Κυπριακό: Πενταμερής χαμηλών προσδοκιών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με χαμηλές προσδοκίες, αλλά και με την ελπίδα ότι η νέα προσπάθεια αναζωογόνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δεν θα οδηγήσει σε τέλμα, μεταβαίνει σήμερα στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην άτυπη πενταμερή υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ηδη από χθες η κυπριακή αποστολή υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη έφθασε στη Γενεύη, μάλιστα το βράδυ συνεδρίασε και το Εθνικό Συμβούλιο. Από την τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει ο ηγέτης Ερσίν Τατάρ, την Τουρκία θα εκπροσωπεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και το Ηνωμένο Βασίλειο ο Ντόμινικ Ράαμπ.

Ως αργά χθες το βράδυ, δεν είχε γίνει κάποια συζήτηση για διμερή συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στη Γενεύη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται. Μέχρι στιγμής οι διμερείς επαφές του κ. Δένδια θα είναι με τον γ.γ. του ΟΗΕ τη Μεγάλη Τετάρτη, σήμερα με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν, αλλά και τον κ. Αναστασιάδη, και αύριο με τον κ. Ράαμπ. Σε πρακτικό επίπεδο, οι συνεδριάσεις της άτυπης πενταμερούς θα λάβουν χώρα αύριο και μεθαύριο και, κατά κάποιες εκτιμήσεις, εφόσον υπάρξει θετική ατμόσφαιρα, ίσως πραγματοποιηθεί και κάποια έκτακτη συνάντηση το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.

Ιδιαιτερότητα αυτής της προσπάθειας, σχεδόν τέσσερα χρόνια από το ναυάγιο του Κραν-Μοντανά, είναι οι απειλές του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, με την ενεργό κάλυψη και στήριξη από την Αγκυρα, για προώθηση μιας λύσης δύο κρατών. Από την ελληνοκυπριακή και την ελληνική πλευρά, γίνεται επιμόνως αναφορά στην ανάγκη για προσήλωση στη λύση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, ωστόσο αυτή τη φορά η τουρκική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα επίμονη. Ισως ο βασικότερος διπλωματικός στόχος Αθήνας και Λευκωσίας στην παρούσα φάση είναι να υπάρξει και συνέχεια στις επαφές.

Χθες, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως «αύριο είναι μια δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει». Ωστόσο ο κ. Ερντογάν, ο οποίος υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον κ. Τατάρ, επισήμανε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τη θέση περί «κυρίαρχης ισοτιμίας», δηλαδή τη λύση των δύο κρατών. Ο κ. Τατάρ θα κατέλθει στη Γενεύη με αυτήν τη θέση. Επίσης, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, σημείωσε ότι «η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου (σ.σ. έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία)  δεν έχουν φέρει τίποτε άλλο στο τραπέζι εκτός από υπερβολικές απαιτήσεις. Τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου (σ.σ. ψευδοκράτος) είναι η κόκκινη γραμμή μας». Σημειώνεται ότι από την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη θα είναι απούσα η Ε.Ε. Εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα είναι η Ολλανδή διπλωμάτης Αντζελίνα Αϊχορστ, η οποία θα παρευρίσκεται στη Γενεύη, όχι όμως και στις εργασίες της άτυπης πενταμερούς. Ο αποκλεισμός της Ε.Ε. από τις διαπραγματεύσεις ήταν εν πολλοίς ένα από τα σημεία στα οποία Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα