Μησοτάκης: Να ενταχθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ – Πρέπει να ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας στην περιοχή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης / Eurokinissi
10/06/2022  20:11
Στον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Διασικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.

«Η συμμετοχή των ξένων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει τη σημασία της για όλες τις πλευρές, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή μας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Αποδείχθηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής και ταυτόχρονα η Σύνοδος αυτή χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί
σε μια πόλη που αποτελεί σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEEPC) στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη επανεκκίνησης των διαδικασιών ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η ευαίσθητη αυτή περιφέρεια από ζώνη έντονων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε περίοδο δημιουργικών συνθέσεων» υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως πρέπει να ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας που η ΕΕ προσφέρει στα μέλη της εντάσσοντας σε αυτή και τα Δυτικά Βαλκάνια. «Η περιοχή μας θα ανταποκριθεί στην πρόκληση της συγκυρίας: τόσο στην ενεργειακή αυτονομία, όσο και στην κυριαρχία. Απαραβίαστο συνόρων και γειτονική συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα πως «κοινή επιδίωξη είναι η ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και η ανακούφιση των πολιτών από τις ανατιμήσεις» .

«Ειδικά τώρα, σε μία περίοδο πολέμου και διεθνούς αναταραχής καλείται να προβάλει με το δικό της τρόπο το δρόμο της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, της κοινής ασφάλειας και ευημερίας. Και σε αυτούς τους άξονες εδράζεται και η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα και είναι μια δικαίωση, πιστεύω, για την ελληνική προεδρία».

Το έμμεσο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία
Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπενθύμισε με νόημα, ενώπιον του Σαρλ Μισέλ και των ηγετών της Ν.Α. Ευρώπης, το απαραβίαστο των συνόρων για να σημειώσει με έμφαση: «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τα σύνορα, επάνω στα οποία δομήθηκε ο σύγχρονος κόσμος».

Και κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης: «Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα».

Μίλησε ακόμη για το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης αλλά και την ανάγκη να επανεκκινήσει η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων.

Μητσοτάκης: Ως το 2033 τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ
Το 2033, ως χρονικό ορόσημο, για την προσχώρηση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Είναι ένας στόχος φιλόδοξος για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι και ρεαλιστικός, εάν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης» υπογράμμισε.

Θα ακολουθήσει δείπνο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

 

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους άλλους ηγέτες για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «Θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας, να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες», ωστόσο παρατήρησε πως «σε καμία περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία».

Στις διμερείς επαφές που είχε πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «είναι ευκαιρία να επανεκκινήσουμε τη συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Η Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης:

Click to access viewer

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα