Λόγω κορονοϊού, η NASA «οδηγεί» ένα ρόβερ στον Άρη από το…σπίτι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν τηλεργασία και βιντεοδιασκέψεις από το σπίτι στην εποχή του κορονοϊού. Όμως η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) πέρασε σε άλλο επίπεδο, καθώς -για πρώτη φορά στη διαστημική ιστορία- η ομάδα των στελεχών της που είναι υπεύθυνοι για το ρομποτικό ρόβερ Curiosity στον ‘Αρη, του δίνουν πλέον εντολές και το καθοδηγούν από την…κρεβατοκάμαρα τους, την κουζίνα τους ή από όπου αλλού στο σπίτι τους βρίσκεται ο υπολογιστής τους.

Η αρχή έγινε στις 20 Μαρτίου και οι «σπιτικές» εντολές των επιστημόνων του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL), το οποίο είναι υπεύθυνο για το Curiosity, εκτελούνται ήδη μια χαρά από το ρόβερ, το οποίο, μεταξύ άλλων, πήρε την εντολή να πάρει δείγματα πετρωμάτων από μια αρειανή τοποθεσία με την ονομασία «Εδιμβούργο».

Στο σχεδιασμό και προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων του ρόβερ συμμετέχουν εκατοντάδες επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο, οι οποίοι συνεργάζονται με τα στελέχη του JPL. Κάθε επόμενο βήμα του Curiosity εμπλέκει τουλάχιστον 20 εργαζόμενους της NASA που δουλεύουν από το σπίτι τους και συνομιλούν παράλληλα μέσω διαδικτύου με πολλούς άλλους επιστήμονες, οι οποίοι συνήθως δουλεύουν επίσης κατ’ οίκον.

Όπως δήλωσαν τα στελέχη της NASA, αργούν λίγο περισσότερο να κάνουν τη δουλειά από το σπίτι και μπορούν να στείλουν λιγότερες εντολές στο Curiosity κάθε μέρα, πάντως το ρόβερ συνεχίζει να είναι παραγωγικό στον ‘Αρη όσο και πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Παύλος Δρακόπουλος

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα