Μετά την κατακραυγή ζήτησε συγγνώμη: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Πατέλη για τα διδακτορικά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (δεν εικονίζεται) με Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα και εργάζονται στο εξωτερικό, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020. Πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα (Έλληνες του εξωτερικού αλλά και πολίτες ξένων χωρών) ώστε να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται ήδη, στο δρόμο για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, που αναφέρθηκε και στο προσωπικό του παράδειγμα, καθώς και ο ίδιος είχε επιστρέψει πριν λίγα χρόνια, μετά από πολυετή παραμονή στο εξωτερικό για να εργαστεί στη χώρα μας. Ο κ. Πατέλης επεσήμανε πως τα φορολογικά κίνητρα που θεσμοθετούνται αφορούν όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας κ

Μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσε η δήλωσή του για τα διδακτορικά, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης, ζήτησε συγγνώμη μέσω facebook.

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «εγώ δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό, γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος ο οποίος δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά», προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Πατέλης ζητά συγγνώμη για τη διατύπωση που έκανε μιλώντας στο ImpacTalk:

«Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν.
Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός.

Στην συζήτηση αναφερόμουν φυσικά σε συμβουλές για καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Ως μάνατζερ παλαιότερα ήμουν υπεύθυνος για αρκετές προσλήψεις. Έχω ζήσει από κοντά τις διαδικασίες, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς και να πείσει για τις ικανότητές του.

Σε μερικές καριέρες –όπως αυτή του ακαδημαϊκού, του ερευνητή επιστήμονα, κοκ– το διδακτορικό είναι απαραίτητο. Σε άλλες δεν είναι προαπαιτούμενο. Συνιστά, όμως, αυτονοήτως μια σημαντική προσωπική κατάκτηση.

Πιστεύω και σε αυτόν που δεν είχε ευκαιρίες. Και ναι, πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει τις ικανότητές του. Πολλοί μοχθούν. Και πρέπει να στηριχθούν.

Χτίζουμε μια Ελλάδα στην οποία όλοι μπορούμε να πετύχουμε, στον τομέα που επιθυμεί ο καθένας, με βάση την εργατικότητα».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι άριστοι της ΝΔ προσβάλλουν τους νέους επιστήμονες

Τις δηλώσεις του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον κ. Πατέλη ότι «αποκαλύπτει το “όραμα” των δήθεν άριστων της Ν.Δ. για τους νέους και τις νέες της χώρας. Φθηνά εργατικά χέρια χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση».

Επίσης, αναφέρει ότι «σε δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Πατέλης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το διδακτορικό ως κάτι αρνητικό, να προσβάλει τους νέους επιστήμονες που συνέχισαν τις σπουδές τους ως τεμπέληδες και να τους απειλήσει ότι το μόνο που τους περιμένει είναι η ανεργία. “Δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά”, τόνισε και έδειξε την έξοδο από τη χώρα στους νέους με υψηλού επιπέδου προσόντα».

«Μάλιστα, ο κ. Πατέλης με αλαζονικό τρόπο διατηρεί το δικαίωμα για τον εαυτό του, αλλά δεν το αναγνωρίζει στους νέους επιστήμονες της χώρας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Οι αντιλήψεις και οι πολιτικές της δεξιάς είναι αυτές που θέριεψαν στο παρελθόν το brain drain και αναβιώνουν τώρα με τον πιο επίσημο τρόπο από τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση των δήθεν άριστων».

«Προσχηματική η συγγνώμη Πατέλη»

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε και την συγγνώμη Πατέλη ως εξής:

«Η καθυστερημένη συγγνώμη του κ. Πατέλη, που θεωρεί ότι όσοι νέοι επιλέγουν να ασχοληθούν με την επιστήμη τους είναι τεμπέληδες, είναι παντελώς προσχηματική. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει εδώ και δύο χρόνια με τα πεπραγμένα της την αντίληψη που έχει για τους νέους και τους επιστήμονες της χώρας.

Πρώτα υποτίμησαν τα πιο μορφωμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας με το φιάσκο του σκοιλ-ελικικού.

Στη συνέχεια για μήνες συκοφάντησαν τη νεολαία που εργάζεται και σπουδάζει κάνοντας λόγο για «ανεύθυνους που διασπείρουν τον κορωνοϊό».

Μετά αποφάσισαν εν μέσω πανδημίας να πετάξουν 25.000 δεκαοχτάχρονους εκτός πανεπιστημίων για να έχουν πελατεία τα κολέγια.

Και τώρα προωθούν ένα νομοσχέδιο που θα καταργεί το οκτάωρο και τους καταδικάζει να δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, χωρίς κανέναν έλεγχο της αυθαιρεσίας

Δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση που να μισεί και να φοβάται τόσο πολύ τις νέες και τους νέους της χώρας της.»

ΜέΡΑ25:  Η κυβέρνηση χλευάζει τώρα και τους διδάκτορες επιστήμονες

Έπικρίσεις κατά του συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη διατυπώνει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης, αναφορικά με σχόλια του πρώτου για τους κατόχους διδακτορικών διπλωμάτων.

Ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Πατέλης, δήλωσε πως θεωρεί ως κάτι αρνητικό την κατοχή διδακτορικού τίτλου και δεν θα προσλάμβανε ποτέ κάποιον διδάκτορα, διότι το διδακτορικό για τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, είναι δείγμα τεμπελιάς.

Αυτά, προσθέτει, «φαίνεται πως πρεσβεύει η κυβέρνηση των “αρίστων” του κ. Μητσοτάκη που προεκλογικά υποσχόταν πως θα επιστρέψει τους νέους επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης». Και σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Κριθαρίδης:

«Να τους κάνετε τι κ. Μητσοτάκη αφού ο επικεφαλής του οικονομικού σας γραφείου τους θεωρεί τεμπέληδες; Είναι τόσο ξεδιάντροποι και χυδαίοι πλέον οι επιτελείς του πρωθυπουργού που εύλογα εξοργίζουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους.

»Μια κυβέρνηση που η μόνη της πρόνοια για το δημόσιο πανεπιστήμιο ήταν να δαπανήσει περίπου 20 με 30 εκατ. ευρώ ετησίως για “χωροφύλακες” στα πανεπιστήμια, τη στιγμή που ερευνητές, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί και μεταδιδακτορικοί δεν λαμβάνουν καμία απολύτως βοήθεια για το έργο τους. Είναι η ίδια κυβέρνηση που διαρκώς στοχοποιεί τη νεολαία και τώρα δεν διστάζει να χλευάζει ακόμα και τους διδάκτορες επιστήμονες».

Μετά την κατακραυγή ζήτησε συγγνώμη: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Πατέλη για τα διδακτορικά

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα