Φαίνεται ότι στα ελληνοτουρκικά επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη ζούμε ημέρες Κώστα Σημίτη! Όχι δεν αναφερόμαστε σε επιλογές προσώπων που από χθες έχουν προκαλέσει συζητήσεις. Μία επιστολή του 1996 ωστόσο μας δείχνει ότι όσα μας “προέτρεπαν” να κάνουμε στα ελληνοτουρκικά ,επανέρχονται κι όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά τώρα πια κυρίως από τη Γερμανία.

Η επιστολή του 1996 φέρει την υπογραφή του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον . Την είχε στείλει στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό τον Ιούλιο του 1996. Τα γεγονότα των Ιμίων δεν είχαν φυσικά ξεχαστεί αν και το τότε επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είχε ήδη αρχίσει τη σκληρή δουλειά .Είναι κι αυτό μια ομοιότητα με το σήμερα…

Τι προκύπτει από εκείνη την επιστολή 24 χρόνια πριν;

•Υπήρχε διατυπωμένη η ιδέα της “κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής” μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Αυτό που σήμερα προσπαθούν να μας “πουλήσουν” -ΝΑΤΟ,Γερμανία αλλά και η κυβέρνηση- ότι είναι δήθεν το μέγα θέμα του “τεχνικού διαλόγου” που γίνεται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Η “κόκκινη γραμμή” έχει ανακοινωθεί…κάμποσες φορές , λειτούργησε σε σπάνιες περιπτώσεις και προφανώς στον “τεχνικό διάλογο” του ΝΑΤΟ άλλα είναι τα θέματα που μας έχουν βάλει να συζητάμε…

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον πρότεινε και τότε το θέμα της “κυριαρχίας νησίδων του Αιγαίου να παραπεμφθεί σε διεθνές δικαστήριο ή σε ανάλογο όργανο”! Στήριζε τη τουρκική θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, την οποία η Άγκυρα μας “ξεφούρνισε” τις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας από τον Κ.Σημίτη. Αυτό το “κεφάλαιο” των “γκρίζων ζωνών”, οι Τούρκοι το κρατάνε ακόμη ανοιχτό και θέλουν να το εντάξουν στις “ελληνοτουρκικές συνομιλίες”! Διερευνητικές και …άλλες.

•Το αστείο στην επιστολή Κλίντον προς Σημίτη είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μεταφέρει δήλωση Τούρκων αξιωματούχων σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα δεν θέτει θέμα κυριότητας…της Γαύδου! Υπενθυμίζουμε ότι οι Τούρκοι είχαν θέσει ακριβώς αυτό το θέμα σε σύσκεψη του ΝΑΤΟ!

 

Στα 24 χρόνια που πέρασαν η Ελλάδα επέλεξε να ακολουθήσει την χωρίς όρια πολιτική κατευνασμού του Σημίτη, στα ελληνοτουρκικά. Με εξαιρέσεις που έχουν να κάνουν με πρόσωπα που διαφοροποιήθηκαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη τουρκική επιθετικότητα όχι με ενεργή αποτροπή της αλλά με κατευνασμό και ψευδαισθήσεις “ευρωπαϊκής ή αμερικανικής βοήθειας”. Το “ευχαριστούμε τους Αμερικανούς” του κ.Σημίτη που είχε εξοργίσει τους βουλευτές της ΝΔ, ακολουθήθηκε και από αυτούς όταν διαδέχτηκαν τον Σημίτη στην εξουσία.

https://www.militaire.gr/quot-meres-simiti-quot-sta-ellinotoyrkika-mia-epistoli-toy-1996-deichnei-oti-tipota-den-allaxe/