Λιβύη: Ο «τουρκορωσικός άξονας» και η περιθωριοποίηση της Ευρώπης (και της Ελλάδας)

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

REUTERS/POOL New
Την Κυριακή το πρωί, για πρώτη φορά έπειτα από πολλές εβδομάδες, τέθηκε σε ισχύ η εύθραυστη εκεχειρία στη Λιβύη. Υπό την πίεση της Τουρκίας και της Ρωσίας, που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγέζ αλ Σάρατζ (GAN) και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ (ANL) αντίστοιχα, τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα σεβάστηκαν την κατάπαυση του πυρός, ενώ οι δύο ισχυροί άνδρες της Λιβύης ετοιμάζονται να επισημοποιήσουν την κίνηση αυτή στη Μόσχα σήμερα, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή διαλόγου με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα.  

Αν και μικρές παραβιάσεις της εκεχειρίας σημειώθηκαν, αναλυτές επισημαίνουν ότι επρόκειτο για το πρώτο σοβαρό βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι δυνάμεις του Χάφταρ άρχισαν να πολιορκούν την Τρίπολη όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Το βέβαιο επίσης είναι, σχολιάζει στη «Monde» ο Εμαντεντίν Μπαντί, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, ότι ο σχετικός σεβασμός αυτής της κατάπαυσης του πυρός – καρπός της συνάντησης στις 8 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομόλογού του Βλαντιμίρ Πούτιν –  επιβεβαιώνει «την εμφάνιση της Τουρκίας και της Ρωσίας ως τους μεγάλους νικητές σε διπλωματικό επίπεδο».

Η Μόσχα έχει επιβληθεί ως καθοριστικός παίκτης στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Εάν μια επίσημη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπογραφεί όντως στη Μόσχα, αυτό θα συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη επιβεβαίωση της τουρκορωσικής συνεργασίας στη διπλωματική διαμεσολάβηση στη Λιβύη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Sabah», έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των δυνάμεων της ρωσικής εταιρείας Wagner που βοηθούσε σημαντικά τις δυνάμεις του Χάφταρ και έπληξε τις δυνάμεις του Φαγιέζ αλ Σάρατζ τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας να στραφεί για βοήθεια στην Τουρκία.

Εφόσον απόσυρση των δυνάμεων της ρωσικής εταιρείας Wagner επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει και αυτή μέρος της  τουρκορωσικής συμφωνίας, η οποία καθημερινά βάζει στο περιθώριο της λιβυκής σύγκρουσης την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιμένει σε μία εκεχειρία «αξιόπιστη, βιώσιμη και ελέγξιμη», άποψη την οποία εξέφρασε ο ίδιος σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του. Η Γαλλία άλλωστε αντιμετωπίζει τις δυνάμεις του Χάφταρ σαν ισχυρό αντίβαρο στον ισλαμισμό που σιγοβράζει στην περιοχή.

naftemporiki.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα