ΛΙΒΥΗ: Τους Τούρκους μάλλον δεν τους έπληξαν μαχητικά Rafale… και ιδού το γιατί

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μιχαήλ Βασιλείου

Η δημοσιότητα που έλαβε το πλήγμα εναντίον των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη ήταν φυσιολογικό να τύχει ευρύτατης κάλυψης, καθώς ήταν ένα στρατηγικό πλήγμα της μιας πλευράς στη σύγκρουση της Λιβύης. Η επιλογή της τουρκικής ηγεσίας υπό τον Ρ.Τ. Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τον στρατιωτικό καταναγκασμό δεσμεύοντας δυνάμεις στη Λιβύη, δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με άλλον τρόπο πέραν του στρατιωτικού. Αυτό έκαναν, φέρνοντας τη Τουρκία σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού πρέπει να βρει τρόπο να ανταποδώσει. Εάν όμως το πράξει, η πιθανότητα κάθετης κλιμάκωσης είναι μεγάλη, φέρνοντας τους Τούρκους ενδεχομένως και σε σοβαρό αδιέξοδο.

Οι βασικοί “παίκτες” στην περιοχή των οποίων τα στρατηγικά συμφέροντα διακυβεύονται, αντελήφθησαν αυτό που δυσκολεύεται να κατανοήσει η ελληνική πλευρά και να δράσει αναλόγως… Εάν επιθυμεί ανάσχεση της χρήσης του στρατιωτικού εργαλείου σε βάρος της από την Τουρκία.

Χθες, αραβικά μέσα δημοσιοποίησαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπεύθυνα για τα καταστροφικά πλήγματα προήλθαν από γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς τύπου Rafale (Dassault Aviation). Ωστόσο, μια προσεκτική ματιά στα δεδομένα, μάλλον καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα να έχουν χρησιμοποιηθεί είναι από ελάχιστη ως μηδαμινή. Ας δούμε το γιατί.

Εάν υποτεθεί ότι επρόκειτο για Rafale, τότε αυτά ήταν είτε γαλλικά, είτε αιγυπτιακά, καθώς η Αεροπορία της Αιγύπτου έχει προμηθευθεί μία ενισχυμένη μοίρα μαχητικών του τύπου (24 μονάδες), στο πλαίσιο ενός μεγάλου εξοπλιστικού “πακέτου” που είχε συμφωνήσει με τη γαλλική αμυντική βιομηχανία.

Η περίπτωση των Rafale της Γαλλίας
Εάν ήταν γαλλικά, από τη στιγμή που στην περιοχή δεν βρίσκεται πλέον -ελέω κορονοϊού- το αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκολ”, αυτά θα πρέπει να απογειώθηκαν από αεροπορική βάση της Νότιας Γαλλίας. Λογικά, για να φθάσουν στη Λιβύη και να εξαπολύσουν τα πλήγματα θα χρειάστηκαν εναέριο ανεφοδιασμό κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Είναι πέραν του βέβαιου, ότι η απογείωση των αεροσκαφών θα είχε εντοπιστεί από τα μέσα επιτήρησης του ΝΑΤΟ, αλλά και τα ραντάρ των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή της Λιβύης. Το ίδιο θα ίσχυε και αν είχαν απονηωθεί από το αεροπλανοφόρο.

Επιπρόσθετα όμως, μια τέτοια ενέργεια από γαλλικής πλευράς θα συνιστούσε κάθετη κλιμάκωση μετά την εμπλοκή γαλλικής φρεγάτας που “καταυγάστηκε” μέσω ραντάρ, σε μια άνευ προηγουμένου των Τούρκων εναντίον Συμμαχικής -υποτίθεται- χώρας. Μπορεί η γαλλική αντίδραση να είναι σφοδρή, η πιθανότητα όμως να επέλεγε τόσο ακραία απάντηση δε μοιάζει ως πιθανό σενάριο.

Η περίπτωση των Rafale της Αιγύπτου
Στην περίπτωση που τα Rafale ήταν αιγυπτιακά, θεωρητικά η επιλογή τους θα μπορούσε να συνδέεται με την επιθυμία “γκριζαρίσματος” της ενέργειας. Δηλαδή, να υπάρχει η αμφιβολία εάν επρόκειτο για αιγυπτιακά ή γαλλικά.

Άλλο ενδεχόμενο κίνητρο, θα ήταν η επιθυμία να αποφευχθούν αμερικανικές κατηγορίες για χρήση αμερικανικών μαχητικών F-16 που επίσης διαθέτει η Αίγυπτος εναντίον της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας, υποχρεώνοντας τις να αντιδράσουν.

Αντικίνητρο στη χρήση των γαλλικών μαχητικών θα ήταν το ότι δεν έχουν τεθεί σε 100% επιχειρησιακή ετοιμότητα, καθώς οι Αιγύπτιοι είναι κατά πάσα πιθανότητα ανέτοιμοι, καθώς ακόμα τα μαθαίνουν και αναπτύσσουν δόγματα για την αξιοποίησή τους. Εξάλλου, γιατί να μην χρησιμοποιήσουν ρωσικής προέλευσης αεροσκάφη MiG-29, που επίσης διαθέτουν;

Στον πιο “ανύποπτο” χρόνο, οι αναφορές έλεγαν ρωσικά Su-24…
Η αρχική αναφορά στην είδηση από ελεγμένα και διαχρονικά αξιόπιστες πηγές, έκανε λόγο για ρωσικής προέλευση ρωσικά μαχητικά Su-24. Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο. Εξάλλου το ίδιο έγινε και στη Συρία, όταν οι Τούρκοι επέλεξαν να σπάσουν τη συμφωνία με τους Ρώσους και αν επιχειρήσουν να προελάσουν σε “απαγορευμένες” περιοχές.

Κατά συνέπεια, το τελευταίο ερώτημα που εγείρεται είναι για ποιον λόγο κυκλοφορούν οι πληροφορίες περί συμμετοχής των Rafale, είτε της Γαλλίας είτε της Αιγύπτου στην επίμαχη επιχείρηση…

Μια εύσχημη εξήγηση θα ήταν προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων από την πλευρά της Ρωσίας, με σκοπό να δημιουργήσει αμφιβολίες για το αν και κατά πόσον ενεπλάκη, έστω και στο επίπεδο της απόφασης, στην επιχείρηση κατά των Τούρκων. Το αν τα αραβικά μέσα γνώριζαν την πρόθεση ή όχι δεν είναι σαφές. Οι πιθανότητες όμως είναι μοιρασμένες! Το θέμα είναι ότι η Τουρκία λογικά γνωρίζει ήδη ποιοι την χτύπησαν, από τα κομμάτια των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν…

ΛΙΒΥΗ: Τους Τούρκους μάλλον δεν τους έπληξαν μαχητικά Rafale… και ιδού το γιατί

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα