Μηνύματα Άγκυρας προς Μπάιντεν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο ζήτημα των ρωσικών πυραύλων S-400, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στρέφεται από τη Δύση στη Ρωσία – αντιθέτως, παραμένει πολύτιμος και αξιόπιστος εταίρος στο ΝΑΤΟ. Αυτό το διπλό μήνυμα έστειλε χθες με εκτενείς δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού Κοινοβουλίου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ενόψει της επικείμενης συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Λευκός Οίκος.

«Η υπόθεση των S-400 έχει κλείσει από την πλευρά μας. Κάναμε αυτό το βήμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τσελίκ, υπενθυμίζοντας ότι και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σλοβακία, διαθέτουν ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους (S-300). Επιπλέον, διεμήνυσε στην Ουάσιγκτον ότι «οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι μια εναλλακτική έναντι των σχέσεων με τις ΗΠΑ», ενώ επανέλαβε την αντίθεση της Αγκυρας στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και απέρριψε τις κατηγορίες περί «στροφής του στρατηγικού άξονα» της Τουρκίας από τη Δύση στην Ανατολή. «Μήπως δεν είναι η Γερμανία μέλος του ΝΑΤΟ; Οι ΗΠΑ δεν θέλουν τον (αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου) Nord Stream 2, αλλά η Γερμανία επιμένει. Γιατί κανένας δεν ρωτάει τη Γερμανία αν έχει αλλάξει στρατηγικό άξονα;», διερωτήθηκε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, ύστερα από την εγκατάσταση του Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο, θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. «Από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μέχρι την ενέργεια και από το εμπόριο μέχρι τις επενδύσεις υπάρχει τεράστιο δυναμικό συνεργασίας με τις ΗΠΑ», δήλωνε τότε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, εκτενές δημοσίευμα της Wall Street Journal εκθείαζε τις ταχέως αυξανόμενες εξαγωγές τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία, κατά την αμερικανική εφημερίδα, ανέτρεψαν τους συσχετισμούς εις βάρος συμμάχων της Ρωσίας στο Αζερμπαϊτζάν, τη Συρία και τη Λιβύη. Ανάλογα, εγκωμιαστικά για την τουρκική πολεμική βιομηχανία ρεπορτάζ και αναλύσεις είδαν αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας στις σελίδες των βρετανικών Guardian και Financial Times, όπως και άλλων ευρωπαϊκών μέσων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμενόταν να ανακοινώσει την ανακάλυψη νέου σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Το 2020, τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα ανακάλυψαν το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα εκμεταλλεύσιμο απόθεμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, χωρητικότητας 405 δισ. κυβικών μέτρων. Μέχρι σήμερα, η Τουρκία καλύπτει σχεδόν το σύνολο των αναγκών της σε φυσικό αέριο από εισαγωγές.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα