Κύπρος: Δικοινοτική συνεργασία για κατάσβεση πυρκαγιάς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μια μεγάλη πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα του νησιού έφερε κοντά Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Τούρκους και Ισραηλινούς πυροσβέστες. Ένωσαν τις δυνάμεις τους αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές κόκκινες γραμμές.

    

Μια μεγάλη πυρκαγιά που μαινόταν ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή του δάσους της Καντάρας στην βόρεια Κύπρο, οδήγησε στη συνεργασία Ελληνοκυπριακών, τουρκοκυπριακών, τουρκικών αλλά και ισραηλινών πυροσβεστικών δυνάμεων.

Το αίτημα των «αρχών» των Τουρκοκυπρίων για συνδρομή από την Κυπριακή Δημοκρατία κατατέθηκε μία μέρα μετά το ξέσπασμα της της πυρκαγιάς μέσω Ηνωμένων Εθνών, αφότου διαπιστώθηκε πως τα εναέρια μέσα κατάσβεσης που έφτασαν στα κατεχόμενα από την Τουρκία, δεν θα ήταν αρκετά για περιορισμό της πύρινης λαίλαπας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίθηκε με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ μεσολάβησε ώστε να σταλούν πυροσβεστικά αεροσκάφη και από το Ισραήλ. Είχε προηγηθεί η αποστολή πυροσβεστικών ελικοπτέρων από την Βρετανική Διοίκηση της περιοχής των Βρετανικών Βάσεων, κατόπιν αιτήματος της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Τελικά η πυρκαγιά κατασβέστηκε πλήρως τα ξημερώματα μετά το αναπάντεχο ξέσπασμα μιας καλοκαιρινής καταιγίδας.

Θετικά μηνύματα από ΟΗΕ

Νίκος ΑναστασιάδηςΘετικά αποτίμησε ο ΟΗΕ την κίνηση βοήθειας από τον Νίκο Αναστασιάδη

Η σημερινή μέρα αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής, η οποία υπολογίζεται σε 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης γης στην βόρεια πλευρά του Πενταδακτύλου, αλλά και την αγωνία του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ «να μην αξιοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς» η βοήθεια που παρείχε η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Τατάρ βρίσκεται ήδη υπό πίεση αφού δέχεται σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση και τ/κ περιβαλλοντικές ομάδες για καθυστέρηση στο αίτημα για βοήθεια προς την κυπριακή δημοκρατία.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στον λογαριασμό στο Twitter των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ,εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν από τον Νίκο Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή κοινότητα για βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για καταπολέμηση της πυρκαγιάς και ευχαριστεί το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και την Τουρκία για τη στήριξή τους.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα