Λειψία: Εγκαίνια του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Παρουσία της υπ. Νεολαίας Γκίφαϊ και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Ζέρβα άνοιξαν τα γραφεία του ιδρύματος. Εκκρεμεί ακόμη η επικύρωση της ελληνογερμανικής σύμβασης από την Αθήνα για τη λειτουργία του ελληνικού τμήματος.

Leipzig Einweihung Büroräume des Deutsch-Griechischen Jugendwerks (Jens Ahner/Eventfotografen)

Στη Λειψία εγκαινιάστηκαν τη Δευτέρα τα γραφεία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Στην τελετή που λόγω κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε σε στενό κύκλο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η υπουργός Οικογένειας και Νεολαίας Φρανσίσκα Γκίφαϊ, ο δήμαρχος της πόλης Μπούρκχαρντ Γιουνγκ, ο ΓΓ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Βούτσινος και ο Κώστας Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όπου θα είναι και η έδρα του ελληνικού τμήματος. Γενικός Γραμματέας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στη Γερμανία είναι ο 33χρονος ελληνογερμανός συγγραφέας Γεράσιμος Μπέκας.

Μπροστά στο δημαρχείο της Λειψίας οι Γεράσιμος Μπέκας, Μπούρκχαρντ Γιούνγκ, Φρανσίσκα Γκίφαϊ, ο Γιώργος Βούτσινος και Κώστας ΖέρβαςΜπροστά στό δημαρχείο της Λειψίας οι Γεράσιμος Μπέκας, Μπούρκχαρντ Γιούνγκ, Φρανσίσκα Γκίφαϊ, ο Γιώργος Βούτσινος και Κώστας Ζέρβας

«Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας θα συμβάλει στη βελτίωση της αλληλοκατανόησης των νέων ανθρώπων στις δύο χώρες, στην αποδόμηση προκαταλήψεων και στην κατανόηση του τρόπου ζωής, των παραδόσεων και της νοοτροπίας στην εκάστοτε άλλη χώρα», δήλωσε η υπουργός Γκίφαϊ στα εγκαίνια. «Αυτό είναι καλό για τους νέους και των δύο χωρών, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Για το μέλλον της Ευρώπης χρειαζόμαστε τις ιδέες τους, τη δύναμή τους και τις φωνές τους.»

Το ιστορικό

Ο συγγραφέας Γεράσιμος Μπέκας ΓΓ του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στη ΓερμανίαΟ συγγραφέας Γεράσιμος Μπέκας ΓΓ του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στη Γερμανία

Η ιδέα της δημιουργίας ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας προέκυψε στην πρώτη περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης και την ένταση που επικράτησε στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ως αντίδραση στους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς που διατυπώνονταν για τους Έλληνες σε ένα μέρος των γερμανικών μίντια, στην Ελλάδα αναδείχθηκε το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Η ένταση με την οποία διεξάχθηκε αυτή η συζήτηση έδειξε στη γερμανική κυβέρνηση πόσο ζωντανή εξακολουθεί να είναι η μνήμη για την Κατοχή στην Ελλάδα και ότι αυτό το θέμα δεν έχει κλείσει.

Κατά το πρότυπο των κοινών ιδρυμάτων νεολαίας με τη Γαλλία και την Πολωνία, δύο χώρες με τραυματικές εμπειρίες από τη γερμανική κατοχή, το Βερολίνο πρότεινε στη Αθήνα την ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Στόχος του είναι η γνώση για την ιστορία των δύο χωρών και κυρίως της γερμανικής κατοχής, η ανταλλαγή νέων, η γνωριμία τους, η σύσφιξη σχέσεων σε νεαρή ηλικία. Γεγονός είναι ότι η ελληνική πλευρά, αν και συμφώνησε στη δημιουργία αυτού του οργανισμού, διατηρούσε (και ενδεχομένως να έχει ακόμη) επιφυλάξεις. Για την Αθήνα είναι σημαντικό το νέο ίδρυμα να μη συνδεθεί με το θέμα των αποζημιώσεων. Εξ ου και η κατ’ επανάληψη αναβολή της επικύρωσης της συμφωνίας που επιτεύχθηκε.

Μεγάλη συμμετοχή στις ελληνογερμανικές συναντήσεις

Ξενάγηση στα νέα γραφείαΞενάγηση στα νέα γραφεία

Τα τελευταία χρόνια με γερμανική πρωτοβουλία και χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκαν ελληνογερμανικές συναντήσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 8.000 νέοι και άτομα που εργάζονται σε προγράμματα νεολαίας. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις προέκυψε ένα δίκτυο ατόμων και φορέων των δύο χωρών. Σε πέντε εξειδικευμένα φόρουμ, όπου συμμετείχαν κάθε φορά γύρω στους 150 νέους, συζητήθηκαν και αναπτύχθηκαν θέματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί το νέο ίδρυμα. Ένα από αυτά αφορά την ιστορική μνήμη.

Στη Λειψία ανακοινώθηκε ότι τις αρχές του 2021 θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και τα γραφεία στη Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη. Προηγουμένως θα πρέπει όμως η ελληνική πλευρά να επικυρώσει τη συμφωνία που ήδη έχει συνάψει με τη Γερμανία.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

DW

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα