Κόβει τον αέρα του Ερντογάν το Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
18 Δεκεμβρίου 2019, 12:05 μμ

Διαβεβαιώσεις προς τη Λευκωσία δίνει η Ιερουσαλήμ σ’ ό,τι αφορά την κατασκευή ενός αγωγού για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία και απ’ εκεί προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη διάρκεια μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με την ισραηλινή πλευρά, συζητήθηκαν σε έκταση οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.

Αυτά που προκύπτουν από την επικοινωνία Λευκωσίας – Ιερουσαλήμ σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά είναι τα εξής:

Πρώτον, η τουρκική πλευρά, στα πλαίσια της καθιερωμένης (ανά 15νθήμερο) συνάντησης με τον επιτετραμμένο του Ισραήλ στην Άγκυρα, θέλησε να εκφράσει τη δυσφορία της προς την ισραηλινή κυβέρνηση για την τοποθέτησή της στο θέμα του μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία – Λιβύη. Το Ισραήλ μέσω tweet σχολίασε επικριτικά το μνημόνιο εκφράζοντας στήριξη προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Δεύτερον, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπέδειξε προς τον Ισραηλινό επιτετραμμένο πως ο αγωγός EastMed για να υλοποιηθεί χρειάζεται την έγκριση και της Τουρκίας, αφού διέρχεται μέσα από «τουρκικά ύδατα». Η Άγκυρα παρουσιάζει ως τουρκικά ύδατα και τμήμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε η Τουρκία στη συμφωνία της με την κυβέρνηση της Λιβύης. Μια συμφωνία η οποία αμφισβητούν Ελλάδα και Κύπρος.

Τρίτον, με πρόσχημα ότι ο EastMed δεν μπορεί να υλοποιηθεί όπως έχει σχεδιαστεί, η Τουρκία επανήλθε στην πρότασή της για τη δημιουργία ενός αγωγού για τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω των υφιστάμενων τουρκικών εγκαταστάσεων.

Τέταρτον, η ισραηλινή πλευρά –σύμφωνα με την ενημέρωση και τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στη Λευκωσία– δεν συζητά θέμα κατασκευής αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου προς την Τουρκία με τελικό προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά.

Πέμπτον, η Ιερουσαλήμ επιμένει ότι παραμένει δεσμευμένη στα όσα έχουν συμφωνηθεί για την κατασκευή αγωγού από τις ενεργειακές πηγές της περιοχής προς την Ευρώπη, ο οποίος θα διέρχεται μέσω Ελλάδας και Ιταλίας.

Έκτον, η προβολή του όλου θέματος από ισραηλινής πλευράς ερμηνεύεται και ως μια πολιτική τοποθέτηση και άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία για τις διαφωνίες που έχουν προκύψει με τα αποθέματα του Αφροδίτη. Υπενθυμίζεται πως σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν αναφορές από το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ για το θέμα του αγωγού προς Τουρκία, τοποθετήσεις που είχαν ως στόχο να ασκήσουν πίεση προς την κυπριακή πλευρά.

Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος 

Για πρώτη φορά, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, εντοπίζονται διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και Προεδρικού. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά και την επικοινωνία που είχε με την ισραηλινή πλευρά, δεν βλέπει οποιαδήποτε αλλαγή στην προσέγγιση της Ιερουσαλήμ σ’ ό,τι έχει να κάνει με την Τουρκία αλλά και σε σχέση με την Κύπρο. Αντίθετα ο Κυριάκος Κούσιος, με χθεσινές του δηλώσεις, άφησε να φανεί πως η ισραηλινή πλευρά μπορεί να φανεί χρήσιμη στην Κύπρο μεταφέροντας μηνύματα προς την Άγκυρα.

Χθες το πρωί τα δύο στελέχη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη μιλούσαν περίπου την ίδια ώρα σε διαφορετικά κανάλια:

Ο ΥΠΕΞ έκανε δηλώσεις στον Άλφα, σχολιάζοντας την είδηση ότι η Τουρκία συνομιλεί με το Ισραήλ για τον αγωγό EastMed και ότι συζητούν για να περάσει από την Τουρκία χαρακτηρίζοντάς την fake news: «Μιλούσαμε με το υπουργείο Εξωτερικών για περισσότερο από μία ώρα, το Ισραήλ δεν έχει πρέσβη στην Τουρκία, τον έχει υποβαθμίσει λόγω των σχέσεων των δύο χωρών. Έχει επιτετραμμένο. Όταν έγινε η τελευταία συνάντηση, πριν λίγες ημέρες, οι Τούρκοι διπλωμάτες του έκαναν παράπονο για το τουίτ του υπουργείου τους για τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας και είπαν πως πρέπει ο EastMed να περάσει από την Τουρκία. Φυσικά ο Ισραηλινός διπλωμάτης απάντησε σε αυτό που δημόσια έχουν αναφέρει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, φιλοξενούμενος στο Σίγμα και ερωτηθείς εάν ανησυχεί η Κυβέρνηση από τις πληροφορίες πως η Τουρκία ρίχνει γέφυρες προς το Ισραήλ, έδωσε την εξής απάντηση: «Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Εμείς θα ήμασταν πολύ ευτυχείς αν υπήρχε δυνατότητα να συζητήσουμε με την Τουρκία για να βρούμε έναν τρόπο συνεννόησης. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν μας αναγνωρίζει και δεν προτίθεται να το κάνει αυτό. Αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω τρίτων χωρών και μέσω διαδικασιών οι οποίες θα έχουν σχέση με τις διμερείς ή τριμερείς σχέσεις που έχουμε εμείς. Απ’ εκεί και πέρα, η πολιτική της Τουρκίας για προσέγγιση άλλων χωρών, π.χ. του Ισραήλ, σίγουρα δεν μας ανησυχεί. Αντίθετα, βλέπουμε ότι θα μπορούμε μέσω του Ισραήλ να μιλήσουμε με την Τουρκία, πιθανώς».

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα