Κωνσταντινούπολη: Έκρηξη με οσμή τρομοκρατίας – Στο μικροσκόπιο γυναίκα βομβιστής

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μια γυναίκα «βλέπουν» πίσω από την φονική έκρηξη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης οι τουρκικές Αρχές. Το χρονικό της επίθεσης που άφησε πίσω της τουλάχιστον 6 νεκρούς και 81 τραυματίες

Γυναίκα βομβίστη «βλέπουν» οι τουρκικές Αρχές πίσω από την αιματηρή έκρηξη που σημειώθηκε την Κυριακή σε πολυσύχναστο πεζόδρομο κοντά στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 81 τραυματίστηκαν.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, λόγω της έκρηξης βόμβας που πυροδότησε μια γυναίκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες», δήλωσε ο Οκτάι σε δημοσιογράφους.

Κωνσταντινούπολη: Έκρηξη με οσμή τρομοκρατίας – Στο μικροσκόπιο γυναίκα βομβιστής-1

«Οι προσπάθειες να νικήσουν την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μέσω τρομοκρατίας θα αποτύχουν σήμερα όπως και στο παρελθόν, όπως θα αποτύχουν ξανά στο μέλλον», είπε νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για την Ινδονησία προκειμένου να παρευρεθεί στη σύνοδο της G20.

«Ο λαός μας μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι ένοχοι πίσω από την επίθεση θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι «μια γυναίκα έπαιξε ρόλο» στην επίθεση.

Μη επαληθευμένα πλάνα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια γυναίκα να αφήνει μια τσάντα κοντά σε πεζούς, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ακολούθησε η έκρηξη.

 

Η έκρηξη σημειώθηκε στη λεωφόρο Ιστικλάλ στη συνοικία Μπέγιογλου, στο ευρωπαϊκό τμήμα της τουρκικής μητρόπολης που ήταν γεμάτη, ως συνήθως τα σαββατοκύριακα, από ανθρώπους που ψώνιζαν, από τουρίστες και οικογένειες. Αμέσως, ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο, ενώ η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Κωνσταντινούπολη: Έκρηξη με οσμή τρομοκρατίας – Στο μικροσκόπιο γυναίκα βομβιστής-2

Κωνσταντινούπολη: Έκρηξη με οσμή τρομοκρατίας – Στο μικροσκόπιο γυναίκα βομβιστής-3

Η στιγμή της έκρηξης

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν βίντεο που δείχνουν τη στιγμή της έκρηξης. Συντρίμμια εκτοξεύθηκαν στον αέρα, άνθρωποι έπεσαν αιμόφυρτοι στο έδαφος, ενώ δεκάδες άλλοι, σύμφωνα με το BBC, έτρεχαν έντρομοι προς κάθε κατεύθυνση για να σωθούν.

«Όταν άκουσα την έκρηξη σάστισα, οι άνθρωποι πάγωσαν, κοιτούσαν ο ένας τον άλλον. Τότε, άρχισαν να τρέχουν μακριά. Τι άλλο μπορούσες να κάνεις», δήλωσε ο 45χρονος Μεχμέτ Ακους, εργαζόμενος σε εστιατόριο στην Ιστικλάλ.

«Οι συγγενείς μου με πήραν στο τηλέφωνο. Ξέρουν ότι εργάζομαι στην Ιστικλάλ. Τους διαβεβαίωσα ότι είμαι καλά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας»

«Είμαι συγκλονισμένος και λυπημένος από την είδηση της αποτρόπαιας επίθεσης στην Τουρκία. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στον Πρόεδρο Ερντογάν και στον τουρκικό λαό. Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, με ανάρτησή του στο Τwitter.

 

 


Οι πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών στην Κωνσταντινούπολη

Η τουρκική μητρόπολη έχει γίνει στόχος πολλών επιθέσεων το 2016 και το 2017.

Πυροβολισμοί σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης

Την 1η Ιανουαρίου 2017, 39 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 27 αλλοδαποί, χάνουν τη ζωή τους και άλλοι 79 τραυματίζονται σε πυροβολισμούς στο Ρέινα, ένα πολυτελές νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Κωνσταντινούπολης.

Ένας δράστης οπλισμένος με τουφέκι πυροβολεί το πλήθος που γιόρταζε την Πρωτοχρονιά. Ο δράστης τράπηκε σε φυγή.

Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση. Μετά από ανθρωποκυνηγητό, ένας Ουζμπέκος, ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ, συλλαμβάνεται. Παραδέχεται ότι είναι ο δράστης της σφαγής, ωστόσο αλλάζει την ομολογία του κατά τη διάρκεια της δίκης του τον Φεβρουάριο του 2019.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 καταδικάζεται σε ποινή 40 φορές ισόβια, μία φορά ισόβια για καθέναν από τους 39 νεκρούς και μία ακόμη για το μακελειό.

Διπλή επίθεση κοντά στο γήπεδο της Μπεσίκτας

Στις 10 Δεκεμβρίου 2016, μια διπλή επίθεση κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας αφήνει πίσω της 47 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 39 αστυνομικούς και 160 τραυματίες.

Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώνονται από την έκρηξη παγιδευμένου οχήματος που ήταν σταθμευμένο κοντά σε ομάδα αστυνομικών, οι οποίοι είχαν αναπτυχθεί για ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν (TAK), μια ριζοσπαστική κουρδική οργάνωση που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Τον Μάιο του 2019, 14 ύποπτοι καταδικάστηκαν σε ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Τριπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Στις 28 Ιουνίου 2016, μια τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης σκοτώνει 45 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 19 αλλοδαπούς, και τραυμάτισε 163. Τρεις βομβιστές καμικάζι άνοιξαν πυρ στον τερματικό σταθμό πριν πυροδοτήσουν τις εκρηκτικές ύλες.

Καμία οργάνωση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά αυτή αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος

Ο Τσετσένος Αχμέντ Τσατάγιεφ, που θεωρείται ύποπτος ως ο οργανωτής της επίθεσης, θα σκοτωθεί κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης τον Νοέμβριο του 2017 στην Τιφλίδα (Γεωργία), σύμφωνα με τις γεωργιανές υπηρεσίες ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο του 2018, έξι φερόμενοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο τους στην επίθεση.

Βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον λεωφορείου της αστυνομίας

Στις 7 Ιουνίου 2016, 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι αστυνομικοί, σκοτώνονται και 36 τραυματίζονται σε μια επίθεση με αυτοκίνητο με παγιδευμένα εκρηκτικά. Στόχος της επίθεσης είναι ένα λεωφορείο της αστυνομίας στο Μπεγιαζίτ, μια ιστορική συνοικία της Κωνσταντινούπολης.

Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνουν τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν.

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιστικλάλ

Στις 19 Μαρτίου 2016, μια επίθεση βομβιστή καμικάζι στη διάσημη πεζοδρομημένη και εμπορική λεωφόρο Ιστικλάλ προκαλεί το θάνατο τεσσάρων ξένων τουριστών, τριών Ισραηλινών και ενός Ιρανού. Άλλα 39 άτομα, μεταξύ των οποίων 24 τουρίστες, τραυματίζονται.

Οι αρχές αποδίδουν την επίθεση στο Ισλαμικό Κράτος.

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Σουλταναχμέτ

Στις 12 Ιανουαρίου 2016, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά που έφερε, στη μέση μιας ομάδας Γερμανών τουριστών, σκοτώνοντας 12 από αυτούς και τραυματίζοντας 15.

Η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Σουλταναχμέτ, μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, δύο από τα πιο δημοφιλή μνημεία της πόλης.

Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι ο βομβιστής είναι ένας 28χρονος Σύρος, μέλος του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η τζιχαντιστική οργάνωση δεν αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση. Τον Ιανουάριο του 2018, τρεις φερόμενοι συνεργοί του δράστη της επίθεσης καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη.

(Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, Φωτογραφίες REUTERS)

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα