Με την πρώτη ματιά, ελάχιστα κοινά στοιχεία έχει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισλαμιστής και εθνικιστής, με τον Ντοού Πέριντσεκ, έναν άτακτο σοσιαλιστή, ευρασιάτη και μαχητικό κοσμικό και κεμαλιστή. 

Ωστόσο, ο Ερντογάν ζητά από τον Περιντσέκ – έναν άνθρωπο με έναν κόσμο επαφών στη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Συρία, του οποίου η συνωμοτική κοσμοθεωρία προσδιορίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον πυρήνα κάθε κακού – να βοηθήσει στην επίλυση ευαίσθητων γεωπολιτικών ζητημάτων, αναφέρει ο Τζέιμς Ντόρσι σε άρθρο του στο Algemeiner προσπαθώντας να σκιαγραφήσει το τι έπεται μεταξύ Ερντογάν και Άσαντ.

Πριν από επτά χρόνια, ο Περιντσέκ μεσολάβησε για μια συμφιλίωση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αφού οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την τουρκική αεροπορία.

Τώρα, ο Περιντσέκ κατευθύνεται προς τη Δαμασκό για να δημιουργήσει μια επαφή, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, την ανατροπή του οποίου ο Ερντογάν ενθάρρυνε τα τελευταία 11 χρόνια, από τότε που ξέσπασαν οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης που μετατράπηκαν σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

capital.gr