Κρίστιαν Έρικσεν: Οταν πάγωσε ο ποδοσφαιρικός πλανήτης – Για «θαύμα» μιλούν τα διεθνή ΜΜΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Tι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν – Τα κρίσιμα λεπτά και οι ήρωες που του έσωσαν τη ζωή.

Κρίστιαν Έρικσεν: Οταν πάγωσε ο ποδοσφαιρικός πλανήτης – Για «θαύμα» μιλούν τα διεθνή ΜΜΕ | tovima.gr

Είναι από τις στιγμές που ο χρόνος σταματάει, το βλέμμα παγώνει, το μυαλό αδειάζει… Στον αγώνα ανάμεσα στη Δανία και τη Φινλανδία για το Euro 2020, μια γιορτή του ποδοσφαίρου μετά από ένα και βάλε χρόνο πανδημίας, όλα ξαφνικά «σκοτείνιασαν».

Ήταν 19:40 περίπου, όταν ο Κρίστιαν Έρικσεν έπεσε αναίσθητος στον αγωνιστικό χώρο, παγώνοντας συμπαίκτες, αντιπάλους, τον κόσμο στις εξέδρες κι όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Τα λεπτά που πέρασαν μέχρι ο 29χρονος Δανός χαφ της Ίντερ να ανακτήσει τις αισθήσεις φάνηκαν σαν αιώνας, με τον χρόνο να παγώνει και τον κόσμο να βρίσκεται σε σοκ.

 

Εκείνη τη στιγμή, το ποδόσφαιρο μπήκε στην άκρη. Και οι ήρωες της καθημερινότητας ανέλαβαν δράση για να σώσουν τη ζωή του ποδοσφαιριστή: ο Βρετανός διαιτητής διέκοψε αμέσως το ματς, το ιατρικό τιμ της Δανίας άρχισε να τρέχει από την άλλη άκρη του γηπέδου και ο αρχηγός της Δανίας Σιμόν Κιάερ έφτασε από τους πρώτους στο πλευρό του συμπαίκτη του.

Ήταν αυτός που δεν επέτρεψε να γυρίσει η γλώσσα του Έρικσεν, κρατώντας ανοιχτή την αναπνευστική του οδό, τον γύρισε σε θέση ανάτασης, ενώ ήταν αυτός που έκανε τις πρώτες μαλάξεις μέχρι να έρθουν οι γιατροί και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Και οι γιατροί – αυτοί οι άνθρωποι που δεν θα μάθουμε ποτέ τα ονόματά τους – έκαναν τα αδύνατα δυνατά: πρώτα με μαλάξεις (ΚΑΡΠΑ) και ύστερα χρησιμοποιώντας απινιδωτή έσωσαν τον Έρικσεν, ο οποίος κέρδισε το πιο σημαντικό ματς της ζωής του…

Εκείνες τις δραματικές στιγμές, στο γήπεδο της Κοπεγχάγης επικράτησε η απόλυτη σιγή. Όλοι θέλαμε να μάθουμε τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας του 29χρονου ποδοσφαιριστή. Το «αδιάκριτο» μάτι του σκηνοθέτη έκανε ζουμ σε εικόνες που ίσως δεν έπρεπε να κάνουν τον γύρο του κόσμου, ενώ οι σχολιαστές είχαν μείνει από λόγια…

Αλλά εκεί ήταν που οι παίκτες της Δανίας έδειξαν τι πραγματικά σημαίνει ομάδα: με μάτια γεμάτα δάκρυα, σχημάτισαν ένα τείχος γύρω από τον Έρικσεν προστατεύοντας τον από τον αδηφάγο κανιβαλισμό των μίντια.

Τραγική φιγούρα ήταν και η γυναίκα του και μητέρα των παιδιών του, η οποία κατέβηκε στο γήπεδο έντρομη… Και πάλι ο αρχηγός της ομάδας Κιάερ την αγκάλιασε και της έδωσε δύναμη. 

Ο Έρικσεν έχει τις αισθήσεις του – Οι φανς ενωμένοι στη λύπη και στη χαρά

Μετά από αρκετή ώρα και πολλές προσπάθειες του ιατρικού επιτελείου, οι ποδοσφαιριστές σήκωσαν σεντόνια γύρω από το φορείο και έβγαλαν εκτός αγωνιστικού χώρου τον Έρικσεν, που έφυγε για το νοσοκομείο. Το παιχνίδι, φυσικά, διακόπηκε και ο αγωνιστικός χώρος άδειασε.

Μόνο ο κόσμος παρέμενε στις εξέδρες και περίμενε με αγωνία, όπως όλος ο πλανήτης, να μάθει νεότερα. Όπου γυρνούσε την κάμερα ο σκηνοθέτης έβλεπε κανείς Δανούς και Φινλανδούς δακρυσμένους.

Ακολούθησαν συγκινητικές εικόνες εντός του γηπέδου με τους Φινλανδούς οπαδούς να δίνουν κουράγιο στους Δανούς, φωνάζοντας «Κρίστιαν» και με τους δεύτερους να απαντάνε «Έρικσεν». Στο τέλος, όλοι μαζί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα

Και οι παίκτες της Φινλανδίας δεν έμειναν αμέτοχοι στο δράμα, μη μπορώντας να συγκρατήσουν το σοκ τους και προσευχόμενοι για τον διάσημο παίκτη της Ίντερ.

Αλλά εκεί ήταν που ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο έδωσε ανακούφιση σε όλους: ο Έρικσεν να κρατάει το κεφάλι του, έχοντας ολοφάνερα τις αισθήσεις του.

Ο Κρίστιαν Έρικσεν διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στα επείγοντα του νοσοκομείου Rigshospitalet. Εκείνη την ώρα, περίπου, ο πατέρας του Ερικσεν δήλωσε ότι ο ατζέντης του γιου του, του είπε: «Ο Κρίστιαν είναι εκτός κινδύνου, μπορεί και μιλάει».

Η περιγραφή των δραματικών λεπτών από τον γιατρό της Δανίας

Για τα δραματικά λεπτά που ο Κρίστιαν Έρικσεν βρισκόταν πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο χωρίς να αναπνέει μίλησε ο γιατρός των Δανών, Μόρτεν Μπόεσεν.

«Όταν τον πλησίασα, είδα πως είχε αναπνοή αλλά ξαφνικά όλα άλλαξαν μέσα σε δευτερόλεπτα. Αμέσως ξεκινήσαμε τις πρώτες βοήθειες, όσον αφορά πρόβλημα με την καρδιά κάτι που ήταν η άμεση διάγνωση.

Ήταν πολύ γρήγορη η αντίδραση από τον γιατρό του γηπέδου και τους υπόλοιπους που ήταν εκεί. Καταφέραμε να τον φέρουμε πίσω. Μου μίλησε πριν φύγει από το γήπεδο για το νοσοκομείο», δήλωσε ο γιατρός της Δανίας.

Έτσι σώθηκε η ζωή του Έρικσεν

Ο Χρήστος Θέος, ο επικεφαλής του ιατρικού τιμ του Ολυμπιακού, «βγήκε» στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και εξήγησε το τι ακριβώς συνέβη με τον Δανό παίκτη, εξυμνώντας τους γιατρούς που βρίσκονταν στο γήπεδο για την ταχύτητά τους.

«Ακούω πως ανένηψε, πράγμα που σημαίνει πως οι γιατροί έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως από την στιγμή που υπάρχει καρδιοαναπνευστική ανακοπή, πρέπει μέσα σε… χρόνο-ρεκόρ να αντιδράσουν τα ιατρικά τιμ των ομάδων.

Ο χρόνος αυτός στις συγκεκριμένες περιπτώσεις υπολογίζεται στα 4 λεπτά, μιας και μετά δημιουργούνται ανεπανόρθωτες βλάβες στη λειτουργία ζωτικών οργάνων.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, είναι πως οι γιατροί που βρίσκονταν στο γήπεδο ακολούθησαν κατά γράμμα τα βήματα της διαδικασίας που ορίζεται γι’ αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να υπάρξει αναζωογόνηση του ασθενούς.

Είδα ότι τηρήθηκε το πρωτόκολλο και άρχισαν τις συμπιέσεις για να βοηθήσουν την αδύναμη καρδιά του να επανέλθει και να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος.

Πολλά είναι τα αίτια που δημιουργούν καρδιοαναπνευστική ανακοπή, όπως αυτή που έπαθε ο Έρικσεν. Τα αίτια θα ερευνηθούν όταν γίνουν όλες οι εξετάσεις στο νοσοκομείο.

Μπορεί να είναι πρόβλημα της καρδιάς, μπορεί να είναι αλλεργίες, μπορούν να είναι πολλά πράγματα τα αίτια.

Αυτό στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι πως οι γιατροί έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και την απαραίτητη ευαισθησία και τώρα μπορούμε να μιλάμε για ένα ευτυχές τέλος».

Όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι, είναι δύσκολο να μπορέσει να ξαναπαίξει ο Έρικσεν μετά από αυτό που του έτυχε.

Ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά

Ο Κρίστιαν Έρικσεν ξεπέρασε τον κίνδυνο και φρόντισε, μάλιστα, να στείλει μήνυμα στους συμπαίκτες του στην Εθνική Δανίας από το κρεβάτι του νοσοκομείου.

Ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Τόμας Μέλερ, ανέφερε πως ο 29χρονος μεσοεπιθετικός μίλησε μέσω βίντεο κλήσης με τους συμπαίκτες του για να τους διαβεβαιώσει πως είναι καλά. Τους προέτρεψε μάλιστα να συνεχίσουν τον αγώνα.

Οι παίκτες της Δανίας ήταν αντιμέτωποι με ένα δύσκολο δίλημμα: είτε να συνεχίσουν μετά από όλο αυτό το σοκ τον αγώνα, είτε να το κάνουν την επόμενη μέρα (σήμερα δηλαδή). Επέλεξαν το πρώτο, καθώς – όπως εξήγησαν – δεν μπορούσαν να περάσουν μια νύχτα γεμάτη αγωνία και αγχώδεις σκέψεις για τον συμπαίκτη τους…

Η Δανία επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο του Πάρκεν και οι παίκτες της Φινλανδίας τους υποδέχθηκαν με ένα ομαδικό χειροκρότημα σε μία πραγματικά απίθανη σκηνή!

 

Για την ιστορία, η Φινλανδία κέρδισε με 1-0 αλλά το μόνο σίγουρο ότι νικητής και στο παιχνίδι (η UEFA τον έβγαλε MVP και στη ζωή) ήταν ο Κρίστιαν Έρικσεν…

Πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες

Ο ευρωπαϊκός Τύπος σήμερα μιλάει για το «θαύμα» του Κρίστιαν Έρικσεν στα πρωτοσέλιδά του.

Η Marca στο πρωτοσέλιδο της αναφέρει: «Έχουμε τους Πρωταθλητές του Euro. Τους Γιατρούς» κάνοντας αναφορά στην σωτήρια ανταπόκριση τους στο περιστατικό του Κρίστιαν Έρικσεν.

 

Η AS από την πλευρά της αναφέρεται στον αγώνα που έδωσε ο Δανός άσος και οι γιατροί για να τον κρατήσουν στην ζωή, ενώ η «Mundo Deportivo» γράφει: «Σώθηκε» στην αναφορά της στον Έρικσεν.

 

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος κάνει λόγο για «θαύμα στο χορτάρι», ενώ η Equipe γράφει στον τίτλο: «Ένα ματς για τη ζωή»

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πῶς γίνονται τά θαύματα καί πόσο πολύτιμη ἡ κάθε ζωή! Ἕνας φύλακας- ἄγγελος δίπλα του, μέ πόση γνώση, ἑτοιμότητα καί σέ πόσα ἐπίπεδα. Πῶς ἐκπαιδεύτηκε αὐτός ὁ ἄνθρωπος; Δέν ἀρκεῖ ἡ ψυχική καί πνευματική ἑτοιμότητα. Τόν κράτησε στή ζωή, ἔστησε τοῖχος προστασίας γύρω του, ἐμψύχωσε τό ἄμεσο περιβάλλον, τήν σύζυγό του.

    «Ὡς χαρίεν ἔστ’ ἄνθρωπος, ὅταν ἄνθρωπος ᾖ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα