρα και 35 λεπτά κράτησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Γουότφορντ, 25 μίλια έξω από το Λονδίνο.

Μητσοτάκης: Δυσκολίες πάντοτε θα υπάρχουν με την Τουρκία

Σε δήλωσή του on camera, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε:

«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Εθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές, ωστόσο, συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».

Δείτε το βίντεο με την δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού 

Τα tweets του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση της 1:30 ώρας στο Λονδίνο

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγής της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Ας σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε μετά την συνάντηση χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Βίντεο: Η αποχαιρετιστήρια χειραψία Μητσοτάκη-Ερντογάν

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν βγήκαν από την αίθουσα που διεξήχθησαν οι συνομιλίες χαμογελαστοί όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανάρτησε στο facebook ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης.

Τα παρασκήνια της συνάντησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας αναμένεται να συγκαλέσει την Τρίτη το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.

Από τα παραλειπόμενα της συνάντησης, έχει ενδιαφέρον ότι ορισμένοι Τούρκοι δημοσιογράφοι έσπευσαν να μεταδώσουν ότι ο Ερντογάν έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη συμφωνία με την Λιβύη. Κάτι το οποίο ωστόσο διαψεύδεται κατηγορηματικά από πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Ενδεχομένως η σύγχυση σε μερίδα τουρκικών ΜΜΕ προήλθε από ορισμένες πληροφορίες που ήθελαν -μεταξύ αστείου και σοβαρού -την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την τουρκική αντιπροσωπεία να αναρωτήθηκε γιατί δεν δίνει η ίδια η Τουρκία την υποτιθέμενη συμφωνία με την Λιβύη αφού η συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν ήδη σε εξέλιξη ώστε να μην τη ζητά η Ελλάδα από το αφρικανικό κράτος.

Ερντογάν: «Τι κάνει ο ανιψιός σου Κώστας Μπακογιάννης; Ηταν συμφοιτητής με τον γιο μου»

Μπορεί η διάρκειας μιάμισης ώρας συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο να ήταν δύσκολη, ωστόσο υπήρχαν και πιο χαλαρές στιγμές.

Σε κάποια στιγμή, προφανώς στην αρχή της συζήτησης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε απευθυνόμενος στον Ελληνα πρωθυπουργό. «Τι κάνει ο ανιψιός σου ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης; Ηταν συμφοιτητής με τον γιο μου» κάνοντας τον κ. Μητσοτάκη να χαμογελάσει. «Το ξέρω» φέρεται να απάντησε.

 

Ο γιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ/ Φωτογραφία: AP/ Lefteris Pitarakis
Πράγματι, ο Κώστας Μπακογιάννης και ο 38χρονος σήμερα γιος του Τούρκου προέδρου Νετσμετίν Μπιλάλ Ερντογάν σπούδασαν μαζί πολιτικές επιστήμες στο JFK School of Government στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2004. Ηταν συμφοιτητές και διατηρούσαν και καλές φιλικές σχέσεις, ενώ διατήρησαν επικοινωνία και μετά την αποφοίτησή τους.

Γιατί καθυστέρησε το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν

Το ραντεβού των δύο ηγετών πήγε λίγο πιο πίσω, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στο γεύμα που παρέθεσε ο Τραμπ σε ηγέτες και στο οποίο συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα η πρώτη φράση του κ. Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο ήταν «ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση» και του εξήγησε τον λόγο. «Ημουν με τον πρόεδρο Τραμπ». «Το ξέρω» απάντησε απλώς ο Ερντογάν και μάλιστα στα αγγλικά.

Στο γεύμα του Τραμπ συμμετείχαν οι αρχηγοί κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες και για αυτό μετέχει ο κ. Μητσοτάκης. Οι υπόλοιπες χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Εσθονία, η Βρετανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία.

Δείτε το βίντεο:

https://twitter.com/ALPHA_TV/status/1202249094892310528

Το tweet της τουρκικής Προεδρίας.

Εικόνες από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο

Με μία χειραψία Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε η συνάντηση των δύο.

Η χειραψία Ερντογάν-Μητσοτάκη πριν καθίσουν στο τραπέζι για τις συνομιλίες

Στην συνάντηση εκ μέρους της Ελλάδας παραβρέθηκαν οι: Κυριάκος Μητσοτάκης (πρωθυπουργός), Νίκος Δένδιας (ΥΠΕΞ), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Υπουργός Αμυνας), Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου), ενώ εκ μέρους της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Πρόεδρος),
Μπιναλί Γιλντιρίμ (Πρωθυπουργός), Χουλούσι Ακάρ (υπουργός Αμυνας), Μεβλούτ Τσαβούσογλου (ΥΠΕΞ), Μπεράτ Αλμπαϊράκ (υπουργός Οικονομικών).

Οι αντιπροσωπίες Ελλάδας-Τουρκίας

 
 

Οι φωτογραφίες του προσωπικού φωτογράφου του Ελληνα Πρωθυπουργού από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν:

Το tweet του Νίκου Δένδια

«Στη συνάντηση του Έλληνα Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στο Λονδίνο», έγραψε ο Νίκος Δένδιας, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Η ΕΕ τα «χώνει» στην Τουρκία: Δημοσιοποιήστε το μνημόνιο, σεβαστείτε κυριαρχικά δικαιώματα

Η συνάντηση έγινε εν μέσω αντιδράσεων από ΕΕ, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Μόσχα για το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Η ΕΕ διά της Κομισιόν ζητά την άμεση δημοσιοποίηση του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Τουρκία χρειάζεται να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019». Στην ίδια ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/se-exelixi-ranteboy-mitsotaki-erntogan

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Παντως ”η γλωσσα του σωματος” που πολλοι την λαμβανουν υπ’οψιν τους δειχνει ενα σοβαρο και λιγο θυμωμενο Μητσοτακη , χωρις αγκαλιες και φιλια -οπως παληα- (ας πουμε μεταξυ των κ.κ. Τσιπρα και Ζαεφ) και ενα Ερντογαν -λιγο αποσβολωμενο γιαυτο το σοβαρο υφος του πιο ψηλου στην φωτογραφια κ.Μητσοτακη και γιαυτο ισως -περαν των αλλων- απεφυγε τις θριαμβικες δηλωσεις του μετα την συναντηση.
    Μαλλον θα ξανασκεφτει ”το απονεννοημενο αλμα του ”στην θαλασσα κατω απο την Κρητη -μετα και απο τις” νουθεσιες ” του κ. Μακρον, του Ισραηλ ,της Ευρωπαικης Ενωσεως ,της Ρωσιας, αλλα σιγουρα και του κ. Τραμπ (που εχει βαση στην Σουδα).
    Το ξαναγραφουμε ”οποιος μπει στο φρενοκομειο ” εχει κακα ξεμπερδεματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα