Μαρόκο: Νέα κυβέρνηση όρισε ο βασιλιάς, στην άκρη οι ισλαμιστές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Μαρόκο: Νέα κυβέρνηση όρισε ο βασιλιάς, στην άκρη οι ισλαμιστές

Ο βασιλιάς του Μαρόκου όρισε την Πέμπτη, 5 Απριλίου, τα μέλη της νέας κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Οκτωβρίου 2016.

Στην αίθουσα του θρόνου του παλατιού στο Ραμπάτ, ο βασιλιάς Mohammed VI υποδέχτηκε τους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης, αλλά μόνο οι εννέα εξ αυτών ορκίστηκαν ενώπιόν του.
Η νέα κυβέρνηση του Μαρόκου έχει 39 μέλη: 20 υπουργούς, έξι αναπληρωτές και 13 υφυπουργούς. Μόνο μία γυναίκα είναι υπουργός, η Bassima Hakkaoui στο υπουργείο Οικογενειακών υποθέσεων, Αλληλεγγύης και Ισότητας. 8 άλλες γυναίκες είναι υφυπουργοί.

Πρωθυπουργός έχει οριστεί από τις 17 Μαρτίου ο ισλαμιστής Saad-Eddine Al-Othmani, νούμερο δύο του κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (PJD), αλλά αναγκάστηκε να κάνει επώδυνες παραχωρήσεις για να σχηματίσει κυβέρνηση. Επί πέντε μήνες, ο προκάτοχός του Abdelilah Benkirane, προσπάθησε αλλά απέτυχε να δημιουργία συμμαχική κυβέρνηση. Το ισλαμικό κόμμα κέρδισε τις εκλογές στο Μαρόκο, με 125 έδρες σε σύνολο 395, αλλά δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο νέος πρωθυπουργός Al-Othmani, ο οποίος υιοθέτησε πιο συμβιβαστικές θέσεις από τον προκάτοχό του, κατόρθωσε στα μέσα Μαρτίου να δημιουργήσει μια άνετη πλειοψηφία 240 εδρών, με πέντε άλλα κόμματα.

Εκανε όμως τρομερές παραχωρήσεις στο κόμμα Εθνική Ενωση Ανεξαρτήτων (RNI), το οποίο εξελέγη τέταρτο, με 37 έδρες, και πήρε τις περισσότερες θέσεις στην νέα κυβέρνηση.
Το RNI είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, έχει επικεφαλής έναν δισεκατομμυριούχο φίλο του βασιλιά, τον Aziz Akhannouch, αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από τεχνοκράτες και σάρωσε σχεδόν όλα τα οικονομικά υπουργεία. Πήρε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (Mohammed Boussaid), το υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Επενδύσεων (Moulay Hafid Elalamy), το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας, Υδάτων (Aziz Akhannouch), το υπουργείο Αθλητισμού (Rachid Talbi Alami) και το υπουργείο Δικαιοσύνης (Mohammed Aujar).
Οι ισλαμιστές του κόμματος PJD, μπαίνουν έτσι στο περιθώριο. Διατηρούν ωστόσο 10 υπουργικές θέσεις -εκ των οποίων 4 υφυπουργοί που δεν συμμετέχουν στα υπουργικά συμβούλια- αλλά δεν πήραν κανένα στρατηγικό υπουργείο, παρά το γεγονός ότι αύξησαν την εκλογική τους δύναμη (+18 έδρες). Τα μόνα οικονομικά υπουργεία που κατόρθωσαν να πάρουν είναι το Μεταφορών και της Ενέργειας. Και όσοι κατείχαν σημαντικά υπουργεία αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν. Για παράδειγμα, ένα κορυφαίο στέλεχος του ισλαμικού κόμματος, ο συνδικαλιστής Mohammed Yatim, έγινε υπουργός Εργασίας.
Δύο άλλοι κορυφαίοι ισλαμιστές κρατούν το υπουργείο Εξωτερικών (Nasser Bourita) και το υπουργείο Ισλαμικών Υποθέσεων (Ahmed Taoufiq).

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα