Μεσολαβητική προσπάθεια Βερολίνου: Σε Αθήνα και Αγκυρα ο Χάικο Μαας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
Νίκος Δένδιας και Χάικο Μάας κάνουν δηλώσεις -Φωτογραφία αρχείου: Sooc
Διαμεσολαβητική προσπάθεια για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο μετά τις τουρκικές προκλήσεις, αναλαμβάνει η Γερμανία.

Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας θα πετάξει την Τρίτη για Αθήνα και ακολούθως για την Αγκυρα.

Ο κ. Μάας θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης με τον Νίκο Δένδια και στη συνέχεια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα μεταβεί στην Άγκυρα για επαφές με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν χθες, στην Κυανή Ακτή, όπου συμφώνησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα έστειλαν αμφότεροι, σαφές μήνυμα στην Αγκυρα ότι δεν θα ανεχθούν απειλές κατά της κυριαρχίας μελών της ΕΕ.

Αλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN είχε στείλει το μήνυμα στην Αγκυρα να έρθει σε διάλογο με την Αθήνα«ως πολιτισμένοι γείτονες», αφού όμως αποχωρήσουν από Αιγαίο και Μεσόγειο τα πολεμικά και ερευνητικά της πλοία, τονίζοντας ότι αν Ελλάδα και Τουρκία δεν τα βρουν, υπάρχει και η λύση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την επίσκεψη Μάας στην Αθήνα έχει ως εξής:
«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Τρίτη 25 Αυγούστου και ώρα 12:00, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και στην κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου. Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, οπότε και θα επισκεφθεί τις δύο πρωτεύουσες Ελλάδας και Τουρκίας ο Γερμανός ΥΠΕΞ, θα έχει λήξει η παράνομη τουρκική Navtex. Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 26/8 η Βουλή των Ελλήνων θα κυρώσει τις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Ακολούθως, στις 27/8 η Καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου και θα συζητηθεί το θέμα της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και οι διαφορές δύο μελών της συμμαχίας, Ελλάδας και Τουρκίας.

Την Παρασκευή 28/8, ξεκινά το άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο, στο οποίο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει τη λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας ώστε να βρίσκεται στο τραπέζι.

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα