Λιβύη: Ξαφνική επίσκεψη Σάρατζ στην Τουρκία, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σεπτέμβριος 21, 2020. 23:02

Τρίπολη.

Αυτές τις καθοριστικές ώρες για το μέλλον του Προεδρικού Συμβουλίου της Τρίπολης, του εκτελεστικού οργάνου της Λιβύης που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, ο πρόεδρος και πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγιέζ αλ Σάρατζ,  ξαφνικά πήγε στην Τουρκία και μάλιστα από χθες το βράδυ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων  «Agenzia Nova» επικαλούμενο πηγές από την Τρίπολη και την Άγκυρα.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη μέσα σε δύο εβδομάδες για τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 6 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δυσανασχέτησε με την ανακοίνωση του Σάρατζ να αφήσει την εξουσία σε νέα κυβέρνηση τον Οκτώβριο.

«Λυπούμαστε που ακούσαμε αυτά τα νέα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. προσθέτοντας ότι οι τουρκικές αντιπροσωπείες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με την κυβέρνηση του Σάρατζ αυτήν την εβδομάδα.

«Αλλάχ – με αυτές τις συναντήσεις θα κάνουμε το θέμα να πάρει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε τότε ότι «ο επικεφαλής του πραξικοπήματος (Χαλίφα) Χαφτάρ τελικά θα χάσει».

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν,  μίλησε για το ζήτημα σήμερα, στο πρακτορείο Τύπου «Demiroren Haber», το οποίο ανέλαβε και διευθύνει την εφημερίδα “Daily Sabah”, δήλωσε ότι «οι συνομιλίες με τον Σάρατζ θα συνεχιστούν,  έχουμε συνεργαστεί μαζί του σε στενή επαφή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χάρη στην πρωτοβουλία του Προέδρου μας».

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, είπε ο Καλίν, «παραμένει ο θεσμός που αναγνωρίζεται σε εθνικό επίπεδο, πέρα ​​από τις μεμονωμένες προσωπικότητες» και η Τουρκία «συνεχίζει τις επαφές με άλλους φορείς» στο πλαίσιο της κυβερνητικής δομής της Τρίπολης.

Όσον αφορά τις συμφωνίες για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία και (ειδικά) για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, ο εκπρόσωπος είπε ότι «τα μνημόνια παραμένουν σε ισχύ» ανεξάρτητα από τη συνεχιζόμενη πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

Ο Καλίν πρόσθεσε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Τρίπολη «τις επόμενες ημέρες» για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις.

Agenzia Nova

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα