Μετά τον Σολτς και ο υπΟικ Λίντνερ στην Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο φιλελεύθερος υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ επισκέπτεται αύριο την Αθήνα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Γερμανού υπ. Οικονομικών μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Στην Αθήνα ο Κρίστιαν Λίντνερ

Η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή  για ένα «βαλκανικό δείπνο» μετά από πρόκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέδειξε τη σημασία των στενών ελληνογερμανικών σχέσεων για την σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Κρίστιαν ΛίντνερΟ υπ. Οικονομικών από τους Φιλελευθέρους Κρίστιαν Λίντνερ

Και μπορεί η πολυαναμενόμενη επίσκεψη της υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από τους Πρασίνους να ακυρώθηκε εξαιτίας ασθένειας με κορωνοϊό, όμως η «παρέλαση» κορυφαίων Γερμανών πολιτικών στην Ελλάδα δεν σταματά. Αύριο, Τρίτη, μεταβαίνει στην Αθήνα ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τους Φιλελευθέρους για συνομιλίες τόσο με τον ομόλογό του Χρήστο Σταϊκούρα όσο και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του υπ. Οικονομικών της νέας γερμανικής κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων, μετά δηλαδή την 16ετία Μέρκελ.

Ενόψει του ταξιδιού του Κρίστιαν Λίντνερ στην Αθήνα, το γερμανικό υπ. Οικονομικών απάντησε σε σχετικό ερώτημα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle ως εξής: «Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Λίντνερ θα συναντήσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στόχος της επίσκεψης είναι να δοθεί ένα μήνυμα για τη συνεργασία Γερμανίας και Ελλάδας στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής. Ο υπ. Οικονομικών Λίντνερ είναι έτσι ο πρώτος ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών που ταξιδεύει στην Ελλάδα μετά το 2013. Το περιεχόμενο των συνομιλιών θα αφορά τρέχοντα ζητήματα καθώς και τη μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου».

Από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Κρίστιαν Λίντνερ 

Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΟ πρώην υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία επίσκεψη Γερμανού υπ. Οικονομικών στην Ελλάδα ήταν του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2013, όταν υπ. Οικονομικών ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας και πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Την ατζέντα τότε μονοπωλούσε η ευρωκρίση και το ελληνικό ζήτημα, με τον Β. Σόιμπλε να πρεσβεύει το δόγμα της σκληρής λιτότητας απορρίπτοντας ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο Κρίστιαν Λίντντερ, όπως και η πλειοψηφία των Γερμανών Φιλελευθέρων, τηρούσαν τότε μια αυστηρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα, ενίοτε σκληρότερη και από τη γραμμή Σόιμπλε, διαφωνώντας επίσης με τη χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τα δεδομένα όμως έκτοτε έχουν αλλάξει σημαντικά. Η Ευρώπη έχει αφήσει πίσω της την κρίση του κοινού νομίσματος. Η μακρά περίοδος Μέρκελ ανήκει στο παρελθόν και η Ελλάδα είναι σταθερό μέλος της ευρωζώνης. Ο νέος υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξή του στα τέλη του 2021 είχε μάλιστα επαινέσει την Ελλάδα αποκαλώντας την «πρότυπο» και για τη Γερμανία ως προς τον μεταρρυθμιστικό της ζήλο.  

Με το βλέμμα στραμμένο (και) στο Eurogroup

EurogroupΗ έξοδος της Ελλάδας από την Ενισχυμένη Εποπτεία στο Eurogroup

Η αυριανή επίσκεψη Λίντνερ στην ελληνική πρωτεύουσα, στη σκιά πλέον του πολέμου στην Ουκρανία, των ανησυχητικών πληθωριστικών τάσεων ανά την Ευρώπη και της επαπειλούμενης ενεργειακής κρίσης, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Δεν πρέπει να θεωρείται, τέλος, τυχαία η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας, δεδομένου ότι στο κρίσιμο Eurogroup της 16ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο ψηλά στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η συζήτηση σε επίπεδο υπ. Οικονομικών για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας βάσει της 14ης αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία. Η πολιτική απόφαση επ’ αυτού αναμένεται στα τέλη Αυγούστου.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα