Μαύρα σύννεφα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ένα από τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στην Τουρκία για την πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, την νέα περίοδο Τραμπ. Ο αρθρογράφος πρόσκειται στο «στρατόπεδο» του Ερντογάν, όπως και η εφημερίδα Sabah, στην οποία δημοσιεύτηκε το άρθρο στις 23 Ιανουαρίου 2017.

 Φυσικά το κορυφαίο θέμα, το οποίο –σύμφωνα με τις δηλώσεις Ερντογάν που επικαλείται ο αρθρογράφος– είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Κούρδους, θέμα για το οποίο τα… μαντάτα από την Ουάσινγκτον δεν είναι καλά για την Τουρκία, εξού και οι διαρροές και το παρόν άρθρο.

Σημειώνεται πάντως ότι ο αρθρογράφος αναφέρεται σε επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, καθώς και στην αποφασιστικότητα του Τούρκου προέδρου να τα «σπάσει» οριστικά με τις ΗΠΑ, αν συνεχίσουν να στηρίζουν τους Κούρδους.

Του Κουρτουλούς Ταΐζ (Kurtuluş Tayiz), εφ. Sabah.

Η πρώτη προειδοποίηση του Ερντογάν προς τον Τραμπ
Ο πρόεδρος Ερντογάν απέφυγε για αρκετό καιρό να μιλήσει σχετικά με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν είχε αναλάβει καθήκοντα προέδρου. Μόλις όμως ανέλαβε καθήκοντα, ήρθε και η πρώτη αξιολόγηση από τον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν στη δήλωση που έκανε πριν από το ταξίδι στη Νότια Αφρική, προειδοποίησε τον Τραμπ για την πολιτική του στη Μέση Ανατολή.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επισήμανε τα εξής σημεία: «Περιμένουμε τις ανακοινώσεις του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή. Αυτήν τη στιγμή μαθαίνουμε κάποιες δηλώσεις του για τη Μέση Ανατολή, οι οποίες είναι ανησυχητικές. Εμείς είμαστε υπέρ μιας Μέσης Ανατολής, οι χώρες της οποίας διατηρούν την εδαφική τους ακεραιότητα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στις ΗΠΑ και της συνάντησής μας με τον Τραμπ, θα διαπραγματευτούμε και θα θίξουμε αυτά τα ζητήματα».

Η τελευταία πρόταση του προέδρου για το θέμα αυτό είναι η πιο σημαντική: «Η πιο δυνατή χώρα και η χώρα που καθορίζει τα γεγονότα και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, είναι η Τουρκία. Αν έρθουν τώρα κάποιοι που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή και διαπράξουν ένα ιστορικό λάθος, αυτό δεν θα είναι και πολύ σωστό».

Όπως καταλαβαίνουμε από τη δήλωση του Ερντογάν που αναφέρεται σε «ανησυχητικές δηλώσεις σχετικά με την Μέση Ανατολή», μάλλον αναφέρεται στις δηλώσεις του Τραμπ που φανερώνουν μια προσέγγιση για αλλαγές στο χάρτη της Μέσης Ανατολής.

Αν ο Τραμπ επιμείνει –όπως και οι προηγούμενοι πρόεδροι– σε μια πολιτική που θα στηρίξει την εμφάνιση νέων μικρών κρατιδίων στη Μέση Ανατολή, αυτό θα επιβαρύνει και άλλο τις σχέσεις των δύο χωρών.

Επίσης το πιο σημαντικό είναι πως αν ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθήσει να καθορίσει την πολιτική του στη Μέση Ανατολή χωρίς να υπολογίσει την Τουρκία και συνεχίσει την πολιτική που ξεκίνησε ο Ομπάμα, τότε θα διαπράξει ένα ιστορικό λάθος, όπως είπε και ο πρόεδρος Ερντογάν. Στην περίπτωση αυτή οι ΗΠΑ θα χάσουν τον «παραδοσιακό τους σύμμαχο», την Τουρκία.

Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν λόγω των «ανησυχητικών δηλώσεων» που έφτασαν από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, προειδοποιεί τον Τραμπ  να μη διαπράξει ένα «ιστορικό λάθος».

Οι δηλώσεις αυτές φανερώνουν ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται σε μια όχι και τόσο εύκολη περίοδο.

Οι σχέσεις των δύο χωρών θα καθοριστούν κυρίως από τη νέα πολιτική που θα εφαρμόσει ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή. Αν τη νέα περίοδο ο Τραμπ αποφασίσει να κάνει μια επέμβαση στη Μέση Ανατολή και αλλάξει τη δομή και τις ισορροπίες της περιοχής, τότε οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον θα πάρουν άσχημη κατεύθυνση.

Υποθέτω όμως ότι οι διαπραγματεύσεις κατά τη συνάντηση των δυο ανδρών θα είναι καθοριστικές. Είναι σημαντικό να περιμένουμε το πρώτο ραντεβού.

Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου.
Επιμέλεια-πρόλογος: Σάββας Καλεντερίδης.

potnos-news.gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα