Κρίσιμες στιγμές για τη βασίλισσα Ελισάβετ, όλα τα παιδιά της σπεύδουν στο Μπαλμόραλ -Ανησυχητική ανακοίνωση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Βασίλισσα Ελισάβετ, κρίσιμες στιγμές
08/09/2022  16:09
Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτηρίζεται η ανακοίνωση για την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ειδικοί επί των βρετανικών βασιλικών θεμάτων εξηγούν όχι μόνο ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητική μια τέτοια ανακοίνωση, καθώς είναι σπάνια ως πρωτοφανής ως κίνηση, αλλά επισημαίνουν ως εξαιρετικά ανησυχητικό και το γεγονός ότι τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας έσπευσαν με τέτοια ταχύτητα στο πλευρό της βασίλισσας.

Μια βασιλική εμπειρογνώμονας, μάλιστα, μεταφράζοντας όλες αυτές τις εξελίξεις προβλέπει ότι έρχονται στενάχωρες ώρες, ενώ το BBC One ανέστειλε το κανονικό του πρόγραμμα και μεταδίδει μόνο εξελίξεις για την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Τι συνέβη, η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ για την βασίλισσα
Αργά το μεσημέρι το παλάτι του Μπάκιγχαμ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι χρειάστηκε σήμερα το πρωί να δουν γιατροί την βασίλισσα Ελισάβετ οι οποίοι και έκριναν ότι πρέπει να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση.

«Μετά από περαιτέρω αξιολόγηση σήμερα το πρωί, οι γιατροί της Βασίλισσας ανησυχούν για την υγεία της Αυτής Μεγαλειότητος και συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

«Η βασίλισσα παραμένει στο Balmoral», προσθέτει η ανακοίνωση του παλατιού.

H βασίλισσα στο σαλόνι της στο Μπαλμόραλ την Τρίτη, καθώς ανέμενε τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν την περασμένη Τρίτη όταν και «όρκισε» την νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας στο Μπαλμόραλ, κάτι πρωτοφανές στην 70ετή θητεία της καθώς πάντα δεχόταν τους νέους πρωθυπουργούς στο Μπάκιγχαμ. Χθες το βράδυ χρειάστηκε να ακυρώσει μια τηλεδιάσκεψη που ήταν προγραμματισμένη.

Στο πλευρό της βασίλισσας όλη η οικογένειά της
Αμέσως ανακοινώθηκε ότι όλα της τα παιδιά και ο διάδοχος εγγονός της σπεύδουν στο πλευρό της στο Μπαλμόραλ. Κάρολος, Καμίλα, Αννα, Εντουαρντ και Αντριου βρίσκονται ήδη στο κάστρο της Σκωτίας ή είναι καθ’ οδόν. Καθ’ οδόν είναι και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ.

Εξαιρετικά ανησυχητικό και το γεγονός ότι στο προσκέφαλο της βασίλισσας Ελισάβετ τρέχουν ακόμη και οι… παραιτηθέντες πρίγκιπες, Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ. Θα επέστρεφαν έτσι και αλλιώς σήμερα στη Βρετανία για κάποια εκδήλωση, την οποία ακύρωσαν και αντ’ αυτού επισκέπτονται το Μπαλμόραλ.

Εξίσου ανησυχητικό το γεγονός ότι το παλάτι του Κένσιγκτον αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για να εξηγήσει γιατί η Κέιτ Μίντλετον δεν πάει στο Μπαλμόραλ.

Φωτογραφία Daily Mail: Το βασιλικό ελικόπτερο στον κήπο του Μπαλμόραλ, έχοντας μεταφέρει μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Φωτογραφία BBC: Ενα μικρό αεροσκάφος προσγειώθηκε πριν λίγη ώρα στο Aberdeen Airport το κοντινότερο αεροδρόμιο στο Μπαλμόραλ. Το βρετανικό μέσο εικάζει ότι μεταφέρει κάποια μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Tην ίδια ώρα αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί έξω από την είσοδο του κάστρου, ενώ κόσμος έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνεται στην είσοδο. Χαρακτηριστική η φωτό του Reuters:

Δείτε live εικόνα από το Μπαλμόραλ:

Σύγχυση έχει προκληθεί με το αν θα γίνει αύριο αλλαγή φρουράς στο Μπάκιγχαμ. Η τελετή θα γινόταν ως είθισται αύριο το πρωί, αλλά πριν λίγη ώρα τοποθετήθηκε μια μικρή πινακίδα που έγραφε ότι σήμερα δεν θα γίνει αλλαγή φρουράς. Να σημειωθεί ότι σήμερα έτσι και αλλιώς δεν ήταν προγραμματισμένο να γίνει αλλαγή φρουράς. Λίγη ώρα αργότερα η πινακίδα, την οποία είναι άγνωστο ποιος είχε τοποθετήσει στο σημείο, αφαιρέθηκε.

Γιατί είναι ανησυχητική η δήλωση του παλατιού
Ο βασιλικός συγγραφέας Ρόμπερτ Χάρντμαν δήλωσε στο BBC για το πρωτοφανές της ανακοίνωσης για την Ελισάβετ και τι μπορεί να σημαίνει: «Το παλάτι συνήθως δεν εκδίδει ανακοινώσεις για την υγεία της βασίλισσας, εκτός εάν είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η τελευταία φορά που ήρθε μια δήλωση, εντελώς από το πουθενά, ήταν για να μας ενημερώσει νωρίτερα φέτος πως η βασίλισσα είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό.

Αλλά σε γενικές γραμμές, το θέμα είναι πως εάν δεν υποβάλλεται σε κάποιου είδους νοσοκομειακή ιατρική επέμβαση, τότε αυτά είναι ιδιωτικά θέματα… οπότε είναι σαφές πως το γεγονός ότι το παλάτι θεώρησε σκόπιμο να εκδώσει μια ανακοίνωση, είναι λόγος ανησυχίας.

Επίσης, όπως αναφέρει το BBC, η διατύπωση της δήλωσης, ότι οι γιατροί ανησυχούν για την υγεία της βασίλισσας και πως παραμένει υπό ιατρική παρακολούθηση, αλλά και το γεγονός πως έσπευσαν στο πλευρό της τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όλα αυτά δείχνουν έναν σαφή βαθμό ανησυχίας για την υγεία της 96χρονης βασίλισσας.

Όπως σημειώνει το BBC, μπορεί το παλάτι να μην αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την υγεία των ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας, ωστόσο το γεγονός ότι η οικογένεια συγκεντρώνεται στο Μπαλμόραλ, αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης.

«Το τέλος δεν αργεί να έρθει», αυτό δείχνει η ανακοίνωση, λέει ιστορικός
Ανησυχητικές όμως είναι και οι δηλώσεις της βασιλικής ιστορικού Άννα Γουάιτλοκ, καθηγήτρια της ιστορίας της μοναρχίας στο City του πανεπιστημίου του Λονδίνου, λέγοντας πως «το τέλος δεν αργεί να έρθει».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο BBC, δήλωσε πως η ανακοίνωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ υποδηλώνει «σαφώς πολύ σοβαρές στιγμές» και δείχνει πως «το τέλος δεν αργεί να έρθει».

Κάτι σοβαρό συμβαίνει, λέει βασιλικός ανταποκριτής
Εντωμεταξύ, κατά τον πρώην βασιλικό ανταποκριτή Ρίτσαρντ Σάμνερ, η προσεκτική διατύπωση της δήλωσης του παλατιού υποδηλώνει ότι «κάτι σοβαρό πιθανώς συμβαίνει».

Μιλώντας στο BBC News, λέει: «Ολόκληρη η πολιτική του παλατιού ήταν πάντα να υποβαθμίζει τα γεγονότα και πάντα υποψιαζόμουν ότι πιθανώς η βασίλισσα να αντιμετωπίζει κάτι σοβαρότερο από ένα πρόβλημα κινητικότητας».

Μαζί με την προχωρημένη ηλικία μπορεί να υπάρχουν και άλλα πιο περίπλοκα ιατρικά προβλήματα, υποστήριξε. «Όταν είσαι 96, φυσικά δεν μπορείς να περιμένεις να έχεις την υγεία ενός 25χρονου. Ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι μια περαστική καταιγίδα που μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά νομίζω ότι, αν κρίνω από την προσεκτική διατύπωση του παλατιού, κάτι σοβαρό πιθανόν να συμβαίνει εδώ».

Η Σάμνερ προσθέτει: «Οι άνθρωποι που την έχουν δει λένε ότι διανοητικά είναι οξυδερκής και ενδιαφέρεται πολύ για τα πάντα». Λέει ότι φαίνεται ότι «το σώμα της δεν την στηρίζει» – αν και δεν είναι ξεκάθαρο «με ποιον τρόπο ή πόσο άσχημα».

Ραγδαία επιδείνωση της υγείας της τις τελευταίες 48 ώρες
O βασιλικός ανταποκριτής Nicholas Witchell εξηγεί, επίσης στο BBC:

«Η δήλωση από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είναι σημαντική γιατί έρχεται σε αντίθεση με την τακτική των τελευταίων δύο μηνών, κατά τους οποίους τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έλεγαν όσο το δυνατόν λιγότερα για την υγεία της Ελισάβετ.

Είπαν σήμερα ότι παραμένει άνετη στο Balmoral.

Αλλά το γεγονός ότι το παλάτι του Μπάκιγχαμ θεώρησε απαραίτητο να εκδώσει μια δήλωση και το γεγονός ότι μέλη της οικογένειας ταξιδεύουν εκεί, τα λέει όλα.

Όπως είπε η πρωθυπουργός, ολόκληρη η χώρα θα ανησυχήσει βαθιά και νομίζω ότι πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχουν λόγοι για αυτό.

Υπήρξε αυτή η σταδιακή επιδείνωση της υγείας της βασίλισσας τους τελευταίους μήνες. Σαφώς τις τελευταίες 24 έως 48 ώρες οι γιατροί έχουν γίνει μάλλον πιο ανήσυχοι».

Ενημερώθηκε η Λιζ Τρας
Η Λιζ Τρας ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ ενώ ανακοίνωνε τα μέτρα για την ακρίβεια στη Βουλή και πριν εκδοθεί η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ. Μάλιστα σε βίντεο που δημοσιεύει η Daily Mail, φαίνεται η στιγμή που της περνούν το σημείωμα με το οποίο την ενημερώνουν για την κατάσταση της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ενώ η Τρας μιλούσε στη Βουλή για τα σχέδιά της για την επιβολή ανώτατου ορίου στους λογαριασμούς ρεύματος, πριν ακόμη εκδοθεί η ανακοίνωση του παλατιού, της πέρασαν ένα σημείωμα, με την πρωθυπουργό να λέει: «Ολόκληρη η χώρα ανησυχεί βαθύτατα από τα νέα από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σήμερα το μεσημέρι».

Η Λιζ Τρας πρόσθεσε ότι «οι σκέψεις μου και οι σκέψεις των ανθρώπων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι με τη βασίλισσα και την οικογένειά της αυτή τη στιγμή».

Πού βρίσκεται το Μπαλμόραλ και γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ είναι εκεί;
Το κτήμα Μπαλμόραλ βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά του Αμπερντίν, εντός του εθνικού πάρκου Cairngorms στις όχθες του ποταμού Dee. Η Σκωτία είναι καταφύγιο για τη βασιλική οικογένεια από την εποχή της βασίλισσας Βικτώριας, όπου τα μέλη της χαλαρώνουν και απολαμβάνουν τις βόλτες τους στην εξοχή.

Για τη βασίλισσα Ελισάβετ, το κτήμα είναι συνδεδεμένο με χαρούμενες οικογενειακές διακοπές και παραδοσιακά περνά περίπου οκτώ έως δέκα εβδομάδες, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τις αρχές Οκτωβρίου, στην κατοικία της στο Aberdeenshire.

Η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Αλβέρτος έκαναν το Μπαλμόραλ το «σπίτι τους στη Σκωτία» στις αρχές της δεκαετίας του 1850 και μετά τον θάνατο του Αλβέρτου το 1861 έγινε το καταφύγιο της Βικτώριας κατά τη διάρκεια των πολλών ετών του πένθους της.

Οι πρωθυπουργοί καλούνται παραδοσιακά να μείνουν με τη βασίλισσα στο Μπαλμόραλ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στο παρελθόν ο Χάρολντ Ουίλσον, έρχονταν μαζί με μέλη της βασιλικής οικογένειας για πικνίκ δίπλα στο ποτάμι.

Τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά επί εποχής Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έβρισκε δυσάρεστο το παραδοσιακό Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου στο Μπαλμόραλ.

«Ένα Σαββατοκύριακο με αριστοκράτες που τους αρέσει η ιππασία, η σκοποβολή, ο αθλητισμός και τα παιχνίδια είναι η εικόνα της Θάτσερ για τα… βασανιστήρια», έγραφε τότε ένας παρατηρητής.

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα