«Μείνετε σπίτι»: Ο Μπ. Τζόνσον ανακοίνωσε επαναφορά σε απόλυτο lockdown ολόκληρης της Αγγλίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διέταξε τη Δευτέρα ένα νέο πανεθνικό απόλυτο lockdown στην Αγγλία, σε μια προσπάθεια επιβράδυνσης της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19, που απειλεί να κατακλύσει τμήματα του συστήματος υγείας, προτού ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων στην χώρα εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού.

Το νέο απόλυτο lockdown θα ισχύσει ως νόμος από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, αλλά ο Τζόνσον είπε πως οι πολίτες πρέπει από τώρα να τηρούν τους νέους κανόνες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένα νέο, περισσότερο μεταδοτικό στέλεχος του νέου κορονοϊού εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και απαιτείται επείγουσα δράση για την επιβράδυνση της εξάπλωσής του.

«Καθώς σας μιλώ απόψε, τα νοσοκομεία μας δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από την Covid από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε ο Τζόνσον σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, εγκαταλείποντας την πολιτική lockdown ανά περιφέρεια για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να βρίσκεται υπό δραστικά μέτρα, είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα μαζί για να θέσουμε υπό έλεγχο αυτήν την μετάλλαξη. Πρέπει λοιπόν να εισέλθουμε σε ένα πανεθνικό lockdown, το οποίο είναι αρκετά σκληρό για να συγκρατήσει αυτήν την μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση σας δίνει εντολή για άλλη μια φορά να μείνετε στο σπίτι», είπε.

Διευκρίνισε ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο σχολείων από αύριο Τρίτη και κανόνες που απαιτούν από τους περισσότερους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι, εκτός από βασικές αγορές, σωματική άσκηση και άλλες περιορισμένες εξαιρέσεις.

Πρόσθεσε ότι εάν το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος εμβολιασμού εφαρμοστεί βάση σχεδιασμού και τα μέτρα του νέου lockdown συμβάλουν σε μείωση του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων, θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει η έξοδος από το lockdown από τα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, συνέστησε προσοχή για το χρονοδιάγραμμα αυτό.

Καθώς η Βρετανία καταγράφει τον έκτο υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως και τα κρούσματα ημερησίως καταγράφουν νέα υψηλά ρεκόρ, οι επικεφαλής ιατροί αξιωματούχοι της χώρας προειδοποιούν ότι η εξάπλωση της Covid-19 μπορεί να κατακλύσει τμήματα του συστήματος υγείας μέσα στις επόμενες 21 ημέρες.

Η αύξηση των μολύνσεων οφείλεται στη νέα παραλλαγή του ιού, σημειώνουν αξιωματούχοι και ενώ αναγνωρίζουν ότι η πανδημία εξαπλώνεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, λένει ότι υπάρχει φως του τούνελ, που είναι οι εμβολιασμοί.

Νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ μίλησε για «θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης» καθώς η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ξεκίνησε τον εμβολιασμό του πληθυσμού της με το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Αλλά ακόμη και με την εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στη χώρα, ο αριθμός μολύνσεων και θανάτων λόγω της νόσου συνεχίζει να αυξάνεται.

Περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πεθάνει από την Covid-19, ενώ σήμερα καταγράφηκε νέο ρεκόρ με 58.784 νέες περιπτώσεις μόλυνσης.

Λίγες ώρες νωρίτερα από το βραδινό διάγγελμα Τζόνσον, η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε την επιβολή του αυστηρότερου lockdown μετά τον Μάρτιο, δίνοντας εντολή στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για τον Ιανουάριο.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα