Μας πούλησαν οι «εταίροι»: Ούτε λέξη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Α.Μέρκελ: «Η Άγκυρα αποκλιμάκωσε – Όλα καλά!»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ανούσιες αναφορές από Μέρκελ για Τουρκία περί «κράτους Δικαίου»

Ταπεινώθηκαν Αθήνα και Λευκωσία από τους ετέρους της ΕΕ, καθώς απορρίφθηκαν ακόμα και οι σκέψεις για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων σε Ελλάδα και Κύπρο από τα τουρκικά ερευνητικά το 2020

Στην διάρκεια της συνόδου κορυφής, που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης στην παρουσίαση της έκθεσης του γνωστού για τα φιλοτουρκικά του αισθήματα, Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ, Ζόζεπ Μπορέλ στο κείμενό του δεν υπήρχε καμία αναφορά στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας!

Μάλιστα η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «Αποτελεί καλή είδηση το γεγονός ότι η Τουρκία, μετά τις προκλητικές δραστηριότητες σε κυπριακά και ελληνικά ύδατα, έδειξε τους τελευταίους μήνες ένα δείγμα αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο, μπήκε και πάλι σε διάλογο με την Ελλάδα και θα συνεχιστούν και οι συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου στο σχήμα 5+1 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών»!

Άρα, όλα καλά! 

Έτσι Ελλάδα και Κύπρος είχαν μια έκθεση όπου η ΕΕ  «χάιδευε» την Τουρκία σε σημείο που ακόμη η «υπάκουη» Αθήνα να αναγκαστεί να ζητήσει τροποποίησή του.

«Το σχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου τελούσε υπό διαπραγμάτευση ως την τελευταία στιγμή καθώς η Κύπρος και η Ελλάδα έκριναν πως το αρχικό κείμενο περιείχε “υπερβολικά πολλά καρότα και όχι αρκετό μαστίγιο”», κατά τη διατύπωση άλλου Ευρωπαίου διπλωμάτη.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα, αλλά ακόμη τα θέματα είναι υπο διαπραγμάτευση.

Στο ίδιο κείμενο φέρεται να, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη. 

Το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα. Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

Η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά. Οι αλλαγές ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει.

Η Τουρκία θα τεθεί υπό στενότερη παρακολούθηση «τους επόμενους μήνες, προκειμένου να προσδιοριστεί τον Ιούνιο εάν εκπληρώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις» ώστε οι Βρυξέλλες να μπουν σε διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων, τόνισε διπλωμάτης.

Αλλά «αν διαπιστωθεί οπισθοδρόμηση, η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Τα εργαλεία είναι έτοιμα», διαβεβαίωσε. Η έκθεση του Τζουζέπ Μπορέλ αναφέρεται σε διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων στον τομέα του τουρισμού.

https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/973285_synodos-koryfis-tropopoiiseis-sto-keimeno-gia-tin-toyrkia-ikanopoiisi

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα