Λιβύη: Ο υπουργός Πετρελαίου καλεί Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο σε συνεννόηση για ΑΟΖ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τι δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης.

Υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες εξεύρεσης φιλικών λύσεων με χώρες, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, είπε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera Mubashar TV ο υπουργός Πετρελαίου και Αερίου της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη, Μοχάμεντ Αούν.

Ο Λίβυος υπουργός αναφέρθηκε και στα 12 ναυτικά μίλια, που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αποτελούν τα εθνικά χωρικά ύδατα μιας χώρας, από το πρώτο χερσαίο σημείο της, όπως είπε και διευκρίνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί μέτρησης και διαχωρισμού της απόστασης μεταξύ δύο θαλάσσιων γειτονικών χωρών.

Ο Αούν τόνισε ότι ο κόσμος έφτασε σε προχωρημένο στάδιο εκλογίκευσης για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, είτε μέσω φιλικών λύσεων είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες έχουν καταφύγει σε μονομερείς λύσεις αντί για διάλογο και συναίνεση.

Ο Λίβυος υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις αφού στις 2 Ιανουαρίου επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους Τζέφρι Πάιατ, στελέχη της αμερικανικής εταιρείας ConocoPhillips, τους οποίους ενημέρωσε για το όραμα του υπουργείου για ανάπτυξη των τομέων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη.

«Παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο»

Θυμίζουμε ότι τo υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε χθες απαντητική Ρηματική Διακοίνωση προς την πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα, με την οποία αντικρούει τις αιτιάσεις περί «παράνομων» ενεργειών του ερευνητικού σκάφους SANCO SWIFT.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΥΠΕΞ, – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – ανέφερε ότι οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από το ερευνητικό σκάφος, νότια της Πελοποννήσου και νότιο-δυτικά της Κρήτης, λαμβάνουν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Οι συντεταγμένες των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται οι έρευνες είναι προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω της έκδοσης σχετικών NAVTEX.

Η ελληνική πλευρά χαιρέτισε την αναφορά, από τη λιβυκή πλευρά, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Εντούτοις, υπενθύμισε στη λιβυκή πλευρά ότι τα δύο παράνομα και ανυπόστατα μνημόνια κατανοήσεως που αυτή έχει υπογράψει με την Τουρκία (Νοέμβριος 2019 και Οκτώβριος 2022) παραβιάζουν κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις της UNCLOS, οι οποίες αντανακλούν και κανόνες του διεθνούς εθιμικού δικαίου.

Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι τα εν λόγω παράνομα μνημόνια αγνοούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της, καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης.

Λιβύη: Ο υπουργός Πετρελαίου καλεί Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο σε συνεννόηση για ΑΟΖ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα