Λιβύη: Ο Εθνικός Στρατός απορρίπτει την πρόταση του ΟΗΕ για αποστολή διεθνών δυνάμεων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την Παρασκευή, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης εξέφρασε την πλήρη απόρριψή του για την πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για την ανάπτυξη διεθνών δυνάμεων παρακολούθησης για την υποστήριξη της συμφωνίας της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής για μόνιμη εκεχειρία στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πολιτών και απόστρατων στρατιωτών από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Αφρικανική Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η Ένωση Αραβικών Κρατών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Al-Sharq Al-Awsat, θεώρησε ότι η πρόταση είναι απαράδεκτη παρέμβαση στη Λιβύη.

Στη δήλωσή του, ο αξιωματούχος τόνισε ότι ο στρατός είναι σε θέση να αποκαταστήσει τη σταθερότητα, σημειώνοντας ότι η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ενεργοποιήσει τις αποφάσεις της επί τόπου, με τρόπο που να εγγυάται τη μόνιμη παύση των μαχών.

Σε επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο δημοσίευσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, την Πέμπτη, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι τα κόμματα που μάχονται στη Λιβύη ζήτησαν βοήθεια από τον ΟΗΕ για την εφαρμογή του μηχανισμού παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός, αφού κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον περασμένο Οκτώβριο.

Δήλωσε ότι οι δύο πλευρές ήθελαν να βοηθήσουν τους άοπλους και παράτυπους διεθνείς παρατηρητές. Πρόσθεσε ότι η ομάδα του ΟΗΕ θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολίτες και πρώην στρατιωτικό προσωπικό από περιφερειακά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών.

«Ενθαρρύνω τα κράτη μέλη και τις περιφερειακές οργανώσεις να υποστηρίξουν τη λειτουργία του μηχανισμού κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της παροχής παρατηρητών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», έγραψε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην επιστολή του.

Ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη στοχεύουν να «καθιερώσουν μια προηγμένη παρουσία μόλις το επιτρέψει η κατάσταση», και η ομάδα παρατηρητών αρχικά θα αναπτυχθεί στην περιοχή που περιβάλλει την παραλιακή πόλη Σύρτη και θα μπορούσε να επεκταθεί.

Η κυβέρνηση «Εθνικής Συμφωνίας» και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις 23 Οκτωβρίου 2020 μετά από περισσότερο από μισό χρόνο εμφύλιων μαχών.

Al Hadath

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα