Κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ: Ποιοι βλέπουν νίκη Ν.Τραμπ και ποιοι νέο πρόεδρο τον Τ.Μπάιντεν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι περισσότεροι βλέπουν νίκη του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τ.Μπάιντεν παρά το γεγονός ότι ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών δυσκολεύεται πολλές φορές όχι μόνο να μιλήσει αλλά και να θυμηθεί το όνομα του αντιπάλου του στις εκλογές.

Λιγότεροι βλέπουν νίκη του Ν.Τραμπ ή να βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτήν όπως οι Rasmuseen Reports και η Trafalgar Group.

Oι δύο αυτές εταιρείες δημοσκοπήσεων όμως έχουν μια μεγάλη ιδιαιτερότητα. Είναι οι δύο που προέβλεψαν τη νίκη Ν.Τραμπ το 2016 όταν όλοι έδιναν Χ.Κλίντον «δαγκωτό».

Συγκεκριμένα η Rasmussen Reports στην τελευταία της έρευνα έδωσε τον Τ.Μπάιτεν να προηγείται με 3 μονάδες του Ν.Τραμπ στην εθνική ψήφο, αλλά η εθνική ψήφος με τόσο μικρή διαφορά δεν δίνει προεδρίες.

Οι νίκες στις swing states τις δίνει και ο Τραμπ προηγείται στην Βόρεια Καρολίνα με 48%, έναντι 46% του Μπάιντεν, στην Αριζόνα προηγείται με 48% έναντι 45% του Τ.Μπάιντεν ενώ στην Φλόριντα ο Μπάιντεν προηγείται μόλις μια μονάδα.

Έχει 48% έναντι 47% του Ν.Τραμπ.

Η Rasmoussen δεν δίνει νίκη Ν.Τραμπ, αλλά προβλέπει ότι θα είναι οριακό το αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές με τον Ν.Τραμπ να έχει την τάση υπέρ του τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθώς ξεκίνησε από πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις και μείωσε την διαφορά σε απόσταση «αναπνοής».

Όσο για την Trafalgar Group o Robert Cahaly είπε πως πάλι οι «μη μετρήσιμοι» ψηοφόροι του Ν.Τραμπ θα τον επανεκλέξουν πρόεδρο.

Στις προηγούμενες εκλογές η The Trafalgar Group είχε προβλέψει ορθά το αποτέλεσμα σε πέντε swing states και το συνολικό αποτέλεσμα του Ντόναλντ Τραμπ στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων.

Προβάδισμα στον Αμερικανό πρόεδρο με 48% έναντι 41% για τον Τζο Μπάιντεν, δίνει η εταιρεία Selzer, σε ότι αφορά την πολιτεία της Αϊόβα, ένα αποτέλεσμα που έχει δημιουργήσει έντονο «πονοκέφαλο» στους Δημοκρατικούς.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο CNN το οποίο είναι ένα εχθρικό για τον Τραμπ ΜΜΕ, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως σήμερα, το προβάδισμα Τραμπ στη συγκεκριμένη πολιτεία διαγράφεται μικρότερο, στο 2%. Αυτός είναι ο λόγος που μια διαφορά 7%, προκαλεί ερωτηματικά.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που δημοσιεύματα για τις αμερικανικές εκλογές 2020 αναφέρουν πως και το 2016, παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν πίσω στις δημοσκοπήσεις, τελικά επικράτησε της Χίλαρι Κλίντον.

Ανησυχεί τους Δημοκρατικούς η δημοσκόπηση της Αϊόβα

Τι ειναι όμως εκείνο που κάνει τη συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Selzer να δίνει ελπίδες στον Ντόναλντ Τραμπ και να προβληματίζει τους Δημοκρατικούς;

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, αν όντως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αυτό το διευρυμένο προβάδισμα έναντι του Τζο Μπαίντεν στην Αϊόβα, ενδεχομένως αυτό να οδηγεί στο συμπέρασμα πως ίσως παρακολουθήσουμε μια πολύ πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση από αυτή που διαφαίνεται ως σήμερα.

Αν η πρόβλεψη αυτή, που είδε τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας, αποδειχθεί ακριβής, τότε ενδέχεται ο Τζο Μπάιντεν να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσπάθεια επικράτησης σε άλλες πολιτείες «κλειδιά», όπως το Μίτσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Το παράδειγμα του 2016 που ευνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ

Πριν από τέσσερα χρόνια, η ίδια εταιρεία εκτιμούσε στην τελευταία της δημοσκόπηση αντίστοιχης έκτασης επικράτηση επτά μονάδων του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον, ενώ η κάλπη έδωσε τελικά νίκη για τον νυν Αμερικανό πρόεδρο, με 9 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

Ας δούμε όμως τι προβλέπουν όσοι βλέπουν νίκη του Τ.Μπάιντεν στις εκλογές και την εκλογή του ως νέου Αμερικανού προέδρου:

Σε 15 από τις 17 πολιτείες, το προβάδισμα του Μπάιντεν είναι μεγαλύτερο από εκείνο της Κλίντον το 2016. Σε δέκα από αυτές, το προβάδισμά του είναι μεγαλύτερο από τέσσερις μονάδες.

Το 2016, σε αυτές τις 17 πολιτείες δεν μετρήθηκε σωστά η υποστήριξη του Τραμπ κατά 1,5 μονάδες – αλλά τώρα το προβάδισμα του Μπάιντεν είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό.

Δείτε και τις εθνικές δημοσκοπήσεις: Έγιναν 262 δημοσκοπήσεις για τον Μπάιντεν και τον Τραμπ από τον Ιανουάριο του 2019. Ο μέσος όρος αυτών δίνει στον Μπάιντεν στο 50% και στον Τραμπ το 42,5%. 

Ο τρέχων μέσος όρος του RealClearPolitics, που βασίζεται μόνο στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι λίγο διαφορετικός: ο Μπάιντεν λαμβάνει 50,8% και ο Τραμπ 43%, ένα προβάδισμα 7,8 μονάδων. Αυτή η ψαλίδα είναι ακριβώς αυτή που προβλέπει το FiveThirtyEight την ημέρα των εκλογών (με υψηλότερα ποσοστά ψήφων και για τους δύο υποψηφίους).

Μετά το σοκ της νίκης του Τραμπ το 2016, πολλοί είναι απρόθυμοι να πιστέψουν τις δημοσκοπήσεις. Ο Economist δίνει στον Μπάιντεν πιθανότητα νίκης 96%, ενώ το FiveThirtyEight και το μοντέλο του New Statesman (και τα δύο 88%) είναι επίσης αισιόδοξα για τις προοπτικές του.

Υπάρχουν λόγοι που κάνουν τον κόσμο να κρατάει μικρό καλάθι. Ο Μπάιντεν είναι πιο μπροστά στις δημοσκοπήσεις από ό, τι ήταν η Κλίντον. Αν χάσει ο Μπάιντεν, θα είναι πολύ μεγαλύτερο σοκ. Η Τrafalgar Group πάντως το πιστεύει αυτό. Μένει να δούμε αν θα έχει δίκιο έναντι όλων των υπολοίπων όπως και η Rasmoussen κατά την τελευταία μέτρηση της οποίας ο Ν.Τραμπ απολάμβανε έγκριση του κυβερνητικού του έργου σε ποσοστό 51% και αυτό έχει την σημασία του.

Στις εκλογές του 2016, 17 πολιτείες κρίθηκαν με λιγότερες από δέκα μονάδες. Σε δέκα από αυτές κέρδισε ο Τραμπ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν και οι λεγόμενες πολιτείες του «Μπλε Τείχους» (Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν). 

Nα σημειώσουμε πάντως ότι νίκη του Ν.Τραμπ «βλέπει» και ο αναλυτής του NBC (που δεν είναι φιλικό προς τον Τραμπ ΜΜΕ) Keith Koffler​.

«O πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει τον πρώην αντιπρόεδρο Joe Biden για τους ίδιους λόγους για τους οποίους το 2016 κατάφερε να σοκάρει την υποψήφια των Δημοκρατικών Hillary Clinton» λέει χαρακτηριστικά και επικεντρώνεται στην απουσία προσωπικών περιοδειών του Τ.Μπάιντεν και στον «κρυφό ψηφοφόρο του Ν.Τραμπ» ο οποίος δεν φανερώνεται στις δημοσκοπήσεις παρά μόνο την ημέρα των εκλογών.

https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/930467_krisimes-ekloges-stis-ipa-poioi-vlepoyn-niki-ntramp-kai-poioi-neo

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα