Κύπρος: Βουλευτικές εκλογές με ανατροπές  

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στη σκιά σκανδάλων διαφθοράς διεξάγονται αύριο στην Κύπρο βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη νέας βουλής. Καταποντίζεται η αξιοπιστία των παραδοσιακών κομμάτων σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

    

Κυπριακό κοινοβούλιοΤο κυπριακό κοινοβούλιο

Με την πολιτική ζωή του τόπου να σημαδεύεται από αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς και την αξιοπιστία κυβέρνησης και κυβερνώντος ΔΗΣΥ αλλά και των αντιπολιτευόμενων παραδοσιακών κομμάτων να καταποντίζεται στις έρευνες κοινής γνώμης, η Κύπρος οδεύει σήμερα σε εκλογές για την ανάδειξη νέας βουλής.

Την ψήφο των Ελληνοκυπριών διεκδικούν συνολικά 15 κομματικοί συνδυασμοί σε μία εκλογική αναμέτρηση, η οποία χαρακτηρίζεται από την αποτυχία των παραδοσιακών κομμάτων να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους. Τις δεδομένες απώλειες του κυβερνώντος κόμματος της Δεξιάς, δεν προβλέπεται πάντως να καρπωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κόμμα της Αριστεράς ΑΚΕΛ και το κεντροδεξιό ΔΗΚΟ.

Οι έρευνες κοινής γνώμης προβλέπουν αύξηση στην εκλογική δύναμη του ακροδεξιού κόμματος ΕΛΑΜ, ο πρόεδρος του οποίου υπήρξε στέλεχος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, καθώς και του κινήματος των Οικολόγων.

Βαρόμετρο ενόψει των προεδρικών του 2023

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος ΑναστασιάδηςΟ Πρόεδρος Αναστασιάδης περιμένει να ερμηνεύσει το αυριανό αποτέλεσμα των βουλευτικών

Προβλέπεται επίσης η είσοδος στη Βουλή νέων κομματικών σχηματισμών, οι οποίοι κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πόνταραν στην απογοήτευση του εκλογικού σώματος εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς αλλά και της αποτελμάτωσης στο Κυπριακό.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Βουλή – η οποία ασκεί μόνο νομοθετική εξουσία αφού το εκλογικό σύστημα στην Κύπρο είναι προεδρικό –  αναμένεται να απαρτίζεται από τουλάχιστον οκτώ κόμματα.

Αν το σημερινό αποτέλεσμα καταδείξει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απωλέσει την στήριξη του σώματος, αυτό θα σημάνει ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση πολιτικών για το υπόλοιπο της θητείας της. Την ίδια ώρα οι βουλευτικές εκλογές μοιάζουν να μετατρέπονται σε πεδίο επίδειξης δύναμης των κομμάτων ενόψει των συμμαχιών που θα γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια για τις προεδρικές εκλογές το 2023.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα