Tου Δημ. Ι. Τσαλαπάτη π. Προέδρου ΠΟΕΣΥ*
Υπάρχουν δύο …σπουδαίες επιδόσεις της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης που δεν βρίσκουν χώρο και χρόνο στα πρωτοσέλιδα στα δελτία ειδήσεων και βέβαια ούτε λόγος για τις ιστοσελίδες.
Πρόκειται για την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και την έκρηξη των εισπράξεων έμμεσων φόρων, που έχει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την εκτίναξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Συγκεκριμένα:
1.-Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ,καταγγέλλει η ΕΝΥΠΕΚ, προχθές ανακοίνωσε 569.609 ανέργους (ποσοστό 12,2%) για τον Αύγουστο του 2022.
Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ-πρωην ΟΑΕΔ) όμως ανακοίνωσε, για τον ίδιο μήνα, 944.588 ανέργους (ποσοστό 20,2%)!!…
Βέβαια διαφέρει ο τρόπος καταγραφής και υπολογισμού ανάμεσα στις δύο εκδοχές αλλά η κυβερνητική προπαγάνδα πνίγει τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και η…. είδηση είναι αυτά που βγάζει η ΕΛΣΤΑΤ Δηλαδή κρύβουν 8 μονάδες από την ανεργία!….
2.-Sτον προϋπολογισμό του 2022 που κατατέθηκε τον Νοέμβριο 2021 τα έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν 18,755 δις ευρώ. Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου) εκτιμάται ότι αυτά τα έσοδα, για εφέτος, θα ανέλθουν σε 21,326 δις, δηλαδή, θα είναι αυξημένα κατά 2,571 δις ευρώ.. Η αύξηση των εισπράξεων από τους έμμεσους φόρους ,επισημαίνει αποκαλυπτική ανάλυση του Ν Βαρονέτου που δημοσιεύει η ΕΛΛ.ΑΝΤ , θα ήταν ακόμη υψηλότερη αν λόγω πληθωρισμού και μη αντίστοιχης αύξησης των εισοδημάτων δεν υπήρχε παράλληλα μείωση της κατανάλωσης». Άλλη μια είδηση που πνίγεται …
«…Στην Ελλάδα, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, ο ετήσιος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξανόταν με ρυθμό 12%. Αυτό σημαίνει αναφέρεται στην ίδια ανάλυση, ότι αν κάποιος, πριν ένα χρόνο, αγόραζε ένα προϊόν αξίας 100 ευρώ συν ΦΠΑ 24% θα πλήρωνε συνολικά 124 ευρώ.
Αν σήμερα αγοράσει το ίδιο προϊόν με την αξία του να έχει ανέλθει σε 112 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ θα πληρώσει 138,9 ευρώ. Θα πληρώσει, δηλαδή, 14,9 ευρώ περισσότερα από τα οποία τα 12 θα είναι για το προϊόν και τα 2,9 ευρώ θα είναι πρόσθετος ΦΠΑ. ..». Είναι η απάντηση για το καλάθι του υπουργού Ανάπτυξης.
Η θλιβερή ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος των δημοσιογράφων προσηλωμένη στην διαχείριση οικονομικών προγραμμάτων ενίσχυσης των εκδοτών και των ιδιοκτητών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, με ζεστό κυβερνητικό χρήμα εκατομμυρίων ευρώ και διαδικασίες που εφαρμόζονται μέσω του ΕΔΟΕΑΠ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ έχει προσχωρήσει από καιρό στην πολιτική χειραγώγηση της ενημέρωσης από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Που να γραφτούν λοιπόν όλα αυτά και σε ποιο κανάλι ή site να παίξουν. ΄Οσο για την ΕΡΤ επικρατεί μονοπώλιο με αφηγήσεις Κουβαρά.
Δεν είναι τυχαίο ‘ότι ήδη λειτουργούν, με άλλοθι την τήρηση της…… δεοντολογίας τρεις επιτροπές λογοκρισίας, μία για την …ασφάλεια των δημοσιογράφων, μία δεύτερη για την πληρωμή από το Δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλουν οι εργοδότες του Τύπου στα ασφαλιστικά ταμία και μία Τρίτη που στήνεται τώρα για τα μεγάλα «πακέτα» από κοινοτικά κονδύλια για τα ΜΜΕ. Και στις 3 συμμετέχουν συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ, ,ιδιοκτήτες ΜΜΕ και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Είναι ό μοναδικός τομέας στον οποίο η κυβέρνηση έχει καταφέρει να έχει τον πλήρη έλεγχο διότι έχει βρει τους πρόθυμους που χρειάζεται στα δημοσιογραφικά συνδικάτα ,οι οποίοι περιέργως είναι στην πλειοψηφία τους στελέχη άλλων πολιτικών εκφράσεων! ,ορφανά προηγούμενου κυβερνητικού μηχανισμού.
Στην κατεύθυνση αυτή έγινε την περασμένη εβδομάδα ,με διαδικασίες fast track, παρατυπίες και παρανομίες το Συνέδριο της ομοσπονδίας των δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ) που διήρκεσε μόλις δυόμιση ώρες!….
Το ίδιο προβλέπεται και για το δημοσιογραφικό συνέδριο που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στη Σαμοθράκη , χρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ( υπάγεται στο Πρωθυπουργό μαζί με την ΕΥΠ και την ΕΡΤ) Το θέμα είναι ΔΗΘΕΝ η ασφάλεια των δημοσιογράφων. Και όχι ο θάνατος της ενημέρωσης …
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
https://www.militaire.gr/kryvoyn-8-monades-ayxisis-tis-anergias-kai-kapelo-2-6-dis-apo-emmesoys-foroys/