Μέσα στη νύχτα καθαίρεσε ο Ρ.Τ.Ερντογάν τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας μετά από 5 μήνες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μέσα στη νύχτα καθαίρεσε ο Ρ.Τ.Ερντογάν τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας μετά από 5 μήνες

Αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου, δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κ. Αμπάλ, πρώην υπουργός Οικονομικών, δεν βρισκόταν στο αξίωμα παρά από τον Νοέμβριο. Είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομικής του ομάδας.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται ανοικτά στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

Ο κ. Καβτζίογλου, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφού έκλεισαν οι κεφαλαιαγορές, θα γίνει ο τέταρτος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από τον Ιούλιο του 2019.

Η τουρκική λίρα ανέκτησε περί το 15% της συναλλαγματικής αξίας της έναντι του δολαρίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Αμπάλ τον Νοέμβριο, έπειτα από αρκετές εβδομάδες ελεύθερης πτώσης του νομίσματος.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/971783_mesa-sti-nyhta-kathairese-o-rterntogan-ton-kentriko-trapeziti-tis

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα