Με την KEMAL REIS συγκρούστηκε το ΛΗΜΝΟΣ (F451), θα έχουμε κάθετη κλιμάκωση;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ανοίγουν τα στόματα στην Ελλάδα και όχι μόνο για το περιστατικό μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ και τουρκικής φρεγάτας που προστάτευε το τουρκικό ερευνητικό ORUC REIS. Αφενός αναφέρεται ότι δεν επρόκειτο για τη φρεγάτα YAVUZ αλλά για την TCG KEMAL REIS (F-247)…

Αφετέρου, δείχνουν καταρχήν να επιβεβαιώνονται πληροφορίες που αναφέρει στη δική του ανάρτηση στο SLpress ο Σταύρος Λυγερός, ότι στο επεισόδιο έχουν εμπλακεί μόνο η ελληνική και η τουρκική φρεγάτα.

Με δεδομένο ότι την επιθετική κίνηση την έχει κάνει το τουρκικό πλοίο, καθώς φέρονται να υπάρχουν ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφισβήτησης τι έχει γίνει, ρόλο έχει παίξει η “ναυτοσύνη”, κάτι που θα παίξει γενικότερα ρόλο σε περίπτωση που ο απελπισμένος Ερντογάν αποφασίσει να προβεί στο απονενοημένο…

Άλλες πληροφορίες θέλουν να επικρατεί σύγχυση στην τουρκική πλευρά, καθώς βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, με το αφήγημα εσωτερικής και εξωτερικής κατανάλωσης περί της “υπερδύναμης Τουρκίας” να δέχεται ισχυρότατο πλήγμα.

Η προοπτική αποκατάστασης του αφηγήματος αυτού του τουρκικού καθεστώτος μοιάζει εξαιρετικά προβληματική, κυρίως λόγω του ότι η ελληνική πλευρά μοιάζει-και είναι εξ όσων γνωρίζουμε- απόλυτα αποφασισμένη να ανέβει όσες σκάλες κλιμάκωσης αποφασίσει η Τουρκία, ενώ το Γενικό Επιτελείο έχει ετοιμάσει “σπέσιαλ εκπλήξεις” στην τουρκική πλευρά, τέτοιες που η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια…

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Δυστυχώς τα χειρότερα σενάρια κλιμάκωσης έχουν γίνει πραγματικότητα στα ελληνοτουρκικά. Πριν από λίγο, από πολύ αξιόπιστες πηγές προέκυψε ότι οι πληροφορίες που κυκλοφορούν από το μεσημέρι, στις οποίες δεν αναφέρθηκε το DP για ευνόητους λόγους και αφορούν σε σύγκρουση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας έχουν υπόσταση. Αφορούν δε την τουρκική YAVUZ (F241 MEKO 200 TN Track I) και την ελληνική “ΛΗΜΝΟΣ” (F451). Ως αποτέλεσμα, το ενδεχόμενο περεταίρω κλιμάκωσης είναι ορατό.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες που μεταδίδονται με κάθε επιφύλαξη όχι όσον αφορά το περιστατικό αλλά για τα ακριβή περιστατικά, το τουρκικό πλοίο επιχείρησε να εμβολίσει ελληνικό πλοίο, με αποτέλεσμα να προκληθεί η αντίδραση της ελληνικής φρεγάτας που ανταπέδωσε…

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το τουρκικό πλοίο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Αναφέρεται χαρακτηριστικά το ενδεχόμενο να “έχει σπάσει ο άξονας” όπως χαρακτηριστικά πληροφορήθηκε το DP και το μεταφέρουμε επακριβώς.

Αξίζει να σημειωθούν τα κατωτέρω: Το πρώτο είναι η υπεύθυνη στάση του Πολεμικού Ναυτικού που έχει επιμελώς αποφύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε στις επανειλημμένες δημοσιογραφικές οχλήσεις στην προσπάθεια διευκρίνισης των φημών που κυκλοφορούσαν.

Το δεύτερο είναι, ότι με βάση αυτό το περιστατικό το οποίο το DP, λόγω της αξιοπιστίας των πηγών, το θεωρεί επιβεβαιωμένο μέχρι την ενδεχόμενη διαφορετική επίσημη τοποθέτηση των υπεύθυνων στρατιωτικών και πολιτικών αρχών της χώρας, πρέπει να έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να προβεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτικό διάγγελμα για την ελληνοτουρκική κρίση.

Το επιτελείο που διαχειρίζεται την κρίση, αντελήφθη ότι οι προθέσεις των Τούρκων δεν πρόκειται να ανασχεθούν εάν δεν υπάρξει σκληρή στρατιωτική απάντηση. Με γνώμονα αυτό και την πάγια στάση περί εξάντλησης κάθε περιθωρίου για την αποφυγή στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία, αποφασίστηκε να δοθεί ένα τελευταίο μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Το μήνυμα είναι, ότι ο χρόνος δυναμικής στρατιωτικής απάντησης στην Τουρκία έχει πλησιάσει πολύ επικίνδυνα. Διότι πλέον δεν γίνεται αλλιώς, όταν η γεωγραφία σε έχει καταδικάσει να ζεις μαζί με τον χειρότερο δυνατό γείτονα….

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα