Μήνυμα και από τη Γερμανία για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Δεν έχει νομική επίπτωση»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Μετά τις αυστηρές ανακοινώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η Γερμανία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τoυς υδρογονάνθρακες και τη μεταξύ τους χάραξη ΑΟΖ.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, τέτοιες συμφωνίες «εις βάρος της Ελλάδας» δεν δεσμεύουν τη χώρα μας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ, ο κ. Μπούργκερ σημείωσε ότι επί της αρχής μία θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν δύο κράτη να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων.

«Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Και κατέληξε, σημειώνοντας ότι θα επανέλθει στο θέμα μετά από λεπτομερή αξιολόγησή του: «Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους».

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα