ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Κάτω τα χέρια Ερντογάν από την Αγιά Σοφιά μας!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κρις Σπύρου, Πρόεδρος

Μετάφραση από το Αγγλικό κείμενο

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2020

Αξιότιμο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Πρόεδρο

Δημοκρατία της Τουρκίας

Άγκυρα, Τουρκία

 

Αγαπητέ Πρόεδρε Ερντογάν,

Από πρόσφατες δημοσιεύσεις του Τύπου, μάθαμε ότι η κυβέρνησή Σας ζήτησε από το Διοικητικό Δικαστήριο της Τουρκίας να εκδώσει απόφαση, η οποία θα κηρύξει τη Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας, την Αγιά Σοφιά, το Σύμβολο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, ως Τέμενος (Τζαμί) της θρησκείας του Ισλάμ.

Σας γράφω ως Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας. Ο οργανισμός μας αποτελείται από χιλιάδες Χριστιανούς πιστούς ανά τον κόσμο. Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας είναι ένας νομικός, μη κερδοσκοπικός θρησκευτικός οργανισμός, με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και με νόμιμα κατοχυρωμένη  θυγατρική δομή στην Ευρώπη.

Τα Μέλη, οι «Ενορίτες» της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, είναι οι απόγονοι, οι κληρονόμοι της Ενορίας της Αγίας Σοφίας. Ενορία η οποία, έως τις 29 Μαΐου 1453, είχε την διοικητική επιμέλεια της Μεγάλης Χριστιανικής Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας.

Πρόεδρε Ερντογάν, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι Ενορίτες, το Εκκλησίασμα, της Αγίας Σοφίας σφαγιάστηκε εξολοκλήρου στις 29 Μαΐου 1453 από τον Οθωμανικό Στρατό, που κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, τη σημερινή Ιστανμπούλ. Σας θυμίζω, Πρόεδρε Ερντογάν, ότι η σφαγή των πιστών ενοριτών, του Εκκλησιάσματος της Αγίας Σοφίας, έγινε από τους απ’ ευθείας προγόνους σας. Περισσότεροι από 20.000 Χριστιανοί,  εκκλησιαζόμενοι ενορίτες της Μεγάλης Χριστιανικής Εκκλησίας, της Αγίας του Θεού Σοφίας, σφαγιάστηκαν εντός του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, στις 29 Μαΐου 1453, προσευχόμενοι για την σωτηρία τους.

Πρόεδρε Ερντογάν, σας πληροφορώ ότι σύντομα η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας θα υποβάλει επίσημο αίτημα στον Δήμαρχο της Ιστανμπούλ, για να παραχωρηθεί νομική άδεια για την εκτέλεση των απαραίτητων διοικητικών και νομικών δραστηριοτήτων, προκειμένου η Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας, η Αγιά Σοφιά, να λειτουργήσει και πάλι ως Χριστιανική Εκκλησία και ως το Σύμβολο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, όπως ήταν έως την κατάληψή της από τους Οθωμανούς το 1453.  Ξεκινώντας με την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, η οποία διακόπηκε αιματηρά στις 29 Μαΐου 1453.

Πρόεδρε Ερντογάν, πιστεύω πως συμφωνείτε μαζί μου, ότι τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία να απελευθερωθεί η Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας και να λειτουργήσει ξανά ως Χριστιανική Εκκλησία, όπως ήταν έως τις 29 Μαΐου 1453 και  η πρώτη Θεία Λειτουργία στην ελεύθερη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας να γίνει εις μνήμην των 20.000 και πλέον χριστιανών πιστών που σφαγιάστηκαν μέσα στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στις 29 Μαΐου 1453. Η προσωπική Σας παρουσία σε μια επί μνημόσυνου χαρακτήρα Θεία Λειτουργία συνοδευόμενη και από έκφραση μιας ειλικρινούς συγγνώμης εν ονόματι των προγόνων Σας, θα τιμούσε τη μνήμη των Χριστιανών Πιστών που σφαγιάστηκαν εντός του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στις 29 Μαΐου 1453, θα τιμούσε εσάς προσωπικά ως ηγέτη του Τουρκικού Κράτους, και θα έγραφε τον φωτεινό επίλογο στην πιο μακροχρόνια μελανή σελίδα  του παγκόσμιου πολιτισμού.

Πρόεδρε Ερντογάν, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας, η Αγιά Σοφιά, καθαγιάστηκε ως Χριστιανική Εκκλησία από τον Χριστιανό Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως, Μηνά, το 537 μ.Χ. Από το 537 μ. Χ. έως τον 12ο αιώνα, η Αγία Σοφία λειτούργησε ως Χριστιανικός Καθεδρικός Ναός. Με το αποτέλεσμα του Σχίσματος των Εκκλησιών Ανατολής και Δύσης, από τον 12ο αιώνα έως  τις 29 Μαΐου 1453 η Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας λειτούργησε ως Ορθόδοξος Καθεδρικός Χριστιανικός, Ναός και ως το Σύμβολο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης. Μετά την κατάκτησή της, από τους Οθωμανούς, από το 1453 έως το 1934, η Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας λειτούργησε ως Τόπος Λατρείας για τους Οθωμανούς και Τούρκους Σουλτάνους και τους επίσημους καλεσμένους τους.

Η Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, Πρόεδρε Ερντογάν, δεν μετατράπηκε ποτέ σε Τζαμί. Ποτέ! Αν σήμερα ρωτήσετε τον Επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας σας, τι είναι η Αγία Σοφία, θα σας απαντήσει ότι είναι Χριστιανική Εκκλησία. Σας θυμίζω ότι στις 26 Αυγούστου του 2010, ο τότε Επικεφαλής  της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Αλί Μπαρντάκογλου, όταν ρωτήθηκε επίσημα δημοσίως «τι είναι η Αγία Σοφία;», απάντησε:  «Είναι Χριστιανική Εκκλησία».

Πρόεδρε Ερντογάν, το 2010, εάν η μνήμη μου δεν με απατά, εσείς ασκούσατε με την εντολή του τουρκικού λαού τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού. Η επίσημη δημόσια δήλωση του Αλι Μπαρντάκογλου του Επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ότι η Αγία Σοφία «είναι Χριστιανική Εκκλησία» είχε τύχει ευρείας δημοσιότητας στον τουρκικό και τον διεθνή Τύπο. Δεν ενθυμούμαι, Πρόεδρε Ερντογάν, το 2010 να έχετε εσείς διαψεύσει τη δήλωση του Επικεφαλής  της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Αλί Μπαρντάκογλου. Ούτε  και να έχετε Εσείς δημοσίως πληροφορήσει τον Αλί Μπαρντάκογλου, ότι η Αγία Σοφία ήταν Τζαμί το οποίο το 1934 ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, μετέτρεψε σε θρησκευτικό Μουσείο με το όνομα «AyaSofyaMuzesi», «Μουσείο της Αγίας του Θεού Σοφίας».

Πρόεδρε Ερντογάν, το 2010 δεν διαψεύσατε τον Επικεφαλής  της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Αλί Μπαρντάκογλου, διότι γνωρίζατε πολύ καλά ότι η Αγία Σοφία  δεν είχε ποτέ από το 1453 έως το 1934 μετατραπεί σε Τζαμί. Δεν μετατράπηκε ποτέ σε Τζαμί η Αγία Σοφία, Πρόεδρε Ερντογάν, διότι όπως θα έπρεπε  και Εσείς να γνωρίζετε,  οι Εντολές, οι Οδηγίες και οι Κανόνες της «Διαθήκης» του μεγάλου Προφήτη της Θρησκείας του Ισλάμ, Μωάμεθ, Δοξασμένο να είναι το όνομά Του, δεν επιτρέπουν τη βεβήλωση ή την μετατροπή Χριστιανικής Εκκλησίας σε Τζαμί.

Πρόεδρε Ερντογάν, ο Αλί Μπαρντάκογλου το 2010 δήλωσε επίσημα  δημοσίως, ότι  η Αγία Σοφία, «είναι Χριστιανική Εκκλησία» διότι η Αγία Σοφία ήταν και είναι Χριστιανική Εκκλησία!

Πρόεδρε Ερντογάν, το 1934 ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, με Υπουργική Κυβερνητική Πράξη χαρακτήρισε τη Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας ως θρησκευτικό Μουσείο. Και ονόμασε το Μουσείο «AyaSofyaMuzesi». «Μουσείο της Αγίας του Θεού Σοφίας».

Με την αίτησή σας στο Διοικητικό Δικαστήριο της Τουρκίας, καταγγέλλετε  τον Πρόεδρο Ατατούρκ ότι το 1934 μετέτρεψε Τζαμί της θρησκείας του Ισλάμ σε Μουσείο; Και το ονόμασε «AyaSofyaMuzesi», «Μουσείο της Αγίας του Θεού Σοφίας»; Γνωρίζετε, Πρόεδρε Ερντογάν, εσείς κάποιο άλλο Τζαμί στην Τουρκία, το οποίο ο Πρόεδρος Ατατούρκ, πριν ή μετά το 1934, να είχε μετατρέψει σε Τουρκικό Μουσείο; Η εκτεταμένη έρευνα που έχουν διεξαγάγει οι ιστορικοί ερευνητές της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, δεν έχει ανακαλύψει Τζαμί της θρησκείας του Ισλάμ, το οποίο ο Πρόεδρος Ατατούρκ να μετέτρεψε σε Τουρκικό Μουσείο. Τα παραθέτω όλα αυτά, Πρόεδρε Ερντογάν,  διότι εάν το Διοικητικό Δικαστήριο της Τουρκίας κηρύξει άκυρη την  Υπουργική απόφαση του 1934 του Κεμάλ Ατατούρκ, η Αγία Σοφία θα επανέλθει ως Χριστιανική Εκκλησία υπό την πολιτική κατοχή της Τουρκίας, όπως ήταν από το 1453 έως το 1934.

Πρόεδρε Ερντογάν, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η μουσουλμανική θρησκεία, την οποία προσωπικά ασπάζεστε, δεν επιτρέπει τη μετατροπή ή την λεηλασία χριστιανικής εκκλησίας. Έχοντας προσεκτικά διαβάσει τις Εντολές της «Διαθήκης» του Μεγάλου Προφήτη Μωάμεθ, αναφορικά με την Χριστιανοσύνη και τους Χριστιανούς, οι Μουσουλμάνοι πιστοί οφείλουν να προστατεύουν τους Χριστιανούς και την θρησκεία τους, καθώς και να τιμούν και να προστατεύουν τους Οίκους Λατρείας των Χριστιανών.

Η «Διαθήκη», που άφησε ο Μεγάλος Προφήτης Μωάμεθ, την οποία υπέγραψε με την παλάμη του χεριού του, και η οποία φέρει τις συνυπογραφές των μαρτύρων Του, σώζεται έως και σήμερα στη Χριστιανική Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, στο Όρος Σινά της Αιγύπτου. Η «Διαθήκη» αναφέρει σαφέστατα τις ιερές εντολές του Μεγάλου Προφήτη που αφορούν την Χριστιανική θρησκεία και τους πιστούς της:

Μεταφρασμένη από τα Αραβικά η «Διαθήκη» του Μεγάλου Προφήτη Μωάμεθ για τους Χριστιανούς, αναφέρει:

  • <<Υπηρέτες, βοηθοί και οπαδοί μου, στηρίξτε τους Χριστιανούς, γιατί οι Χριστιανοί είναι πολίτες μου. Και, μα τον Αλλάχ, κατακρίνω και οργίζομαι για όλα όσα τους δυσαρεστούν.
  • Καμμία επιβολή δεν πρέπει να τους τεθεί. Ούτε οι δικαστές τους να αποσυρθούν από τις θέσεις τους. Ούτε οι καλόγεροι από τα μοναστήρια τους.
  • Κανένας να μην καταστρέψει τον Οίκο της θρησκείας τους. Να προκαλέσει ζημιά ή να μεταφέρει κάτι από αυτόν σε οικίες Μουσουλμάνων. Αν Μουσουλμάνος αφαιρέσει ιερό αντικείμενο, θα παραβιάσει τη Διαθήκη του Θεού και θα δείξει ανυπακοή στον Προφήτη του.
  • Είναι σύμμαχοί μου και έχουν την προσωπική μου κάλυψη για όλα όσα μισούν.
  • Κανένας δεν μπορεί να τους επιβάλει να μετοικίσουν ή να τους υποχρεώσει να πολεμήσουν. Οι Μουσουλμάνοι να πολεμούν για αυτούς.
  • Εάν Χριστιανή γυναίκα παντρευτεί με Μουσουλμάνο, αυτό δεν πρέπει να γίνει χωρίς τη συγκατάθεσή της. Αυτή δεν πρέπει να εμποδίζεται από το να επισκέπτεται την Εκκλησία της για προσευχή.
  • Οι Εκκλησίες τους πρέπει να προστατεύονται. Δεν πρέπει να εμποδίζονται από το να τις ανακαινίσουν. Η ιερότητα των Εκκλησιών τους επιβάλλεται να είναι σεβαστή.
  • Κανένας από το Έθνος του Ισλάμ δεν μπορεί να παρακούσει αυτή τη διαθήκη μέχρι την «Τελευταία Ημέρα»>>.

 

Πρόεδρε Ερντογάν, βάσει  των Εντολών της «Διαθήκης» του Μεγάλου Προφήτη της θρησκείας σας, πώς μπορείτε να δικαιολογήσετε την απόφασή σας να ζητήσετε από το Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας σας, να εκδώσει απόφαση, με την οποία θα βεβηλωθεί και θα μετατραπεί η Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί της Θρησκείας του Ισλάμ, αφού η Θρησκεία του Ισλάμ δεν το επιτρέπει; Πώς ένας πιστός Μουσουλμάνος, όπως Εσείς, που έχετε, μάλιστα, φυλακιστεί για τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις από την στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας το 1994, αγνοείτε και παραβιάζετε την «Διαθήκη» του Μεγάλου Προφήτη της θρησκείας σας; Τόσο μεγάλη είναι η πολιτική σας ανάγκη να αποκτήσει σήμερα η Τουρκία ένα ακόμη Τζαμί; Παραβιάζοντας την «Διαθήκη» του Μεγάλου Προφήτη της θρησκείας Σας και βεβηλώνοντας τον Ιερό Χριστιανικό Ναό της Αγίας Σοφίας;

Εκτός εάν, Πρόεδρε Ερντογάν, στόχος Σας είναι να επανέλθει ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας ως χώρος Προσευχής και Λατρείας για τους Προέδρους και τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας, όπως ήταν για τους Οθωμανούς και Τούρκους Σουλτάνους από το 1453 έως το 1934, όταν ο Πρόεδρος Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία από τόπο Προσευχής και Λατρείας των Σουλτάνων, σε θρησκευτικό Μουσείο.

Πρόεδρε Ερντογάν,  η Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας, η Αγιά Σοφιά, δεν ανήκει στον Πρόεδρο της Τουρκίας, ούτε και στην κυβέρνησή του. Ούτε ανήκει στην κυβέρνηση της Ελλάδας και στον Πρωθυπουργό της. Η Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση και σε κανέναν Πρόεδρο ή Πρωθυπουργό. Η Αγία Σοφία κτίστηκε και καθαγιάστηκε, ως Χριστιανική Εκκλησία, εκατοντάδες χρόνια πριν από την ύπαρξη κράτους που ονομάζεται Τουρκία, ή κράτους που ονομάζεται Ελλάδα, ή κράτους που ονομάζεται Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ή κράτους που ονομάζεται Ρωσία. Η Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας ανήκει στους Ορθόδοξους Χριστιανούς πιστούς, όπως ανήκει στους Μουσουλμάνους πιστούς το Τέμενος του Μασγίνταλ-Χαράμ στη Μέκκα, όπως ο Άγιος Πέτρος στο Βατικανό ανήκει στους Καθολικούς Χριστιανούς, και όπως το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ, ανήκει στους πιστούς της Εβραϊκής θρησκείας.

Πρόεδρε Ερντογάν, πολιτικοί ηγέτες και κυβερνήσεις δεν καθορίζουν τη χρήση ιερών θρησκευτικών χώρων, και δεν διορίζουν Πατριάρχη, Πάπα, Επίσκοπο, Μουφτή ή Ιερέα. Σας παρακαλώ να επανεξετάσετε προσεκτικά την αβάσιμη απόφασή σας, που σας οδηγεί να διαπράξετε την απόλυτη ιεροσυλία. Ιεροσυλία που θίγει συγχρόνως και τις δύο μονοθεϊστικές θρησκείες: τη Χριστιανική και την Μουσουλμανική.

Πώς θα νιώθατε και τι θα κάνατε, Πρόεδρε Ερντογάν, εάν αύριο μαθαίνατε ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε από το Διοικητικό Δικαστήριο του Ισραήλ να μετατρέψει το Ιερό Τέμενος (Τζαμί) του Αλ Άκσα, που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ του Ισραήλ, σε Συναγωγή της Εβραϊκής Πίστης;

Είμαι βέβαιος ότι ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν θα σκεφτόταν ποτέ να πράξει μια τέτοια ιεροσυλία. Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου γνωρίζει και σέβεται το γεγονός ότι το Τέμενος του Αλ Άκσα κτίστηκε στην Ιερουσαλήμ το 637 μ.Χ., εκατό ακριβώς χρόνια μετά από την Αγιά Σοφιά, από τον Χαλίφη Ομάρεμπν Ελ-Χαττάμπ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μεγάλο Προφήτη Μωάμεθ. Όπως γνωρίζετε, το Τέμενος του Αλ Άκσα είναι σήμερα ο τρίτος πιο ιερός μουσουλμανικός θρησκευτικός χώρος, μετά από τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Το Τέμενος του Αλ Άκσα, Πρόεδρε Ερντογάν, δεν έχει μετατραπεί σε Μουσείο, ούτε έχει μετατραπεί, από το 637 έως και σήμερα, σε Συναγωγή και ούτε σε χώρο λατρείας οποιαδήποτε άλλης θρησκείας.

Πρόεδρε Ερντογάν, επιτρέψτε μου να σας πληροφορήσω τι θα έκανε η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας, εάν ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός ηγέτης όποιας άλλης κυβέρνησης θα επιχειρούσε να μετατρέψει ένα Τέμενος της Θρησκείας του Ισλάμ σε θρησκευτικό χώρο της προτίμησής του.  Η  Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας, Πρόεδρε Ερντογάν,  θα πρότασσε σθεναρή αντίδραση με όλες τις δυνάμεις που θα διέθετε! Όπως και δεσμευόμαστε να αντιταχθούμε τώρα στην απερίσκεπτη και αυθάδη προσπάθειά σας να προσβάλετε τους χριστιανούς όλου του κόσμου και την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μετατρέποντας το Σύμβολο της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως τη Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας σε θρησκευτικό χώρο της πολιτικής σας επιλογής.

Πρόεδρε Ερντογάν, Σας υπόσχομαι ότι και η νέα Σας προσπάθεια ιεροσυλίας θα αποτύχει! Θα αποτύχει, διότι, όπως πρόσφατα ένας απλός Αμερικανός διαδηλωτής απάντησε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε «γιατί είσαι στους δρόμους;» είπε: «Διότι θέλω να στείλω μήνυμα στον Πρόεδρο Τραμπ, ότι “Enough is Enough!”, «Αρκετά! Ως εδώ!» Το ίδιο μήνυμα στέλνουν σήμερα και σε Εσάς, Πρόεδρε Ερντογάν, οι ανά την οικουμένη Χριστιανοί Πιστοί: “Enough is Enough!”, «Αρκετά! Ως εδώ!».

Με εκτίμηση

 

Κρις Σπύρου,

Πρόεδρος

Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα