«Μετά την ήττα, ώρα απολογισμού, προβληματισμού και επανίδρυσης του Εθνικού Μετώπου»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Ο κουρνιαχτός των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία κατακάθισε. Ήδη περάσαμε στην μετά macronomania περίοδο. Και από τη μια άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες κυβερνητικές απώλειες στη δημοτικότητα του προέδρου https://www.anixneuseis.gr/?p=171882 και τα θετικά μέτρα για την ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής https://www.anixneuseis.gr/?p=168911. Και από την άλλη όλα τα ηττηθέντα κόμματα ή και οι κυβερνητικοί σύμμαχοι οφείλουν να δουν το νέο ρόλο τους μέσα στο σκηνικό της τρέχουσας αντιπολιτευτικής ή συμμαχικής τους αντίστοιχα πενταετίας.

Σήμερα θα προσεγγίσουμε το Εθνικό Μέτωπο το οποίο προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον αφού είχε την πιθανότητα να κερδίσει αυτό τις γαλλικές εκλογές και να επιχειρήσει τις ανατροπές που υπόσχονταν και συνακόλουθα να προκαλέσει επιπτώσεις τόσο εθνικές όσο και υπερεθνικές. Εξ ου και το παγκόσμιο ενδιαφέρον που προκάλεσε. Μάλιστα υπήρξαν πολιτικοί αναλυτές που είπαν και έγραψαν ότι μπορεί μεν το Εθνικό Μέτωπο να μην κέρδισε τις γαλλικές εκλογές του 2017, όμως θα το επιτύχει το 2021.

Το λαβωμένο από τις πρόσφατες εκλογές κόμμα της ακροδεξιάς Marine Le Pen συνήλθε κεκλισμένων των θυρών δίκην «κονκλαβίου» στην έδρα του στη Nanterre στις 21 και 22 Ιουλίου προκειμένου να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη «βαρύτατη, διπλή και αιματηρή  ήττα» του, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο πατέρας της Jean-Marie Le Pen μπροστά στις κάμερες, με αρκετή δόση χαιρεκακίας, αμέσως μετά το 2ο γύρο των βουλευτικών εκλογών, καλώντας την να παραιτηθεί ως πολιτικός παιδοκτόνος, κατά το παράδειγμα του τότε 1ου Γραμματέα του σοσιαλιστικού κόμματος Jean-Christoph Cambadelis! Βλέπουμε λοιπόν εδώ ένα ρήγμα ολκής στο μοναδικό οικογενειακό κόμμα της Γαλλίας που δύσκολα θα γεφυρωθεί.

Η ίδια η Marine φυσικά όχι μόνο δεν παραιτήθηκε, αλλά διακήρυξε στις 28 Ιουνίου στο Radio Monte Carlo (RMC:  ότι «θέλει να τα αλλάξει όλα!» (αχ τι μας θυμίζει αυτό το κίβδηλο σύνθημα;). Δηλαδή το όνομα και τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Μετώπου (FN). Τη θέσπιση μιας δομής για την υποδοχή   των 10,6 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που την ψήφισαν, ως υποψήφια στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την ενίσχυση της τοπικής διεισδυτικότητας  του FN, κ.λπ., κ.λ.π.. Με λίγα λόγια, να γίνει μια «υπέρβαση του FN» που θα επιτρέψει την «επανίδρυσή» του, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ στις 21-07-2017 των Lucie Soullier και Elvire Camus στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde.

Παρά τις παραπάνω όμως μεγαλοστομίες της Marine Le Pin για τους προσανατολισμούς του Εθνικού Μετώπου (FN), στο Δελτίο Τύπου, που ακολούθησε τις εργασίες που έγιναν σε τεταμένο κλίμα (σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ), παρατηρήθηκε η διατήρηση αρκετής ασάφειας σχετικά με το μέλλον του, προκειμένου να γίνουν διευθετήσεις των ευαισθησιών του καθενός από τους υπευθύνους του και να μετατεθεί η ευθύνη των όποιων αλλαγών στα μέλη του κόμματος τα οποία θα κληθούν να απαντήσουν ένα σχετικό ερωτηματολόγιο. Προβλέπεται δηλαδή μια μεγάλη διαβούλευση με τα μέλη του κόμματος FN τον προσεχή Σεπτέμβριο και το συνέδριο «επανίδρυσης» τον προσεχή  Φεβρουάριο ή Μάρτιο του  2018. Βλέπουμε με άλλα λόγια δηλαδή να σοβεί ήδη μια σοβαρή εσωκομματική κρίση, πέραν της παιδοκτονίας, την οποία αναγνωρίζει η ηγεσία του κόμματος αυτού, εξ ου και η αναζήτηση της «επανίδρυσής» του. Δεν επανιδρύεις κάτι που φυσάει. Άρα ας μη σπεύδουν πολλοί να θεωρούν βεβαία την εκλογή της Marine Le Pin το 2021.

Η έξοδος της Γαλλίας από το ευρώ

Πέραν του δελφιναριού που εξ ορισμού υπάρχει σε κάθε κόμμα, το φύγε εσύ να έρθω εγώ δηλαδή, τα θέματα που διχάζουν σήμερα το κόμμα της  Marine Le Pin είναι κυρίως τα εξής : Το FN παραδέρνει  μεταξύ της γραμμής του αντιπροέδρου του Florian Philippot, που εξακολουθεί να είναι ενάντια στο ευρώ (όπως ο δικός μας ο Λαφαζάνης π.χ.), και των εσωτερικών του αντιπάλων, για τους οποίους το κόμμα δεν θα κερδίσει παρά μόνο αν  επιστρέψει στο θεμελιώδες τρίπτυχό του : «ασφάλεια-μετανάστευση-ταυτότητα»  και αν  επιτύχει να ενώσει τα δεξιά κόμματα. Όλοι θυμόμαστε την Marine Le Pin κατά την προεκλογική της εκστρατεία των βουλευτικών να ονειρεύεται να καταστεί η αξιωματική αντιπολίτευση ολάκερης της Δεξιάς οικογένειας, σε βάρος φυσικά των Ρεπουμπλικάνων. Τελικά κέρδισε μόνο 8 έδρες και δεν συγκροτεί ούτε καν κοινοβουλευτική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση!

Το θέμα του ευρώ είναι ένα από τα πιο επίμαχα θέματα στο εσωτερικό του κόμματος, αντανακλώντας την ευρεία απόκλιση που διχάζει το FN, μεταξύ των σκληροπυρηνικών της εθνικής κυριαρχίας για τους οποίους η έξοδος από το ευρώ είναι μια προϋπόθεση, και αυτών της ταυτότητας, που δεν θέλουν καμία παραχώρηση, κυρίως για την μεταναστευτική πολιτική. Ο Jérôme Rivière, εκπρόσωπος του FN κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, συνοψίζει : «Το FN έχει δύο πόδια, το ζήτημα είναι να γνωρίζουμε ποιο από τα δυο  θέλουμε να βάλει πρώτο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ηλεκτρονικού Le Monde, του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Reuters στις 23-07-2017. Ενώ ο Florian Philippot απείλησε να αποχωρήσει από το FN σε περίπτωση υποχώρησης για την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος, ο Nicolas Bay, προτιμάει αντίθετα  να δει το κόμμα του  «να αλλάξει τη θέση του» (σαν τους δικούς μας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) για αυτό το θέμα, εκτιμώντας ότι το  FN «δεν έπεισε για την ιδέα της εξόδου από το ευρώ».  «Κάναμε τη σαφή παρατήρηση ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα  σε ορισμένα σημεία εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας. Το ερώτημα είναι κατά πόσον είναι σκόπιμο να το επαν-αμφισβητήσουμε  μετωπικά  ή εάν μπορούμε  να εξετάσουμε μια  εξέλιξη», είπε την Παρασκευή 21 Ιουλίου στο France Info. Ο Florian Philippot, και οι φίλοι του, κατηγορούνται στο μεταξύ εσω-κομματικά, για την επιλογή, να οδηγηθεί η παράταξη στην ήττα.

Το όνομα του κόμματος

Για τον Florian Philippot, όπως και για την Marine Le Pen, η «Επανίδρυση» του κόμματος θα περάσει από μια αλλαγή του ονόματος.  Το «Εθνικό Μέτωπο τρομάζει», γράφει ο Florian Philippot σε ένα εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε στην Le Figaro νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Στο Europe 1 την Παρασκευή, ο David Rachline, γερουσιαστής και δήμαρχος της Fréjus , εκτίμησε και αυτός ότι το όνομα «προκαλεί άγχος» στους ψηφοφόρους σε αντίθεση με άλλες ιστορικές περιόδους, όπως του Bruno Gollnisch, ο οποίος πιστεύει ότι «το όνομα του Εθνικού Μετώπου είναι τιμημένο, εκφράζει πολλές θυσίες και αντοχή σε διώξεις».

Οι συμμαχίες

«Πρέπει να οργανώσουμε  το κίνημά μας για να μπορέσουμε  να φιλοξενήσουμε,  στο FN,  εκείνους που θέλουν να δώσουν τη μάχη για τη Γαλλία», δήλωσε η Marine Le Pen, στο κανάλι France 2, την Πέμπτη 21 Ιούλη. Μετά από μια συμμαχία στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με το FN, ο πρόεδρος της Όρθιας Γαλλίας, ο Nicolas Dupont-Aignan, δήλωσε στις αρχές Ιουλίου ότι θέλει «διάλογο» με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων, όπως του Laurent Wauquiez και του Thierry Mariani και με τον Αντιπρόεδρο του Εθνικού Μετώπου, Florian Philippot. Σε αυτό το απλωμένο χέρι, ο Florian Philippot είχε απαντήσει θετικά.  «Είμαι επίσης υπέρ του να πάμε να δούμε τους ανθρώπους τους οποίους είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πού τοποθετούνται σήμερα», συνέχισε ο Μ Philippot την Πέμπτη στην εφημερίδα Le Parisien, σκεφτόμενος «για παράδειγμα τον Laurent Wauquiez»,  πριν προσθέσει ότι «με τον Henri Guaino [πρώην σύμβουλο του Νικολά Σαρκοζί], θα πρέπει επίσης να μπορέσουμε  να μιλήσουμε».

Συμπερασματικά :

Το κόμμα του Εθνικού Μετώπου δεν είναι τόσο κραταιό όσο φάνηκε στην παγκόσμια κοινή γνώμη, προκαλώντας σε πολλούς αστήρικτο τρόμο.

Είναι ένα οικογενειακό κόμμα από της ιδρύσεώς του. Ας μη ξεχνάμε την ανιψιά της Marine Le Pen, την Marion Maréchal Le Pin, η οποία αποσύρθηκε προσωρινά από την πολιτική κονίστρα, ενδεχομένως για να επανέλθει δριμύτερη σε κάποια άλλη στιγμή αδυναμίας της θείας της.

Το ισχύον εκλογικό σύστημα των δυο γύρων απέδειξε για άλλη μια φορά ότι βοηθάει στο να προσκρούει το Εθνικό Μέτωπο στον τοίχο του φράγματος που διαμορφώνουν τα δημοκρατικά κόμματα κατά τον δεύτερο γύρο.

 

 

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα