Μέσα στον Ιούλιο «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τις φρεγάτες: Τέσσερις στον επόμενο γύρο αλλά και εκπλήξεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Με «τετράδα» προτάσεων και παράδοση του φακέλου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, το Πολεμικό Ναυτικό είναι σχεδόν έτοιμο να κλείσει την υπόθεση των νέων φρεγατών.

Οι πληροφορίες που διαθέτουμε αναφέρουν ότι από τις έξι προτάσεις που έμειναν «ζωντανές» στην πρώτη παρουσίαση της αξιολόγησης του ΠΝ στο Μέγαρο Μαξίμου, στον δεύτερο γύρο περνούν οι τέσσερις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν αποκλείονται και εκπλήξεις της τελευταίας πάντα στιγμής, με επιπλέον φρεγάτες να κόβουν και αυτό το νήμα του δεύτερου γύρου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η «τετράδα» που προκρίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, τουλάχιστον οι τρεις καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες που υπάρχουν και η τέταρτη λειτουργεί ως back up.

Θυμίζουμε ότι από την πρώτη αξιολόγηση του Ιουνίου, «επιβίωσαν», οι Γαλλικές FDI «Belh@ra», οι Γερμανικές «ΜΕΚΟ Α-200» (σ.σ. Οι Α-300 έμειναν εκτός), του Ηνωμένου Βασιλείου «Arrowhead 140», οι Αμερικανικές «MMSC-HF2», οι Ιταλικές «Fremm-it» και οι Ολλανδικές «Sigma». Εκτός έμειναν οι Ισπανικές «F-110».

Στην «τετράδα», όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι προηγούνται τρεις Ευρωπαϊκές προτάσεις και η Αμερικανική.

Οι δυο που απομένουν έως τώρα δεν είναι τόσο αποδυναμωμένες, όμως δεν είναι βάσει των επιχειρησιακών κριτηρίων, στην πρώτη γραμμή προτίμησης, αν και οι προτάσεις που υπάρχουν σ’ άλλα επίπεδα που πακέτου είναι δελεαστικές.

Σ’ ότι αφορά την Αμερικανική LOA, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι πρώτον βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την εταιρεία και γνωρίζουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τι ακριβώς αξιολογούν γι’ αυτό το λόγο δεν τίθεται θέμα περαιτέρω κωλυσιεργίας.

Έχασαν τον ύπνο τους…

Από τις αρχές Ιουνίου έως τώρα η πολυπληθής ομάδα εργασίας του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχει σταματήσει να εργάζεται, ερχόμενη διαρκώς σε επαφή με όλες τις εταιρείες που φλερτάρουν με τα περίπου 5 δις για το Πολεμικό Ναυτικό.

Στόχος των Αξιωματικών του ναυτικού Επιτελείου είναι να καταφέρουν να πείσουν τους «μνηστήρες» ότι θα πρέπει να γίνουν πιο δελεαστικοί τόσο σ ‘ότι αφορά την τιμή των φρεγατών ανά μονάδα, τα χρηματοδοτικά προγράμματα, όσο και σ’ ότι έχει να κάνει με την διαμόρφωση του οπλικού φορτίου.

Πάντως το γεγονός των fast track διαδικασιών, από τον Ιούνιο που έγινε η παρουσίαση στον πρωθυπουργό, μέχρι τώρα που όλα δείχνουν ότι η αξιολόγηση ολοκληρώνεται, δείχνει ότι πολλοί στο ΠΝ έχουν χάσει τον ύπνο τους συνομιλώντας με τους «μνηστήρες», ώστε να κλείσει αυτή η υπόθεση- σταθμός το πολύ στα τέλη Ιουλίου.

Αυτό ακριβώς θέλουν και οι Ναύαρχοι, να φύγει ο φάκελος και η λίστα από τα χέρια τους και να περάσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας και στο Μαξίμου μήπως ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση που αφορά την υπόθεση των φρεγατών είχε σημειώσει ότι δεν αποκλείεται η τελική απόφαση να ληφθεί προς το τέλος του καλοκαιριού.

Παράλληλα στην έκθεση αμυντικού υλικού που οργανώνεται στην Ελλάδα ξανά μετά από 11 χρόνια, όλοι οι μνηστήρες δίνουν το παρόν και μάλιστα εκπρόσωποί τους στην χώρα μας σημειώνουν ότι στην DEFEA θα υπάρξουν εκπλήξεις που αφορούν τη «ναυμαχία» που γίνεται για τις νέες Ελληνικές φρεγάτες.

Μέσα στον Ιούλιο «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τις φρεγάτες: Τέσσερις στον επόμενο γύρο αλλά και εκπλήξεις

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα