Κύπρος: Αμηχανία και αναβρασμός για τα Βαρώσια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου τίθεται σήμερα η ανακοίνωση για μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Υπό εξέταση θα βρεθεί η ανακοίνωση καθαυτήν, αλλά και η πρόσκληση των Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ προς τους ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες γης να απευθυνθούν στην επιτροπή αποζημιώσεων που λειτουργεί στα κατεχόμενα για διεκδίκηση των περιουσιών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την πρόθεση της κυβέρνησης να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο συνεδριάζει το απόγευμα, ζητώντας καταδικαστικό ψήφισμα για τις τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι. Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι του Εθνικού Συμβουλίου θα βρεθεί και πρόταση για κλείσιμο συγκεκριμένων οδοφραγμάτων.

Κλίμα διχασμού 

Κύπρος πρόεδρος ΑναστασιάδηςΗ πρώτη αντίδραση του προέδρου Αναστασιάδη

Με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται το κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση θα τοποθετηθεί σε σχέση με το δίλημμα που αντιμετωπίζουν πλέον οι ε/κ πρόσφυγες του Βαρωσιού για το αν θα απευθυνθούν στην επιτροπή αποζημιώσεων για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στην περίκλειστη πόλη. Παρά το ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης  δήλωναν ότι οι όποιες επιλογές των προσφύγων του Βαρωσιού θα τύχουν σεβασμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προχώρησε χθες βράδυ σε μια τοποθέτηση που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Μιλώντας στο προεδρικό Μέγαρο ο κ. Αναστασιάδης κατηγόρησε την τουρκική πλευρά ότι επιχειρεί την πρόκληση διχασμού μεταξύ των ελληνοκυπρίων εκφράζοντας ωστόσο τη βεβαιότητα πως «κανένας Βαρωσιώτης δεν θα ήθελε να γίνει συνεργός στους σχεδιασμούς και τους στόχους της Τουρκίας».

Από τη σαφή υπόνοια του προέδρου ότι η διεκδίκηση περιουσίας στο κατεχόμενο Βαρώσι αποτελεί συνέργεια στους σχεδιασμούς της Άγκυρας επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να κατακρίνει κανέναν για τον τρόπο, με τον οποίο θα ασκήσει το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία του.

Στην Κύπρο ο Δένδιας 

Στο μεταξύ, το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, μέσω του στρατιωτικού αποχαρακτηρισμού εδάφους της τάξης του 3,5%, θα μονοπωλήσει τις συζητήσεις που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας κατά την παρουσία του σήμερα στην Κύπρο. Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο θα προχωρήσει σε κοινές δηλώσεις για τα επόμενα βήματα των δύο χωρών. Ήδη χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με ανακοίνωσή του καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εξαγγελία της τουρκικής πλευράς για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα