Μητσοτάκης-Ερντογάν: Διαφορές σε θετικό κλίμα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε «θετικό κλίμα» έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Συγκεκριμένα ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι «έσπασε ο πάγος» που υπήρχε μεταξύ των δύο ανδρών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ο κ. Ερντογάν, μιλώντας σε ινστιτούτο των Βρυξελλών πριν από τη συνάντηση, είχε αναφέρει ότι «η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου με τη γείτονά μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και την περιφερειακή σταθερότητα».

Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση που έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας, είχε διάρκεια 50 λεπτών, ενώ  σε αντίθεση με τις προηγούμενες συναντήσεις των δύο ανδρών, αυτή τη φορά δεν υπήρχε συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών από καμία πλευρά. Ο καθένας είχε από έναν συνεργάτη.

Σύμφωνα με την ίδια ελληνική πηγή, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ υπήρξε αμοιβαία κατανόηση στη διαπίστωση ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση του 2020 στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Συμφωνήθηκε επίσης η προώθηση της θετικής ατζέντας (25 σημεία που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Φραγκογιάννη- Ονάλ), και σε μια βήμα προς βήμα βελτίωση των σχέσεων.

Η ελληνική πηγή τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε μια σειρά από  θέματα, με πρώτο αυτό της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Στο προσφυγικό μπορούμε να συνεργαστούμε, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα αποτελούσε κίνηση καλής θέλησης να πάρει πίσω η Τουρκία τους 1.450 μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

Συνάντηση με Ράμα

Βρυξέλλες ΝΑΤΟ Σύνοδος Κορυφής Οι ηγέτες των νατοϊκών χωρών στις Βρυξέλλες

Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε και τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, με τον οποίο συμφώνησε ότι μετά τις αλβανικές εκλογές οι δύο χώρες είναι έτοιμες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού παραπομπής της Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στη συνάντηση αυτή, συζητήθηκε επίσης η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και γενικότερα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπου ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το διαχρονικό και σταθερό ενδιαφέρον της χώρας μας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα καθώς και για την πρόοδο της Αλβανίας στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου, που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα που η ΕΕ έχει θέσει προς την Αλβανία.

Από την πλευρά του, ο κ. Ράμα ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη δωρεάν διάθεση 20.000 εμβολίων, τα οποία παραδόθηκαν χθες στην Αλβανία.

Ενημέρωση του Μπόρις Τζόνσον

Ελλάδα τουρισμός επανέναρξηΤί θα γίνει με τον τουρισμό;

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης  ενημέρωσε τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, όπως είπε, επιτρέπει την άρση των περιορισμών από τη βρετανική κυβέρνηση για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε να μη γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον ομόλογό του και για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης. Ανέφερε, ακόμη, ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα